De Duitse hoogleraar Wolfgang Streeck is een belangrijke stem in het Europa-debat. Hij stelt dat de Europese monetaire unie gedoemd was om te falen.

De Duitser Wolfgang Streeck (1946) is economisch socioloog en directeur van het Max Planck Institute of the Studies of Societies in Keulen. Als student was hij betrokken bij de bewegingen en theorieën van de Frankfurter Schule. Deze links-intellectuele groep uitte kritiek op het kapitalisme en de maatschappij en deed voorstellen over hoe de maatschappij (en later Europa) socialer gemaakt kon worden.

Europa

Zijn studies en publicaties gaan veel over de relatie tussen economie en democratie. Streeck maakt zich boos om de huidige financiële instanties in Europa die zich helemaal niks aantrekken van nationale verkiezingen.
 

Neem de Europose Centrale Bank. Mario Draghi hoeft zich niets, maar dan ook niets aan te trekken van hoe de Duitsers of de Fransen zich straks bij de stembus uitspreken.

Wolfgang Streeck in De Groene Amsterdammer

Streeck ziet een zwarte toekomst voor het huidige Europa. Het feit dat nationale democratieën hun begrotingen moeten voorleggen aan Europese instanties, gecombineerd met de forse afname van gelijkheid en soevereiniteit, zorgt ervoor dat hij zich grote zorgen maakt over het democratische gehalte van Europa.

Einde van het kapitalisme

Volgens Streeck ligt de oorsprong van deze problemen echter dieper, namelijk in hoe het kapitalisme vandaag de dag werkt. In 2014 schreef Streeck een artikel in het tijdschrift New Left Review waarin hij speculeert over hoe het kapitalisme tot haar eind zal komen. Streeck schrijft over het einde van kapitalisme in zijn boek 'Gekaufte Zeit', die ook in het Nederlands is verschenen.

In de publicaties beschrijft Streeck drie indicatoren die volgens hem aantonen dat het kapitalisme wellicht ten onder zal gaan. De drie indicatoren zijn een afname in economische groei, de toename van schulden van landen, banken, burgers en bedrijven en de forse toename van ongelijkheid. In combinatie met de afwezigheid van instituties die deze drie trends kunnen ombuigen stelt Streeck dat het kapitalisme wellicht haar laatste dagen heeft gezien.
 

There is a widespread sense today that capitalism is in critical condition, more so than at any time since the end of the Second World War.

Wolfgang Streeck

Opleiding

Streeck studeerde sociologie aan de Goethe universiteit in Frankfurt en de Columbia University in New York. Na zijn afstuderen werd hij wetenschappelijk assistent aan de universiteit van Münster. Na een korte periode lesgeven aan de University of Wisconsin-Madison keerde hij terug naar Duitsland en werd directeur van het Max Planck Institute for the Studies of Societies in 1995. Naast deze functie is Streeck ook werkzaam bij de universiteit van Keulen als professor in de sociologie.