Podcasts. Ook bij Tegenlicht lopen er fans van het eerste uur rond. Tips van de redactie. Deze week: podcasts over mysterieuze tweets, de iPhone en designerdrugs.

Voor de podcast hongerigen geeft Elja Looijenstijn trouwens regelmatig podcast-tips op VPRO.nl. En voor wie nog niet luistert schreef ze deze geweldige introductie

Reply All: The Antifa Supersoldier Spectacular

Deze podcast vertelt iedere week weer een nieuw verhaal over het internet. De makers zijn zelf redelijk tech-savvy, en nemen ons als het ware aan de hand om uit te leggen hoe dingen werken. Een van de grappigste onderdelen zijn de 'Yes Yes No' afleveringen - die gaan over de verwarring bij de niet geheel ingewijden als er weer een nieuw internetfenomeen langskomt. Het concept is simpel: de wat oudere baas van de podcastmakers komt langs met iets dat hij op het internet heeft gezien, maar niet begrijpt. Meestal een tweet.

De presentatoren begrijpen het wel (vandaar het ‘yes,yes,no’), en leggen haarfijn uit wat dit nu weer heeft te betekenen en wat de context is. En dat werkt prachtig. Ik moet heel vaak hardop lachen tijdens het luisteren en leer gelijk alles over de laatste creatieve memes. In deze aflevering de tweet:

“ANTIFA SUPERSOLDIER UPDATE: "My cumbersome mech suit is too large to fit through the door to Arby's”

Note to Self: de iPhone

Een tech-podcast door een vrouw vind ik zelf al een positief gegeven. Als het dan ook nog over alle dilemma’s die technologie met zich meebrengen gaat, ben ik gegrepen. Privacy, informatie-overload, de macht van Amazon en: is een meditatie-app nou echt de juiste manier is om ons te ontspannen?

Mooie en relevante bespiegelingen over onze relatie tot nieuwe technologie. Zoals deze aflevering over de smartphone en wij: We’ve Gained So Much With the iPhone. What Have We Lost? 
Er zijn nog heel veel meer parels van afleveringen te vinden - dus vooral abboneren. 

 

De Industrie: Bas

Het internet is natuurlijk ook de plek waar je van alles kunt kopen. Ook drugs, legaal en illegaal. In deze aflevering van de podcastserie De Industrie, over de drugsindustrie in Nederland, hoor je Bas. Hij handelt in ‘designer drugs’, of ‘research chemicals’, via een van zijn vele webwinkels, vanuit zijn woonkamer, terwijl de kinderen op school zitten.

Een interessante inkijk in de handel in geestverruimende middelen.