Varun Sivaram is expert op het gebied van groene energietechnologie, klimaatverandering en duurzame stedelijke ontwikkeling. Sivaram is als een van de weinigen opgeleid op zowel het gebied van technologie en duurzaamheid, als natuurkunde en internationale betrekkingen.

Taming the Sun

Begin 2018 verscheen zijn nieuwe boek ‘Taming the Sun: Innovations to Harness Solar Energy and Power the Planet’ (2018). Zonne-energie is ‘s werelds goedkoopste en snelst groeiende energiebron, maar Sivaram waarschuwt dat we met zonne-energie tegen een plafond aan gaan lopen en dat dit een enorme impact heeft op klimaatverandering.

Sivaram pleit daarom voor drie innovaties die nodig zijn op het gebied van zonne-energie: innovatieve en creatieve vormen van financiering, technologische innovaties om kosten omlaag te brengen, en systemische innovaties zoals flexibele energiesystemen, betere vormen van energieopslag en een slimmer stroomnetwerk om solar economisch aantrekkelijk te houden.

Meer weten over Sivaram’s ideeën voor innovatieve zonne-energie? Lees dan hier een interessant interview van AURORA met Sivaram en bekijk hier zijn TED Talk over het potentieel van zonne-energie.

'De zon is de grootste energiebron voor de Aarde. En de grootste hoop van deze planeet om klimaatverandering tegen te gaan, volgens mij, is als de mensheid zonne-energie gebruikt om deze eeuw aan haar energiebehoefte te voldoen. Toch, alleen als we inzichten vanuit verschillende vertrekpunten ontwikkelen kunnen we ervoor zorgen dat solar zijn beloften inlost.' 

Varun Sivaram in Taming the Sun

Strategisch adviseur

Varun Sivaram is als fellow wetenschap en technologie verbonden aan de Council on Foreig​n Relationswerkt in Washington D.C. en in New York werkzaam als strategisch adviseur op het gebied van duurzaamheid en energiebeleid. Ook doceert hij  ‘clean energy innovation’ aan Georgetown University en is hij als onderzoeker verbonden aan Columbia University’s Center for Global Energy Policy en aan Stanford University. Verder adviseert hij bedrijven, overheden en steden over duurzaamheid en energie, schrijft boeken en reist de wereld over om te vertellen over zijn visie op duurzame energie.