De derde Wintergast van 2021 is schrijver Colson Whitehead (1969).

Colson Whitehead groeide op in een gezin van succesvolle ondernemers in New York en studeerde literatuur aan de prestigieuze Harvard universiteit. Na een kortstondige carrière als recensent bij de wekelijkse New Yorkse krant The Village Voice debuteerde Whitehead in 1999 met de roman The Intuitionist. Het boek maakte meteen grote indruk. Schrijver John Updike noemde Whitehead in een recensie ‘sprankelend’ en ‘opvallend origineel’.

Whitehead werd wereldberoemd met The Underground Railroad uit 2016. Voor dit indringende verhaal over een meisje op haar vlucht van de slavernij op een plantage in het Zuiden van de VS, kreeg hij de Pulitzer Prize én de National Book Award.

In 2019 ontving Whitehead de Pulitzer Prize opnieuw, dit keer voor The Nickel Boys, een roman over een heropvoedingsgesticht voor zwarte jongens in het Florida van de jaren 60. Tegenwoordig belijdt Whitehead zijn grote liefde voor overval- en inbraakfilms in zijn boeken, met als meest recente voorbeeld Harlem Shuffle (2021).

Janine Abbring spreekt Colson Whitehead, in New York.