Bill en Melinda Gates en Warren Buffett willen andere miljardairs meenemen in hun strijd om de wereld te verbeteren.

The Giving Pledge is opgericht met het doel om de rijkste Amerikanen aan te sporen om het grootste deel van hun vermogen aan goede doelen af te staan. Ze mogen deze doelen zelf kiezen. The Pledge is geen contract waar ze aan vast zitten, het is enkel een belofte.

The Giving Pledge krijgt vorm in de vele gesprekken die Warren Buffett en Bill en Melinda Gates hebben met filantropen van over heel de wereld. In het volgende elf minuten durende filmpje van ABC News vertellen ze samen met ondertekenaar Ted Turner over het initiatief.

De miljardairs die mee willen doen zetten een brief op de site waarin ze uitleggen welke filantropische doelen ze steunen en waarom. Arthur M. Blank, mede-oprichter van de grote Amerikaanse doe-het-zelf-zaak Home Depot, schrijft bijvoorbeeld dat hij obesitas bij kinderen uit zijn thuisstaat Georgia wil tegengaan. In Atlanta wil hij een groene looproute ontwikkelen en Blank investeert in het onderwijs van jonge kinderen.

Deze brieven met voorbeelden van goede doelen kunnen andere rijken inspireren om ook geld te doneren. Daarnaast is er eens in de zoveel tijd een bijeenkomst zodat de gevers ervaringen kunnen uitwisselen. David Rockefeller, Michael R. Bloomberg en Mark Zuckerberg zijn enkele van de meer dan negentig miljardairs die 'the pledge' tot nu toe tekenden.

"Onze familie gelooft dat de mensen die rijk zijn geworden door het huidige economische klimaat wat terug moeten doen voor de maatschappij. Ik hoop dat andere deze verantwoordelijkheid ook willen nemen."

David Rockefeller - The Giving Pledge

De reacties zijn verdeeld

De reacties op The Giving Pledge zijn verdeeld. Pablo Eisenberg, werkzaam bij het Center for Public and Nonprofit Leadership aan de Georgetown Universiteit, is bang dat het alleen maar bijdraagt aan de hoeveelheid mega-stichtingen. Dit kan slechte gevolgen hebben voor de democratie, omdat deze stichtingen heel veel invloed uitoefenen. Het zou beter zijn als het geld direct bij onderwijs en sociale voorzieningen terecht komt in plaats van zo'n stichting.

"Wat me zorgen baart is dat het onduidelijk is wat 'the pledge' precies gaat doen, wie er verantwoordelijk is en wie er mee geholpen wordt."

Pablo Eisenberg in The New York Times

Wat mensen tegen de borst stuit, is het feit dat de grote hoeveelheden geld de politieke agenda kunnen beïnvloeden. De Duitse transportmagnaat Peter Krämer is van mening dat Amerikaanse filantropen veel macht hebben vergeleken met Europeanen. Dit komt doordat sociale voorzieningen in Europa meestal door de staat geregeld worden en dit in Amerika niet het geval is. Op deze manier kunnen rijke Amerikanen veel invloed uitoefenen op het overheidsbeleid zonder dat ze zelf gekozen zijn.

Bernard Marcus, mede-oprichter van Home Depot tekende 'the pledge' en begrijpt weinig van de kritiek. "Dit geld wordt besteed om mensen te helpen. Hebben de critici liever dat we er boten en villa's van kopen?"