Professor aan Oxford en auteur. Hij schreef meer dan 100 artikelen en verschillende boeken, waaronder 'Delete: The Virtue of Forgetting in the Digital Age.'

Er is niet veel over Mayer-Schönberger te vinden op internet buiten zijn professionele carrière. Niet zo gek: veel van zijn werk gaat over the right to be forgotten. Hij pleit voor een 'houdbaarheidsdatum' op persoonlijke informatie die wordt opgeslagen: na een bepaalde tijd moet die data dan weer worden gewist.

Icarus blijft vliegen

Wanneer de geboren Oostenrijker de middelbare school verlaat, gaat hij aan de Universiteit van Salzburg rechten studeren. Als hij 22 is richt hij het bedrijf Ikarus Software op, waarmee hij Virus Utilities ontwerpt. Dit programma wordt uiteindelijk één van de bestverkopende softwareproducten van Oostenrijk. Hij behaalt hiernaast titels in de rechten aan de universiteiten van Salzburg en Harvard.

In 1998 gaat hij bij de Harvard Kennedy School werken, de afdeling van Harvard die zich richt op overheidsbeleid en openbaar bestuur. Daar blijft hij tien jaar aan, waarna hij deze functie verruilt voor één bij de National University of Singapore, waar hij zich op datzelfde gebied toelegt. Uiteindelijk krijgt hij een leerstoel in Internet Governance and Regulation aan het Oxford Internet Institute.

Publicaties

Naast meer dan honderd wetenschappelijke artikelen heeft Mayer-Schönberger acht boeken op zijn naam staan. Zijn meest recente boek is Big data: A Revolution That Transforms How We Live, Work, and Think. In dit werk gaat hij met zijn co-auteur Kenneth Cukier in op de mogelijkheden en gevaren van big data. Het boek staat in 2013 op de shortlist voor de Financial Times and Goldman Sachs Business Book of the Year Award.