Argos

Debat: Fijnstof in de lucht

Argos

Debat: Fijnstof in de lucht

Grote bouwprojecten liggen stil en veel van de geplande nieuwe woningen in Nederland kunnen in Nederland niet worden gebouwd als gevolg van fijnstof in de lucht. We leven gemiddeld een jaar korter door de luchtververvuiling. Dat is de nasleep van De eerste Europese Luchtrichtlijn. Die Europese richtlijn legt de normen vast voor de maximaal toegestane luchtvervuiling. In Argos van afgelopen vrijdag 1 juni onderzochten we de trucs van de Nederlandse regering om onder de strenge fijnstof-norm uit te komen, waaronder de zogeheten ‘zeezout-aftrek’. In Europa wordt op dit moment gewerkt aan een nieuwe Luchtkwaliteitsrichtlijn met daarin een nog strengere norm voor fijnstof. Wat betekent dat voor Nederland? Daarover debatteren vandaag in Argos Supplement twee Tweede Kamerleden: Diederik Samson van de PvdA en Helma Neppérus van de VVD


Vernieuwingen Marokkaans familierecht
Met de vernieuwingen in het Marokkaanse familierecht in 2004 zijn het Marokkaanse en het Nederlandse familierecht dichter bij elkaar gekomen. Het gelijkheidsbeginsel tussen man en vrouw is op papier verbeterd. Een echtscheiding in Nederland uitgesproken, kan nu ook in Marokko erkend worden. In de praktijk blijkt echter dat deze erkenning niet altijd vanzelfsprekend is. In de studio in Groningen Leila Jordens-Cotran, juriste bij het Centrum voor Informatie en onderzoek van de dienst Persoonsgegevens in Amsterdam. We praten met haar over haar promotieonderzoek “Het nieuw Marokkaanse familierecht en de gevolgen voor Marokkanen in Nederland.


Anker is pleiten
De juridische rubriek met Willem Anker, van advocatenkantoor Anker en Anker. Hij spreekt met ons over juridische zaken en rechtspraak in het algemeen.