Jean Nouvel, één van de tien architecten van Grand Paris, heeft vandaag gezegd dat Christian Blanc, de minister die door Sarkozy speciaal is aangesteld voor Grand Paris, beter kan opstappen als hij niet snel wat verandert. 'We hebben een nieuwsgierige minister nodig, iemand die menslievend is en die architecten en ingenieurs te vriend kan houden,' aldus Nouvel in een interview met het Franse persbureau AFP vandaag. Het enige wat Blanc interesseert, volgens Nouvel, is zijn grand huit, het nieuwe volautomatische metronetwerk dat straks 40 ondergrondse stations in Parijs en de banlieue met elkaar moet verbinden; kwesties op het gebied van architectuur en urbanisme boeien hem niet.

'De tien grote studies [van de architecten van Grand Paris] waar meer dan vijfhonderd mensen aan hebben gewerkt zijn niet geanalyseerd,' zegt Nouvel, die voorziet dat de politiek, als ze op de nu ingeslagen weg voortgaat, straks op een blinde muur stoot. De politiek moet volgens hem experts en afgevaardigden van het volk horen, een analyse maken en vervolgens haar keuze bepalen. De grote Franse architect besloot niet langer zijn mond te houden over zijn onvrede en stapte dinsdag naar de krant Le Monde en deed vervolgens zijn verhaal op de radio.

Jean Nouvel is niet de enige die kritiek heeft op de gang van zaken rond Grand Paris. Ook de lokale politiek is boos op Sarkozy en Blanc. Op 15 oktober keurde het Franse kabinet de grand huit goed, die 20 miljard moet gaan kosten, en waarmee in 2012 wordt begonnen. In totaal is er 35 miljard gereserveerd voor het project Grand Paris. Om het plan te realiseren is een bestuurlijke herschikking nodig en wilde de staat grond (o.a. een gebied in een straal van 1500 meter rond de toekomstige metrostations) onteigenen die nu valt onder het lokale bestuur. Voor Val-de-Marne zou dat bijvoorbeeld betekenen dat de staat maar liefst 30% van het grondgebied van het departement zou annexeren...