Liebreich is oprichter en directeur van een onderzoeksbureau over duurzame energie. Hij adviseert talloze instituten over deze nieuwe markt.

Als Liebreich in 2003 terugvliegt van een klimvakantie in Zuid-Amerika, denkt hij terug aan het grote aantal stroomuitvallen in Brazilië. De energievoorraad kan de enorme economische groei van het land niet bijbenen. Liebreich beseft dat het energiesysteem aan de avond van grote veranderingen staat. Thuis belt hij een bevriende bankier op. Wat hij weet over de duurzame energiebedrijven waar ze onderzoek naar doen. "Hoe bedoel je?", antwoordt de man. "En Vestas dan?", 's werelds grootste windturbineproducent, vraagt Liebreich. "Hoe spel je Vestas?", antwoordt de bankier.

Michael Liebreich herkent het gat in de markt en richt in 2004 het onderzoeksbureau Bloomberg New Energy Finance (BNEF) op. Aanvankelijk met de hulp van een "paar stagiaires en een Poolse programmeur van RentACoder.com", zo zegt hij in de Financial Times, voorziet BNEF investeerders, energiebedrijven en beleidsmakers van informatie over duurzame en schone energie.

Amateuristisch of niet, de timing van BNEF kon niet veel beter. In 2005 treedt het Kyoto-protocol in werking. Het verdrag dwingt de rijke landen om hun uitstoot te verminderen. In datzelfde jaar zet voormalig presidentskandidaat Al Gore het klimaatonderwerp definitief op de agenda met de film An Inconvenient Truth. Klimaatverandering is hot. In 2009 wordt het bedrijf overgenomen door financiële dienstverlener L.P. Bloomberg. Inmiddels telt het adviesbureau tweehonderd werknemers.

First They Ignore You

Liebreich's inzicht in de energiemarkt legt hem geen windeieren. Hij wordt lid van talloze energie-adviesgroepen, onder andere van het World Economic Forum, de Verenigde Naties, en een adviesinitiatief opgericht door Bill Clinton. Liebreich beschouwt zichzelf niet als een linkse voorvechter van de klimaatzaak. Sterker, in 2014 gaat het gerucht dat Liebreich kandidaat zou zijn voor de Conservatieven als burgemeester van Londen. In 2015 schrijft Liebreich een opiniestuk getiteld: "The Good Right must be a Green Right", waarin hij stelt dat conservatieve politiek een principiële zorg om het milieu zou moeten hebben.

Olympisch skiër

Liebreich is niet alleen een kenner van de pieken en dalen in de financiële wereld. In 1985 wordt hij lid van het Britse ski-team. Naast diverse EK's en WK's neemt hij in 1992 deel aan de Olympische Spelen van Albertville. Dat levert niet alleen een 32e plek, maar ook een boek op: "The Complete Skier: A Practical Guide for All Levels".

Liebreich is geboren in 1963 in Londen en studeert thermodynamica en nucleaire bouwkunde aan Cambridge. Daarna studeert hij bouwkunde aan Harvard. Vóór KNEF werkt Liebreich een tijdje bij adviesbureau McKinsey. Ook de bedrijven IfYouSki.com en Pearlshare.com (een reisplanbureau) komen van zijn hand.