VPRO Tegenlicht

Houtbouwers

Bekijk onze documentaire 'Houtbouwers' en lees meer verdiepende artikelen, over hoe bouwend Nederland langzaam overstapt op hout.

nadert de houten revolutie?

Nederland staat voor een paradoxale opgave: meer bouwen en minder uitstoten. Om de woningnood op te lossen moeten er in 2030 één miljoen woningen worden gebouwd, maar het huidige bouwen met beton overschrijdt de milieunormen. Is houtbouw de oplossing?

Momenteel liggen veel nieuwbouwprojecten stil omdat zij stuiten op internationale afspraken over CO2-reductie en stikstof. Als we op de huidige manier doorbouwen met cement, beton en staal komt bij de bouw van 1 miljoen nieuwe woningen ongeveer 55 miljoen ton CO2 vrij.

Maar er is een alternatief: bouwen met hout. Het nieuwe ‘kruislaaghout’ – ofwel CLT: Cross Laminated Timber – veroorzaakt geen uitstoot, maar slaat juist CO2 óp. Tevens kan met CLT ‘prefab’ veel sneller worden gebouwd. Omdat met het oersterke en brandveilige CLT zelfs hoogbouw gerealiseerd kan worden, kreeg het hout al snel de bijnaam ‘het nieuwe beton'.

Wat zijn de mogelijkheden en obstakels om CLT op grote schaal toe te passen in de bouw? Staan we aan de vooravond van een ‘houten eeuw’? Of is dit verhaal te mooi om waar te zijn?

Er wordt immers ook gepleit voor het ‘met rust laten’ van de natuur, en om minder bomenkap. Is er überhaupt wel genoeg areaal voor de voor houtbouw benodigde productiebossen? En moet ‘natuur’ wel op deze manier worden gecommodificeerd?

We leggen de vragen voor aan o.a. de Britse architect Andrew Waughgroot voorstander van meer houtbouwZijn Londense bureau Waugh Thistleton Architects loopt wereldwijd voorop in bouwen met CLT en voert ook al grootschalige sociale woningbouwprojecten uit met het nieuwe wondermateriaal. Is dat een voorbeeld voor Nederland?

 

meer over de sprekers ↓

extra verdieping ↓

het antwoord op het woningtekort in 2 minuten

Ook de politiek komt in beweging

Houtbouw begint nu ook te leven in de politiek. Op 29 oktober verzocht D66-kamerlid Van Eijs via een kamermotie om te onderzoeken hoe grootschalige houtbouw een oplossing kan zijn voor het stikstofprobleem, de klimaatcrisis en het woningtekort. 

Groen Links-kamerlid Van der Lee verzocht de regering om te onderzoeken hoe het gebruik van duurzaam hout in de bouw bevorderd kan worden.

Ook gaat de provincie Utrecht geld uittrekken om honderdduizenden bomen te planten. Er zouden in totaal zo'n 600.000 zaadjes de grond in moeten. Voor 2023 moeten alle bomen geplant zijn.

future shock: een podcast over de toekomst met makers, doeners en denkers

in het schimmelpaviljoen op de Dutch Design Week

#36

→ Beluister de laatste aflevering
Voor de Dutch Design Week bouwt Lucas De Man samen met zijn Stichting Nieuwe Helden een paviljoen dat bijna volledig is opgetrokken uit biologisch afbreekbaar materiaal. Tegenlicht-redacteur Tom Reijner treft De Man in Eindhoven en krijgt een rondleiding door het ingenieuze schimmelpaviljoen.

Abonneer je hier: Apple PodcastsStitcher of RSS-feed

Met o.a. Andrew Waugh (architect, Waugh Thistleton Architects in Londen), Bjarne Mastenbroek (architect, SeARCH Architecture and Urban Planning in Amsterdam) en Marco Vermeulen (architect, Studio Marco Vermeulen in Rotterdam/Eindhoven).

Regie: Geert Rozinga
Research: William de Bruijn
Productie: Jeroen Beumer
Eindredactie: Bregtje van der Haak & Doke Romeijn

Kom naar een Tegenlicht Meet Up