Visionaire econoom die met zijn boek <i>The Rotten Heart of Europe</i> de huidige eurocrisis voorspelde.

Bernard Connolly werkte bij de Europese Commissie tijdens het schrijven van zijn veelbesproken boek The Rotten Heart of Europe. Eén dag voordat het uitkwam, werd hij ontslagen. Zeventien jaar later lijkt het erop dat Connolly alsnog gelijk had met de voorspellingen die hij in zijn boek deed. Hij geeft zelden interviews, maar op aanraden van vrienden uit Nederland maakte de Brit voor Tegenlicht een uitzondering.

Connolly's euroscepsis begon nog voordat de euro daadwerkelijk bestond. Hij stelde al in 1996 dat “(…) the ERM (Europees Wisselkoersmechanisme - red.) and the EMU (Europese Monetaire Unie - red.) are not only inefficient but also undemocratic: a danger not only to our wealth but to our freedom and ultimately, our peace.” Volgens hem zal de euro zorgen voor een scheiding binnen Europa.

We fear that the long-term effect of the project will be an increasing nationalism and a cultural conflict (...) between the wine and the beer culture, between the olive oil consumers and the sausage eaters. 

Bernard Connolly

Gestrafd vanwege imagoschade

Naar aanleiding van zijn boek werd hij onmiddelijk ontslagen bij de Europese Commissie. Daarnaast werd er een foto van hem bij de ingang van elk kantoor gehangen met het verbod hem binnen te laten. Connolly vocht zijn ontslag aan, maar verloor de rechtzaak. Het Europees Hof van Justitie beoordeelde zijn beweringen als “aggressive, derogatory and insulting”.

Er werd besloten dat de Commissie straffen uit mocht delen aan mensen die het imago of de reputatie van het Europese instituut aantastten, en dat het ontslag dus rechtmatig was geweest. Dit betekende niet alleen dat Connolly alle rechtskosten van de Europese Commissie moest betalen, maar ook dat Europa de macht had onwenselijke geluiden de kop in te drukken.

Succes met eigen bedrijf

Naar aanleiding van zijn boek werd Connolly door de Wall Street Journal in 1995 één van de Europeanen van het jaar genoemd, en kreeg hij in 2001 de Deense Frøde Jakobsenprijs voor moreel handelen in publieke zaken. Daarbij heeft Mark Carney, gouverneur van de bank van Canada, hem onlangs geroemd als één van de weinige economen die de huidige finananciële crisis zagen aankomen.

Na het verlaten van de Europese Commissie ging Connolly als mondiaal strateeg aan de slag bij de AIG Bank, waar hij vervolgens elf jaar heeft gewerkt. Inmiddels heeft hij groot succes als private econoom, die in opdracht onderzoeken doet en economische analyses uitvoert met zijn bedrijf Connolly Insight. Hij maakt deze analyses haast nooit openbaar: alleen wanneer hij echt denkt dat het grotere macro-economische belangen dient. Wel blijft hij publiekelijk wijzen op het falen van de eurozone: "Europe's heart is still rotting away."