Minister M. Vrolijk en Anton Roosjen

Minister M. Vrolijk en Anton Roosjen

En daarmee was het begin van een lang bestaan gemaakt, Hilversum 3 was een feit. De officiële opening van de zender vond plaats op maandag 11 oktober 1965, om negen uur in 's ochtends door minister Vrolijk van Cultuur onder het motto "Lichte muziek ter begeleiding van uw dagelijkse bezigheden uitgezonden tijdens de werkuren".
Dan volgt omroepbestuurder Anton Roosjen met een feestelijke toespraak bij de geboorte van Hilversum 3, het latere Radio 3 FM en het huidige 3FM. Het was de eerste zender met een specifiek doel, populaire muziek. De uitzendingen waren in eerste instantie alle dagen van de week van 9.00 tot 18.00 uur. De 63 uren zendtijd werden verdeeld onder de omroepverenigingen AVRO, KRO, NCRV en VARA.


Dit fragment is onderdeel van

WOORD 6 oktober 2012: UUR 1

De ontstaansgeschiedenis van 3 FM, de zender die het levenslicht zag op 11 oktober 1965. Voorheen heette de zender Radio 3 FM en nog langer geleden Hilversum 3. Hoe het nú klinkt dat weten we, maar ooit was er een begin. Een nieuwe loot aan de Nederlandse omroepboom die ontstond in 1965. Een jonge telg die door de peetoom van het CDA de heer Schmelzer werd aangekondigd. De officiële opening van de zender vond plaats op maandag 11 oktober 1965, dat was ongeveer om negen uur in de ochtend door minister Vrolijk van Cultuur onder het motto "Lichte muziek ter begeleiding van uw dagelijkse bezigheden uitgezonden tijdens de werkuren". De uitzendingen waren in eerste instantie alle dagen van de week van 9.00 tot 18.00 uur. De 63 uren zendtijd werden verdeeld onder de omroepverenigingen AVRO, KRO, NCRV en VARA. De zender werd opgezet als tegenhanger van het toen ongelofelijk populaire Radio Veronica. Hans van Zijl was hoopvol gestemd wat betreft een witte kerst in 1966, die kwam er volgens de informatie van De Bilt op internet in dat jaar niet. Het ging goed met Hilversum 3 en dat resulteerde in een documentaire over de zender in het programma VPRO Vrijdag, gemaakt door Jan Lenferink.

advertentie