Minder uitstoten én de woningnood tegengaan: is houtbouw voor Nederland de oplossing? Tijdens onze Meet Up in Utrecht riep een van de sprekers, een houtexpert, op tot het tekenen van een Manifest: teken zelf ook voor meer bouwen met hout.

Nederland staat voor een paradoxale opgave: we hebben meer huizen nodig, maar we moeten ook minder vervuilen. Bouwen met beton en staal is enorm vervuilend; het zorgt wereldwijd voor negen procent van de CO2-uitstoot.

Houtbouw lijkt de oplossing: een huis van kruislaaghout ('Cross Laminated Timber', ofwel CLT) is even sterk als beton en staal, je zet het razendsnel neer en het dient ook nog eens als opslag voor CO2.

waarom gebeurt dat niet al lang?

Eric de Munck snapt dat ook niet. Hij is adviseur milieu en duurzame innovatie bij het Centrum Hout in Almere en daarmee het aanspreekpunt voor houtproducenten in Nederland. 

De Munck was maandag 21 oktober te gast bij de Meet Up in de Bibliotheek in Utrecht en vertelde daar over het Manifest dat de Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie en Centrum Hout initieerden. 

'dit Manifest is nodig' 

Eric de Munck en zijn collega's willen met het Manifest meer aandacht voor hout als volwaardig bouwmateriaal. Een paar weken geleden werd hun Manifest in ontvangst genomen door Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland.

Dit Manifest is nodig, zegt De Munck. Iedereen vindt hout mooi, maar ermee bouwen gaat mensen dan vaak te ver. Er zijn veel vragen, en soms ook vooroordelen. Hij wil hout dus ook 'in the picture' krijgen, zorgen dat jij en ik, en heel bouwend Nederland, aan hout denkt.

hoe draaien we de baksteen-cultuur terug?

De zogenaamde baksteen-cultuur is er al sinds de late Middeleeuwen, zegt De Munck. Sinds de Tweede Wereldoorlog is er veel geïnvesteerd in de betonindustrie, en dat is nu de standaard geworden. 

Hoe draaien we dat terug? De overheid kan daarin faciliteren, zegt De Munck, en met die milieubelasting zien we dat nu al gebeuren. Maar we hebben ook voorvechters nodig in het land, zegt hij: 'Er is in deze maatschappij behoefte aan een grote omschakeling'. 

Geloof je ook dat hout als volwaardig bouwmateriaal moet worden gezien? Teken dan ook het Manifest. 

is het tijd voor een houten eeuw? teken hieronder het manifest ↓

houtbouw: hoe zat het nou?

Om de woningnood op te lossen moeten er voor 2050 meer dan één miljoen woningen worden gebouwd, maar het huidige bouwen met beton overschrijdt de milieunormen. 

Veel nieuwbouwprojecten liggen stil vanwege internationale afspraken over CO2-reductie en stikstof. Als we op de huidige manier doorbouwen met cement, beton en staal komt bij de bouw van 1 miljoen nieuwe woningen ongeveer 55 miljoen ton CO2 vrij.

Kan dat anders?

Ja, zeggen architecten Andrew Waugh (Waugh Thistleton Architects in Londen), Bjarne Mastenbroek (SeARCH Architecture and Urban Planning in Amsterdam) en Marco Vermeulen (Studio Marco Vermeulen in Rotterdam/Eindhoven) luidkeels. Zij zijn ervan overtuigd: bouwen met hout is de toekomst. 

Maar, het lef van één hoteleigenaar ten spijt: houtbouw heeft véél grotere investeerders nodig. Toch leverde een rondgang langs de vijf grootste Nederlandse woningcorporaties met de vraag hoe zij tegenover dit duurzame materiaal staan, bar weinig op. 

blijf op de hoogte van alles rondom bouwen en wonen