Florence Gao, Zhang Lie, Yin Khor, Cindy Huijgen en Mindy Au

Florence Gao van de documentaire “I Wanna Be Boss”
"In 2008 begon ik mijn studie aan de School of Finance van de Renmin University of China. In 2010 kreeg ik de kans op een goede uitwisseling via mijn eigen universiteit. Ik kon naar het Kings College in London. Ik wilde in het buitenland studeren, omdat ik vond dat het mij veel mogelijkheden zou verschaffen om mijn inzichten te vergroten. En ik was benieuwd om te zien wat er buiten China is."

Zhang Lie ook bekend van de documentaire “I Wanna Be Boss”
"Ik specialiseer mij in Televisie en broadcasting-journalistiek op Peking University. Op mijn opleiding worden wij aangemoedigd om kritisch na te denken en sociale veranderingen te volgen, wat ook in mijn voordeel is als jong persoon."

Yin Khor is opgegroeid in Nederland en woont en werkt momenteel in Beijing
"Door mijn opvoeding middenin de Nederlandse samenleving is het voor mij altijd moeilijk geweest om mijn Chinese afkomst volledig te accepteren. Daar komt bij dat mijn moeder de enige is in ons gezin die Chinees kan lezen en schrijven. Ik zou heel graag willen dat ik later in ieder geval de Chinese bibliotheek van mijn moeder kan overnemen en het kan overdragen aan mijn kinderen.

Ik had van mijn zesde tot veertiende elke zaterdagochtend les op de Chinese school. Naast de taal kregen we soms les in Chinese kaligrafie, dans en kungfu en leerden we over de Chinese cultuur. Hoewel ik het soms stomvervelend vond ben ik heel – heel erg! – dankbaar dat mijn ouders me naar de Chinese school hebben gestuurd. Ik voel me nu hierdoor veel meer verbonden met de cultuur waarin mijn ouders zijn opgegroeid."

"In eerste instantie zou ik maar een semester in Beijing blijven, maar na een paar maanden Chinees gestudeerd te hebben besefte ik me dat een half jaar bij lange na niet genoeg zou zijn om mijn Chinees tot een voldoende niveau te brengen. Op dat moment vond ik dat ik meer zou leren door hier te blijven dan als ik terug zou keren naar Nederland. Dus na mijn studie ben ik een baan gaan zoeken in Beijing en nu werk ik er inmiddels een half jaar. Hoewel ik politicologie heb gestudeerd, gaat mijn persoonlijke interesse voornamelijk uit naar populaire cultuur en Internet. Het leek mij fascinerend om in de PR of marketing te werken, omdat deze vakgebieden nog in hun kinderschoenen staan in China. Ik werk nu bij Lightinthebox, het is een online retail bedrijf dat voornamelijk producten verkoopt die op het Chinese vasteland worden geproduceerd. Toen ik de kans zag om in de sociale marketing te werken heb ik de kans dan ook met beide handen aangegrepen.

Het is inderdaad een probleem dat de Chinese regering websites zoals Facebook, Twitter en Youtube heeft geblokkeerd, maar bijna iedere buitenlander weet de blokkering te omzeilen door een proxy te gebruiken. Dat is een Internet-verbinding via een andere locatie dan je daadwerkelijk gebruikt. In China gebruiken wij proxies om de blokkering te omzeilen door in te loggen in Amerikaanse of Europese lokaties."

Mindy Au is van Hongkongse oorsprong, maar opgegroeid in Nederland
"Iedereen gaat terug naar zijn roots. Ik wilde steeds meer weten en omgaan met lotgenoten. Een half jaar geleden begon ik zelfs te denken: hoe zou het zijn om in Hongkong te werken en wonen? Omdat ik hier ben opgegroeid ben ik vrijer. Ik kan alles zeggen en doen wat ik wil. De Chinese mentaliteit is harder, in Hongkong bijvoorbeeld werken ze zes dagen per week. Het zijn heel hard werkende mensen en veel serieuzer dan ik zelf ben."

Cindy Huijgen is geboren in China en getogen in Nederland
Cindy studeert sinologie in Leiden. Volgend jaar gaat ze een jaar studeren in Taiwan. Ze is opgevoed door Nederlandse ouders: “ze konden mij niks over de Chinese cultuur vertellen, ze wisten er niets van af.” Vandaar dat ze al vroeg in haar jeugd op zoek gaat naar haar Chinese identiteit. "Stapje voor stapje ging ik steeds verder met de zoektocht, het zit toch in je.”