Ongeduldige optimisten, zo omschrijven ze zichzelf. De rijke Gates zetten zich actief in om de minder bedeelden in de wereld meer kansen te geven.

Microsoft oprichter Bill Gates (28-10-1955) is een van de rijkste mannen op aarde. Daarnaast staat hij op de vierde plek in het Forbes lijstje van meest invloedrijke mensen, na Obama, Merkel en Poetin. Hij is geboren in Seattle en tijdens zijn middelbareschooltijd maakt hij zijn eerste computerprogramma. Daarna gaat hij naar Harvard, maar hij maakt zijn studie niet af, omdat hij liever zijn eigen bedrijf begint.

Zijn vrouw Madeline French (15-08-1964) ontmoet hij bij Microsoft. Na haar bachelor informatica en economie rondt ze haar master af aan Fuqua School of Business in 1987. Daarna komt ze bij Microsoft terecht als project manager voor Microsoft Bob, Microsoft Encarta and Expedia. Ze trouwt met Bill Gates in 1994 en stopt vlak na hun trouwdag met werken om voor hun drie kinderen te zorgen.

 

That's universal — we all want to bring every good thing to our children. But what's not universal is our ability to provide every good thing.”

Melinda Gates

Samen richten ze de Bill and Madeline Gates Foundation op. Het achterliggende idee is dat elk leven even veel waard is, waar je ook geboren wordt. In ontwikkelingslanden focussen ze op het verbeteren van de gezondheid door middel van vaccinaties. In de Verenigde Staten zijn ze vooral bezig met het verbeteren van onderwijs, zodat iedereen de mogelijkheid heeft om het beste uit zichzelf te halen. In de achttien minuten durende TED talk noemt Bill Gates twee voorbeelden van projecten waar de organisatie zich mee bezighoudt. Het ene gaat over gezondheidszorg het andere over educatie.

“Amerikaanse kinderen uit een lagere inkomensklasse hebben een grotere kans om in de gevangenis te komen dan dat ze een vierjarige opleiding afronden."

Bill Gates

Bill en Melinda Gates willen ook andere miljardairs aanzetten om filantropische doelen te steunen. Daarom hebben ze samen met Warren Buffett de campagne The Giving Pledge opgezet. Miljardairs die hier aan meedoen beloven dat ze de helft van hun fortuin afstaan aan goede doelen.