Flexibiliteit en zelfstandigheid zijn de kernwoorden van het werken van de toekomst, maar wat betekent dit voor de sociale zekerheid van de werknemer? Het flexicurity model wil inspelen op de onzekerheid die soepeler ontslagrecht met zich meebrengt.

Het woord flexicurity wordt als eerste gebruikt in Denemarken om een nieuw model voor de organisatie van de arbeidsmarkt aan te duiden. Het is een combinatie van een soepel ontslagrecht en een pro-actief banenmarktbeleid.

In de Europese Unie is er aandacht voor dit model, omdat het een antwoord kan zijn op de vraag hoe economische groei bereikt wordt, zonder de sociale zekerheid af te breken. Er zijn vier speerpunten in het beleid.

Ten eerste is er sprake van flexibilisering van de arbeidsmarkt door flexibele en betrouwbare contracten. Daartegenover moeten betere sociale voorzieningen staan: een passend verzekeringsstelsel, een effectief en actief banenmarktbeleid en tot slot duidelijke regelingen rondom (bij-)scholing.

Werkzekerheid vervangt baanzekerheid

Het Deense model speelt succesvol in op economische veranderingen. Werkgevers kunnen werknemers makkelijk ontslaan in tijden van crisis en nemen daarom ook sneller mensen aan in tijden van voorspoed. Het past beter in de huidige tijd van snelle veranderingen in de markt en technologie. Mensen houden niet hun hele leven dezelfde baan. Daarom moet baanzekerheid vervangen worden door werkzekerheid.

Het kabinet van VVD en PvdA wil de Nederlandse arbeidsmarkt naar Deens model hervormen. Alleen is het onzeker of deze aanpassingen dezelfde positieve effecten hebben in Nederland als in Denemarken.

De Denen investeren meer geld in actief arbeidsmarktbeleid, waardoor mensen niet langdurig rond hoeven te komen van een lage uitkering. Daarnaast worden werknemers door middel van omscholing zo snel mogelijk weer aan een baan geholpen.

Met een groeiend aantal flexwerkers en ZZP-ers is het belangrijk dat er gekeken wordt naar hun sociale zekerheid. Flexicurity is een poging om de arbeidsmarkt beter in te richten voor de flexibele werknemer.