Lucas De Man is een Vlaamse kunstenaar die op speelse manier de publieke ruimte wil omtoveren tot een plek van verwondering en verbazing.

Lucas De Man is regisseur, presentator en theatermaker. Hij werd geboren in Roeselane (Vlaanderen) in 1982 en studeerde aan de KU Leuven. Hij rondt zijn studie Germaanse Talen in Leuven in 2006 af en zijn studie Regie aan de Amsterdam Hogeschool voor de Kunsten in 2008. Meteen na zijn afstuderen begint Lucas De Man met een groot aantal projecten die aandacht krijgen in de media.

Hij maakt installaties, theatervoorstellingen, stadsprojecten en performances. De rode draad in zijn werk is het veranderen van de publieke ruimte als 'anonieme consumptiemarktplaats' tot een plek van verwondering, verbinding en 'ont-moeting'. Deze 'ont-moeting' betreft een 'moment van niet moeten', een plek waar je kwetsbaar én krachtig kan zijn.
 

De mens wil gehoord en gezien worden en heeft nood om af en toe zijn kwetsbaarheid te mogen delen. De stad moet ruimte bieden aan deze noodzaak door een plek te zijn van, voor en door mensen.

Lucas De Man

Nieuwe Helden

Naast samenwerking met onder andere Toneelgroep Amsterdam, Het Zuidelijk Toneel en Frascati, is Lucas De Man oprichter en artistiek leider van de stichting Nieuwe Helden. Deze grote groep kunstenaars creëert een breed scala aan projecten en installaties bedoeld om de publieke ruimte vorm te geven en de dialoog te promoten. Recentelijk is De Man een zoektocht en theatervoorstelling in Europa gestart ('De Man Door Europa') waarin hij op zoek gaat naar jonge Europese visionairs die nadenken over de identiteit van het continent.

Een ander voorbeeld is het project 'Bushokje', waarbij bejaarde vrouwen tijdens het spitsuur in Amsterdam, Utrecht en Eindhoven boven op bushokjes werden gezet waarna ze plaats namen in een rolstoel. Vervolgens riepen de vrouwen naar voorbijkomende omstanders om hulp die hun vervolgens van het dakje afhielpen. Het project was bedoeld om via de publieke ruimte aandacht te vragen voor de problemen rondom de eenzaamheid van bejaarden.

Stadskunstenaar van Den Bosch

In 2013 is Lucas De Man begonnen met een grootschalige project genaamd 'OOG Den Bosch'. Dit project bestaat uit drie perspectieven: ik, de ander en ons. 'Ik' zijn grote nagebouwde pupillen waar mensen daadwerkelijk in kunnen zitten om een nieuwe blik op de stad te krijgen.

'De ander' is een theatervoorstelling genaamd LOS over het taboe op publiek uiten van angsten. 'Ons' is de grote installatie 'Toren van Babel' en daarnaast nog een stadswandeling, een Onderzoek Naar Samenleven (O.N.S) en een educatieproject. Daarmee is het OOG-project net zo divers en veelzijdig als Lucas de Man.

Invloedrijk

Naast kunstenaar, theatermaker en regisseur is Lucas De Man presentator van het AVROTROS-programma 'Kunstuur' en verschillende tentoonstellingen zoals bijvoorbeeld De Grote Kunstshow in 2016. Lucas De Man won de Matthijs-prijs voor zijn voorstelling 'Cassius' en de 'Jong Theater' prijs op Festival Theater aan Zee in Oostende in 2007. Recentelijk werd Lucas De Man genomineerd als 'Nieuwsmaker 2014' door het Brabants Dagblad. Deze prijs wordt uitgereikt aan de meest invloedrijke persoon van de regio.