Reacties op de uitzending 'Youtopia'

"Ik hoop dat onze lokale politici dit ook zien!" Met de gemeenteraadsverkiezingen zo vlak voor de deur biedt Tegenlicht de nodige inspiratie.

Hoe organiseren mensen hun samenleving als ze 'opnieuw' kunnen beginnen? Dit utopisch vraagstuk wordt voor één avond verplaatst van SBS6 naar de VPRO op Nederland 2. Voor sommigen een goede aanleiding om voor het eerst een kijkje te nemen. Als het aan anderen ligt mag het ook meteen een blijvertje worden. 

Utopie met een luchtje

Toch zijn de meningen niet onverdeeld optimistisch over het 'Youtopisch' vertrekpunt in Spanje. 

Die lucht mag er zijn, maar kraken doen ze in Calafou niet. Voor het experimenteren met nieuwe leefvormen lopen veel mensen wel warm. 

Kletsen tot je er bij neervalt?

Maar hoe verder de uitzending vordert, hoe meer de meningen verdeeld raken over de vraag hoe die alternatieve manier van leven dan vorm moeten krijgen. Eindeloos vergaderen ziet niemand zitten, maar de Hongaarse eco-dictatuur gaat toch ook wat ver. 

Tot transition town Bristol en haar burgemeester ten tonele verschijnen. 

Baas van Bristol

Vanaf dat moment blijkt consensus helemaal niet meer zo onbereikbaar. Bristol spreekt tot de verbeelding en George Ferguson kan zo aan de slag als burgemeester van verschillende Nederlandse steden. Liever vandaag dan morgen.   

Niet iedereen is meteen bereid om z'n biezen te pakken en zoekt de oplossing wat dichter bij huis. 

Desalniettemin ziet het er naar uit dat Bristol na de gemeenteraadsverkiezingen heel wat kersverse ambtenaren kan verwachten die inspiratie komen opdoen. 

Maar ze kunnen natuurlijk ook gewoon naar Tegenlicht kijken.