De vierde Wintergast van 2021 is beeldend kunstenaar Grayson Perry (1960).

Grayson Perry sleepte de Britten eigenhandig door de lockdowns heen. In zijn tv-programma Graysons Art Club bedacht Perry iedere week een thema en vroeg de kijkers om eigengemaakte kunstwerken in te sturen.

Via Zoom praatte hij vervolgens met de kunstenaars en na de lockdown hield hij een grote tentoonstelling van ingestuurde werken. Het programma werd immens populair en zo deden meer dan een miljoen Britten wekelijks mee aan deze nationale knutselclub.

Met zijn kleurige keramiek en wandtapijten laat hij beelden zien die op gespannen voet staan met deze kunstvormen, die eerder als tuttig en ongevaarlijk worden gezien. Perry’s werk verbeeldt geweld, seks en fetishes en stelt thema’s als kindermishandeling aan de orde. 

Sinds hij in 2003 de invloedrijke Turner Prize won, is hij met zijn, naar eigen zeggen, ‘guerilla-tactieken’ een belangrijke stem in het Britse publieke debat geworden. Perry noemt zichzelf een ‘pottenbakkende travestiet’; hij heeft een vrouwelijk alter-ego, Claire.

Hij maakte documentaireseries over klasse en smaak, mannelijkheid en travestie. Dit najaar staat hij in het theater met A Show for Normal People. In december 2021 krijgt Grayson Perry de Erasmusprijs.

Janine Abbring spreekt Grayson Perry, of Claire, in Amsterdam.