Gelukscoaches David de Kock en Arjan Vergeer willen dat Nederland in 2020 het gelukkigste land is.

De doelstelling van David de Kock en Arjan Vergeer is nogal ambitieus. Heel Nederland gelukkig in 2020. Dat doen ze met hun boek '365 dagen succesvol' en door het geven van seminars. Actie ondernemen is belangrijk, want: "alle kennis waar je niets mee doet, is ballast".  Deze spoedcursus van de 13 stappen uit hun boek helpt volgens de gelukscoaches dus niks, als je er niets mee doet.

Stap 1: Ik hunker naar succes

Je grootste reden om aan de slag te gaan, is je verlangen. En hoever je bereid bent om voor dat verlangen te gaan. Schrijf het, spreek het uit en bedenk wat je anders had gedaan als je nu op je sterfbed had gelegen. Probeer een plaatje in je hoofd te zien van waar je echt naar verlangt.

Als je een schip wilt bouwen, roep dan geen mannen bij elkaar om hout te verzamelen, het werk te verdelen en orders te geven. In plaats daarvan, leer ze verlangen naar de enorme eindeloze zee.

Antoine de Saint-Exupéry

Stap 2: Ik kan niet anders

Als je blij bent met alles wat je hebt, waarom zou je dan nog verlangen naar meer? "Je zou kunnen zeggen dat het hebben van een goed leven het grootste gevaar is voor het hebben van een geweldig leven." Dus moet de fik erin! Als je huis in de brand staat, dan moet je wel actie ondernemen. 

Stap 3: Ik ben de baas

"Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen succes." Afvragen of je ergens schuldig aan bent, is zinloos. Je moet je focussen op oplossingen, niet op problemen. Je grote probleem opdelen in kleine stappen en op die manier langzaam aan de oplossing werken. En daarbij positief denken en veel lachen.

Stap 4: Ik ben vrij

Om echt vrij te zijn, moet je uit je comfortzone stappen. Hoe meer dingen je doet die je eigenlijk niet durft, hoe groter je comfortzone wordt. En hoe vrijer je bent om meer te doen. Daarnaast denk je vaak dat je van alles moet. Van je ouders, van je partner, van leraren. Als je je eigen kernwaarden formuleert, weet je wat je zelf wilt. En kun je vrij zijn.

Stap 5: Ik leef in overvloed

Ga ervan uit dat het doel dat je nastreeft, haalbaar is. Probeer niet je tijd zo efficiënt mogelijk te leven, maar zo effectief mogelijk. Als je je door een kompas laat sturen, in plaats van door de klok, zul je zien dat je tijd overhoudt. Ga ervan uit dat je altijd genoeg hebt van alles en je zal zien dat dit ook zo is. Genoeg tijd, geld en liefde.  

 Alice in Wonderland vraagt aan de kat: "Welke kant moet ik op?" De kat kijkt haar lachend aan. "Dat hangt er vanaf waar je naar toe wilt", zegt hij. "Dat weet ik niet", zegt Alice. "O", zegt de kat, "dan maakt het ook niet uit welke kant je op gaat!"

Uit Alice in Wonderland

Stap 6: Ik heb een droom

Als je je droom al weet, kun je deze stap overslaan. Maar voor veel mensen is het formuleren van een droom te groots. Probeer daarom in kleine stapjes te achterhalen wat jouw droom is. Je droom hoeft niet precies uit te komen. Het is een richting. Hoe groter, helderder en meetbaarder je doel is, hoe duidelijker de richting is. Probeer helemaal voor je te zien, hoe het is als je je droom gerealiseerd hebt.