Zadenverzamelaar en hoofdcurator van het Centrum voor Genetische Bronnen, Nederland (CGN).

Chris Kik studeerde biologie aan de RU Groningen en ging daarna in Wageningen onderzoek doen naar het kweken van look (ui, prei knoflook). Tegenwoordig werkt hij bij het Centrum voor Genetische bronnen, Nederland (CGN) in Wageningen, dat een onderdeel is van de universiteit en het onderzoekscentrum. Bij het CGN is hij hoofdcurator en gaat hij ondermeer op expedities om zaden van wilde verwanten en landrassen van groentegewassen te zoeken. In deze wilde verwanten en landrassen bevinden zich vaak eigenschappen die voor de veredeling van nieuwe rassen van belang zijn.

Zo is hij afgelopen zomer naar Armenië en Azerbeidzjan geweest om zaden van wilde sla-varianten te verzamelen. Kik is al vijf keer op expeditie geweest, vaak naar afgelegen streken, want juist daar zijn nog wilde verwanten en landrassen te vinden van (groente)gewassen.

Zaden verzamelen

Het verzamelen van zaden is niet altijd even eenvoudig. De lokale autoriteiten moeten toestemming geven voor verzameling en gebruik van het zaad. Het werk kan gevaarlijk zijn vanwege de afgelegen bergachtige terreinen waar de zaden gezocht worden en vanwege stabiele politieke situaties in een land. In de hele wereld zijn er maar tien mensen die op dit soort expedities gaan.