Een eigenzinnige zakenman die als enige van de familie carrière maakt buiten het familiebedrijf.

Al op zijn zestiende weet John Fentener van Vlissingen dat hij liever de financiële sector in wil dan dat hij in het bedrijf van zijn vader gaat werken. Zijn vader probeert hem in eerste instantie over te halen, maar uiteindelijk steunt hij John Fentener van Vlissingen in zijn besluit.

Zijn broers Frits en Paul werken in het familiebedrijf Steenkolen Handelsvereniging, terwijl John begint hij bij de bank Pierson, Heldring & Pierson. Na ongeveer tien jaar "begint het toch te kriebelen" en richt hij zijn eigen bedrijf op. Hij wil aantonen dat met een gering bedrag, van 40.000 dollar, toch een groot bedrijf opgezet kan worden. BCD Holdings bestaat sinds 1974 en groeit uit tot een van de grootste zakenreisbureaus ter wereld. (Cheaptickets.nl en Vliegwinkel.nl zijn ook onderdeel van BCD Holdings).

Volgens John Fentener van Vlissingen is succes afhankelijk van geluk en een goed team. Hij realiseert zich ook dat hij in een veilige positie zat om een eigen bedrijf op te zetten, met de zekerheid van het familiekapitaal als het mis mocht gaan.

Het familiebedrijf

Het geld dat de familie bezit stamt uit de tijd van overgrootvader Frederik Hendrik. Deze man heeft zes kolenbedrijven in zijn bezit die in 1896 fuseren onder de naam Steenkolen Handelsvereniging (SHV).

John Fentener van Vlissingen hecht veel waarde aan familiebedrijven. Hij benadrukt dat de helft van het bruto nationaal product in Nederland wordt bepaald door familiebedrijven. Daarom vindt hij dat er eigenlijk meer aandacht aan besteed moet worden.

"Zowel in de VS als in Duitsland maken familiebedrijven jaar in jaar uit een beter rendement."

John Fentener van Vlissingen

John and Marine Van Vlissingen Foundation

Samen met zijn vrouw Marine Comtesse de Pourtalés richt hij in 2008 de John and Marine Van Vlissingen Foundation op. Hiermee steunen ze projecten die te maken hebben met kinderen. Kantoren in bijvoorbeeld Argentinië, Peru en de Verenigde Staten zoeken zelf projecten uit die ze belangrijk vinden. Zij zorgen dat er geld bij elkaar komt om deze projecten te steunen en daarna verdubbelt de John and Marine Van Vlissingen Foundation dit bedrag.