Kijk de Tegenlicht-selectie van Talks tijdens TEDxAmsterdam en lees meer over dit onafhankelijke TEDx-evenement.

Tegenlicht tipt

Via deze site kunt u woensdag 6 november hierboven de hele dag de live stream van TEDxAmsterdam kijken. Heeft u niet de hele dag de tijd, dan helpen deze tips van de Tegenlicht-redactie u mogelijk op weg bij het maken van een keuze. 

We starten met Dadara en zijn talk 'Like4real'. De Amsterdamse kunstenaar over sociale media en zijn project Like 4 Real dat vorig jaar tijdens het Burning Man Festival is gebouwd en verbrand. 

Onze tweede tip voor de dag is Amy Robinson met de talk 'A Game to Map the Brain'. Zij vertelt over Eyewire, een neurowetenschappelijk project dat 80.000 gamers uit 130 landen in staat stelt om te helpen bij het brein in kaart te brengen.

We vervolgen met Mona Elthahawy en de talk 'Permanence and Loss - how tattoos helped me heal'. Deze Egyptische schrijfster en spreekster nam een tatoeage nadat de oproerpolitie haar aanrandde, sloeg en haar linkerarm en rechterhand brak. Ze bestrijdt de littekens hiervan met de inkt van een tattoo.

We sluiten TEDxAmsterdam volgens Tegenlicht af met Favio Chávez en zijn talk 'The World sends us garbage, we send back music'. Chávez is ecoloog en dirigent van The Recycled Orchestra of Cateura. Op de grootste vuilnisbelt van Asunción in Paraguay zag hij mogelijkheden en hij leert kinderen om instrumenten te maken van gerecycled materiaal.

BONUSTIP: Voor wie dit alles niet genoeg is, raden we de demonstratie van Bart Remes van TU Delft aan,  'A drone inside everybody's pocket'. Volg @vprotegenlicht op Twitter, waar we u zullen attenderen als deze talks beginnen, zodat u tijdig kunt overschakelen naar de live stream.

Ideas worth spreading is de slogan van TED. Met uiteenlopende Talks van diverse sprekers zet het onafhankelijk, georganiseerde evenement TEDxAmsterdam op 6 november in het Concertgebouw in Amsterdam een inspirerend programma neer. Het thema van dit evenement is Connected Consequences. Ideeën zijn van mensen en mensen hebben invloed op elkaar. Het thema is verbeeld in deze video.

Tegenlicht en TEDxAmsterdam

VPRO Tegenlicht en TEDxAmsterdam werken op een aantal manieren samen. Zo bieden we op deze pagina de livestream aan van het evenement. Tijdens het evenement twitteren we live over hoogtepunten en Talks die de moeite waard zijn. We geven tips vooraf van sprekers die volgens Tegenlicht het meest interessant lijken en bieden na afloop een selectie van de Talks die ons het meest aanspraken. 

Maar er is meer: we hebben een selectie gemaakt van afleveringen van Tegenlicht die volgens ons goed aansluiten bij deze editie van TEDxAmsterdam. U kunt de Tegenlicht Talks kijken met inspirerende sprekers uit het archief van Tegenlicht. En we hebben een selectie gemaakt van 10 TED Talks die volgens de redactie van Tegenlicht (op dit moment) de moeite van het kijken waard zijn. Op die manier is Tegenlicht dus ook verbonden met gevolgen aan TEDxAmsterdam.

TEDxAmsterdam Award

Daarnaast neemt Tegenlicht-eindredacteur Henneke Hagen zitting in de jury van de TEDxAmsterdam Award 2013, samen met Alexander Rinnooy Kan, Daan Roosegaarde, Chris Buur en Jim Stolze. Nadat de longlist is teruggebracht tot 10 finalisten bepaalt deze jury wie de uiteindelijke winnaar is en het idee mag presenteren tijdens het evenement op 6 november in het Concertgebouw in Amsterdam. 

De TEDxAmsterdam Award is bedoeld om goede ideeën te steunen. Gezocht wordt naar ideeën die inspireren, een positieve impact hebben op het leven van mensen en die een link hebben met Nederland. De tien finalisten zijn inmiddels bekend en alle informatie hierover is te lezen op de site van TEDxAmsterdam.