Overkoepelende akeligheid

Het radioprogramma Nooit Meer Slapen deelt speciaal voor VPRO Zwelgplek zijn meest melancholische fragmenten: een serie dieptepunten om je eens even helemaal in onder te dompelen.

Op deze pagina kan je droevige previews luisteren, waarna je kan doorklikken naar het hele interview.

AUDIO
Yannick van de Wouw (selectie)
VPRO Nooit Meer Slapen

SOORTEN ELLENDE
Huilen

 

Bert Keizer

Bij filosoof en arts Bert Keizer gaat het altijd over de dood, of zoals hij het zelf zegt: ‘Ik heb het niet steeds over de dood, de dood heeft het steeds over mij.’ Best pittig toch? Hij zet het wel om in iets goeds: Hij is namelijk arts bij de Levenseindekliniek, waar hij mensen met ‘de dood’ helpt. Een goed gesprek om bij weg te zwelgen.

Beluister het hele gesprek →

Sinan Can

Er gebeurt heel veel slechts in de wereld. Gelukkig hebben we documentairemakers die deze (rot)situaties in beeld brengen, al kunnen ze het soms best zwaar mee hebben. Sinan Can is zo’n maker; hij brengt ons indrukwekkende docu’s over het Midden-Oosten, maar beseft zich maar al te goed dat zijn documentaires helemaal geen impact hebben op de mensen daar. Luister maar!

Beluister hier het hele gesprek →

Gerbrand Bakker

Je kan je kut voelen en je kan je kut voelen. Gerbrand Bakker past wel in de tweede categorie. Hij is een van de meest succesvolle schrijvers van Nederland (Boven is het stil, Jasper en zijn knecht), maar heeft ook te kampen met depressies. Een moeilijke combinatie want hoe houd je dan vertrouwen in je eigen schrijven? Niet alleen dat, maar hij is ook nog een tuinman met een voorliefde voor bomen maar een vreselijke hekel aan bossen. Kortom, een leven vol contradicties en een melancholisch gesprek.

Beluister hier het hele gesprek →