Gelukscoaches David de Kock en Arjan Vergeer willen dat Nederland in 2020 het gelukkigste land is.

Stap 7: Ik onderzoek en vind

Pas door dingen te gaan doen, ontdek je wat bij je past en of je verder komt. Dus je moet aan de slag. Je hoeft niet in het wilde weg alles te gaan doen. Zoek acties uit die passen bij je droom en je kernwaarden. En het geeft niet als het fout gaat. Investeer tijd en geld in je zoektocht. Ga niet alleen maar van alles uitproberen, maar zet ook een bril naar binnen op om te zien wat al die acties met je doen. 

Do or not do. There is no try. 

Yoda

Stap 8: Ik besluit en maak een plan

De tijd van dromen is voorbij. Nu moet je je lot verbinden aan je droom. Verdeel je weg naar je droom in grote stappen. En kijk vervolgens wat je nu kunt doen. Ga dat vervolgens ook doen. Geen 'misschien ga ik wel een boek schrijven', maar 'ik schrijf een boek'. Een lange reis begint met een enkele stap, dus begin met lopen. 

Stap 9: Ik ben mijn omgeving

Als je Chinees wilt leren, kun je het beste naar China verhuizen. Zo kun je voor het realiseren van je droom je ook het beste omringen met mensen van wie je kunt leren. En bij wie je helemaal jezelf bent. Kijk kritisch naar je sociale kring en verminder of verbreek het contact met mensen die niet tot jouw A-spelers behoren. Een belangrijke factor voor succes is een partner met wie je je dromen kunt delen.

Stap 10: Ik ben begonnen

Om ergens aan te beginnen, moet je vaak met andere dingen stoppen. Om ruimte te maken. Stop dus met zaken die je tijd en energie kosten en begin met de acties die je bij stap 8 hebt bedacht. Geen excuses meer: doe het! 

We zijn wat we herhaaldelijk doen. Uitmuntendheid is geen actie, maar een gewoonte.

Aristoteles

Stap 11: Ik zet door

Als alles lijkt tegen te zitten, moet je juist doorzetten. Bij succes is dit vaak een keerpunt. Doorbreek je gewoontes en geef jezelf een beloning. Maar blijf vooral doorgaan. Niet teveel nadenken, kleine stapjes zetten, in een helder ritme, leer van je fouten en blijf bij je eigen plan. En dus vooral doorgaan. 

Stap 12: Ik ben succesvol

Belangrijk is om succes te herkennen. Schrijf daarom dingen op die nu al goed gaan en waar je trots op bent. Je weet niet hoe jouw succes eruit ziet, dus sta ervoor open. Door bijvoorbeeld ook eens niets te doen, één ding tegelijk te doen en langzaam te leven. Duurzaam gelukkig word je pas, als je het jezelf gunt.

Stap 13: Ik vier, deel en ga verder

Gefeliciteerd! Het is je gelukt. Als je jouw succes nu deelt met anderen, kan dat weer een inspiratie zijn. En om dit succes te bereiken, heb je offers moeten brengen. Vier die offers met een vakantie, etentje of andere beloning. Heb je alles gehaald? Denk dan aan stap 2 en steek de fik erin en begin opnieuw! Zoals Boeddha zei: "Er is geen weg naar geluk. Geluk ís de weg." 

Deze 13 stappen zijn een korte samenvatting van de stappen zoals ze beschreven staan in het boek '365 dagen succesvol' van David de Kock en Arjan Vergeer.