Briljante wiskundige, wetenschapper en ondernemer Stephen Wolfram bedacht computerprogramma Mathematica en is geestelijk vader van de zoekmachine Wolfram Alpha.

Op zijn dertiende verdient Stephen Wolfram een beurs waarmee hij naar de Engelse kostschool Eton College kon. Op zijn zeventiende zet hij zijn opleiding voor op het St John's College in Oxford omdat hij zich verveelt op Eton, maar Wolfram vindt ook die school verschrikkelijk. Hij zet zijn carrière voort aan de California Institute of Technology waar hij op zijn 20e een doctorsgraad in de deeltjesfysica haalt. 

Een jaar later wint als hij jongste persoon ooit een MacArthur genius award en hij heeft dan al verschillende wetenschappelijke publicaties achter zijn naam staan. Het moge duidelijk zijn dat deze Engelse zoon van Joodse vluchtelingen uit Duitsland met recht een genie genoemd mag worden. 

Stephen Wolfram is als wetenschapper actief in de deeltjesfysica en maakte in 1986 het revolutionaire computerprogramma Mathematica. Hij richt het bedrijf Wolfram Research op dat dit programma doorontwikkeld en verkoopt. Van 1992 tot 2002 werkt hij aan het boek A New Kind of Science. In dit boek neemt Wolfram aan dat het universum in feite digitaal is en dat computerwetenschap experimenteel onderzocht moet worden, in plaats van wiskundig, om op die manier complexe systemen te kunnen onderzoeken.

In 2009 brengt Wolfram Research de zoekmachine Wolfram Alpha op de markt. Deze zoekmachine moet antwoord kunnen geven op elke mogelijke vraag. Onder andere zoeksite Bing van Microsoft, Google, Yelp en Siri van Apple maken gebruik van deze computational knowledge engine. Met deze zoekmachine heeft Wolfram de ambitie zoveel mogelijk van alle kennis ter wereld beschikbaar te maken voor iedereen.