Kunstenaar en SP-politica vecht om asielzoekers, postbodes en politiek dichter bij de burger te brengen. "Je kan alleen goed leider zijn als je oprecht mensen met elkaar wilt verbinden."

Tijdens een TEDTalk bij Pauw en Witteman vertelt Sharon Gesthuizen hoe haar vader bij de werf in het dorp ontslagen wordt. Ze vertelt eerlijk hoe ze geconfontreerd wordt met hoe over mensen met een uitkering wordt gedacht. Haar socialistische gedachtengoed wordt hier gevormd. De beslissing om de politiek in te gaan volgt later. Op het moment dat de commissie Dijkstal tijdens een recessie adviseert dat de salarissen van ministers omhoog moeten, besluit ze de politiek in te gaan.

De 24-uurs economie is niet zaligmakend. Mensen hebben recht op één gezamenlijke vrije dag in de week.

Sharon Gesthuizen

In 2007 neemt Gesthuizen als SP-kamerlid het initiatief tot de actie 'Red de Postbode'. Volgens haar zou de liberalisering van de postmarkt vooral leiden tot concurrentie op de arbeidsvoorwaarden. Tijdens een demonstratie van postbodes tegen PostNL in 2012 wordt ze gearresteerd. Het dragen van een doodskist om de postbode symbolisch te begraven, is volgens de politie ongepast op de dag dat slachtoffers van het busongeluk in Lommel worden herdacht.

In januari 2013 wordt ze door PerspectieF, jongerenorganisatie van de ChristenUnie, uitgeroepen tot Engel van het jaar 2012. Ze krijgt die prijs voor haar inzet voor uitgeprocedeerde asielzoekers. De prijs is bedoeld voor politici die zich inzetten voor christelijke idealen, maar geen lid zijn van een christelijke partij.

Van kunstenares tot politica

Sharon Gesthuizen is opgeleid aan de hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Voor ze politica werd, was ze kunstenares en zelfstandig ondernemer in videoproducties. Tijdens haar studie is ze lid van het bestuur van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). Ze heeft ook Rechtsgeleerdheid en Engels gestudeerd aan de Katholieke Universiteit Nijmegen, maar maakte beide studies niet af. In 2006 wordt ze met 1500 voorkeurstemmen in de Tweede Kamer gekozen. In 2010 wordt ze herkozen met 3300 voorkeursstemmen. Sharon Maria Jacoba Gerarda Gesthuizen is in 1976 geboren en moeder van een dochter.