Andrea Wulf (1972) heeft als schrijver en historica meerdere boeken op haar naam staan, publiceert regelmatig artikelen in The Guardian en Sunday Times, en geeft lezingen over de hele wereld.

Haar laatste boek De uitvinder van de natuur, het avontuurlijke leven van Alexander von Humboldt was in 2015 een New York Times bestseller en won verschillende onderscheidingen. Alexander von Humbold (1769-1859), een Pruisische geleerde, schrijver en ontdekkingsreiziger, begint in 1799 aan een vijf-jaar lange tocht door Latijns-America. Tijdens deze reis komt hij tot een nieuwe opvatting van de natuur, een concept dat volgens Wulf ons huidig denken vorm heeft gegeven. Waar zijn tijdgenoten de aarde en haar natuur zagen als een door God gegeven geschenk dat overheerst kon worden, zag Von Humbold de aarde als een soort levend organisme. Hij voorspelde zelfs verschillende gevolgen die door de impact van de mens in de toekomst zouden kunnen voorkomen, zoals overbevolking en klimaatverandering.

 

Andrea Wulf wordt geboren in New Delhi (India) als kind van Duitse ontwikkelingswerkers. In haar jeugdjaren verhuist ze terug naar het land van haar ouders, maar laat het na haar bachelor cultuurstudies weer achter om in London een master design history aan de Royal College of Art te beginnen. Hier blijft ze wonen. Maar terwijl ze voor verschillende kranten gaat schrijven en veelgeprezen boeken uitbrengt, reist ze nog steeds de wereld af om lezingen te geven. Ook verschijnt ze regelmatig op radio en televisie.

In 2008 breekt Wulf door bij het grote publiek met The Brother Gardeners, een boek over de Britste obsessie met tuinieren. Ze wint hiermee de American Horticultural Society 2010 Book Award. In 2011 publiceert ze een soortgelijk boek: Founding Gardeners. Hierin vertelt Wulf hoe, in de tijd van de founding fathers, landbouw ten grondslag lag aan de Amerikaanse strijd voor onafhankelijkheid.

In de video hieronder vertelt Andrea Wulf haar meer over haar laatste boek: