Leraar en bibliothecaris groeide uit tot één van de meest markante, maar vooral meest milieubewuste ondernemers van China.

De puissant rijke zakenman Zhang Yue (1960) deed ruim tien jaar geleden zijn privéjet van de hand en zette zijn nachtblauwe stretched limo en kanariegele Ferrari aan de kant. Veelzeggend, want hij was zo rijk geworden met verkoop van boilers en later airconditioningsystemen. Het besef daalde in dat de bijbehorende exorbitante levensstijl verstrekkende gevolgen had voor het milieu. Naar aanleiding van de grote aardbeving in Sichuan in 2008, besloot hij zich te richten op milieuvriendelijke en robuuste bouwconstructies. 

Torenhoge ambitie

In datzelfde jaar voegde hij daad bij woord en begon te experimenteren met prefab constructies, een manier van bouwen die minder tijd in beslag zou nemen en effectiever gebruik maakte van materiaal. Hoewel zijn manier van bouwen innovatief was, was het niet wereldschokkend. Wel wereldschokkend was het plan dat hij lanceerde in 2012 voor Sky City. In negentig dagen moet het hoogste gebouw ter wereld verrijzen, dat niet alleen huisvesting zal bieden aan meer dan dertigduizend mensen, maar ook aan scholen en complete boerderijen.

Op dit moment bevindt Sky City zich naar verluid nog altijd in delen, ergens in een fabriek in China.

Van bibliotheek tot airconditioning

Zhang Yue heeft sinds zijn vroege jeugd een fascinatie voor kunst en cultuur. Hij studeerde af in de fine arts en begon zijn carrière als leraar en bibliothecaris. Op zijn 28ste echter, zette hij zijn creatieve geest in om zijn onderneming in boilers en later airconditioningsystemen tot grote hoogte te doen stijgen. Inmiddels heeft hij meer dan honderd patenten op zijn naam staan en met zijn bedrijf Broad groeide hij al snel uit tot één van de meest succesvolle ondernemers van China.