Marcel Canoy is columnist voor Financieel Dagblad, actief twitteraar en hoofdeconoom bij onderzoeks- en adviesbureau Ecorys.

Het optreden van Marcel Canoy in VPRO Tegenlicht is zeker niet zijn eerste media-ervaring. Hij publiceert regelmatig in NRC Handelsblad, De Volkskrant, Trouw en hij heeft een wekelijkse column in het Financieele Dagblad. Samen met Robin Fransman schrijft hij incidenteel een column voor Follow the money. Tot slot heeft hij nog een eigen blog op Economie.nl. 

Sinds april 2014 is econoom Canoy verbonden aan de Erasmus School of Accounting & Assurance (ESAA). Hij werkt hier onder andere aan een schoolboek samen met econoom Lans Bovenberg. Eerder was hij deeltijdhoogleraar aan de universiteit van Tilburg met het vak 'Economie en regulering van de zorg'. Die leerstoel werd betaald door de Nederlandse Zorgautoriteit, maar dat mocht niet langer van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. 

Dr. Marcel Canoy werkt sinds 2008 als hoofdeconoom en senior partner voor Ecorys, een onderzoeks- en adviesbureau op gebied van economische, ruimtelijke en sociale ontwikkeling. Daarvoor adviseerde hij José Manuel Barroso, voorzitter van Europese Commissie, in dienst van de Bureau of European Policy Advisors (BEPA). Vanaf 1996 werkt Canoy voor het CPB bij verschillende afdelingen zoals Regulering en Marktwerking, Instiutionele Analyse en Marktordening.

Op zijn Linkedin-profiel beschrijft Marcel Canoy zichzelf als generalist met als voornaamste gebieden van expertise gezondheidszorg, migratie, sociaal beleid, Europees beleid en marktwerking en regulering. Canoy studeerde econometrie aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde op het onderwerp 'industriële organisatie. Hij had diverse postdoctorale functies aan de universiteiten van Parijs, Maastricht en Leuven.