De tweede Wintergast van 2021 is performancekunstenaar Marina Abramović (1946).

Marina Abramović had een moeilijke jeugd in Servië. Het huisregime van haar moeder was agressief en verstikkend en haar ouders hadden een slecht huwelijk. In 1965 ging ze naar de kunstacademie in Belgrado. Vanaf midden jaren zeventig maakte ze naam met haar heftige en schokkende performances. Zelfbeschadiging en uitputting komen veel voor in haar werk waarbij soms vechtpartijen uitbreken of de kunstenaar verwond wordt door het publiek. Ze werkte ruim tien jaar samen met de Duitse kunstenaar Ulay.

Het doorstaan van langdurige pijn was een belangrijk onderdeel van hun werk. Haar beroemdste werk vond plaats tijdens de overzichtstentoonstelling The Artist is Present in New York in 2010. Drie maanden lang zat de kunstenaar in stilte op een stoel in het museum. Bezoekers konden op een stoel tegenover Abramović plaatsnemen om haar recht in de ogen te kijken zo lang als zij zelf wilden.

Op de openingsdag schoof Ulay aan bij Abramović, wat resulteerde in een emotioneel moment gevolgd door applaus. Met meer dan 850.000 bezoekers was het een van de succesvolste tentoonstellingen in de geschiedenis van het museum. Haar nieuwste werk, de opera Seven Deaths of Maria Callas – over de operadiva door wie Abramović al zestig jaar geobsedeerd is – speelt in het voorjaar van 2022 in Berlijn.

Janine Abbring spreekt Marina Abramović in haar huis in Malden Bridge, New York.