Andres Metspalu is directeur van het Estonian Genome Center en professor in de biotechnologie aan de Universiteit van Tartu in Estland. Metspalu is voornamelijk geïnteresseerd in het menselijke genoom, genetica, complexe ziekten en biobanken. Hij heeft honderden wetenschappelijke artikelen en boeken gepubliceerd.

We willen ziekten voorkomen door ze vroegtijdig te ontdekken. We willen mensen erbij betrekken en hun genetische gegevens gebruiken om ze voor te lichten. Genetische informatie is belangrijk.

Andres Metspalu in VPRO Tegenlicht 'Verovering van ons DNA'

Institute of Genomics

In januari 2018 heeft de Universiteit van Tartu een nieuw instituut in het leven gebracht, het zogenaamde ‘Institute of Genomics’. Dit instituut is een samensmelting van het Estonian Genome Center en het Estonian Biocentre. Het instituut draagt bij aan transdisciplinair onderzoek op het gebied van genetica. Het instituut zet zich in voor betere samenwerking tussen onderzoek, onderwijs en andere wetenschappelijke disciplines, om zo een globale wetenschappelijke gemeenschap te creëren.

Een onderdeel van het Institute of Genomics is de Estse Biobank. In deze biobank ligt in 2018 het DNA van 51,535 donoren. De donoren zijn mensen die vrijwillig hun DNA hebben afgestaan aan de biobank. Er wordt verwacht dat er in 2018-2019 nog ongeveer honderdduizend nieuwe donoren aan de database toegevoegd worden. De geanonimiseerde data is beschikbaar voor wetenschappelijk populatie onderzoek.