Woord

Uur 1 / 4: Israël, Willem Arondeus, het Rivonia-proces en Het Spoor Per Spoor naar Bamako in Mali.

Woord

Uur 1 / 4: Israël, Willem Arondeus, het Rivonia-proces en Het Spoor Per Spoor naar Bamako in Mali.

Van 2 tot 3 Bezien we de stichting en de eerste jaren van de staat Israël, onder andere aan de hand van een aantal fragmenten over een van de Nederlandse pioniers: Jacob Israël de Haan. Er komen dit uur onder meer fragmenten voorbij met Sam de Wolff en Herman Cohen, en we laten een deel horen uit een OVT-documentaire van Marnix Koolhaas en Francine de Smit over de zgn. Alija; de emigratie van Joden naar Israël.

Van 3 tot 4 1 juli 1943 overleed de Nederlandse beeldend kunstenaar, auteur en verzetsstrijder Willem Arondeus. Arondeus was, geheel tegen de mores van zijn tijd in, openlijk homoseksueel. Hij nam op 27 maart 1943 deel aan de bomaanslag op het bevolkingsregister aan de Plantage Middenlaan te Amsterdam. Binnen een week na de aanslag werden Arondeus en een aantal andere leden van de groep gearresteerd. Hij werd na een proces geëxecuteerd op 1 juli 1943. Bij zijn executie riep Arondeus luid 'laat het bekend worden dat homoseksuelen geen lafaards zijn!'. In Woord een portret van hem met Rudi van Dantzig.

Van 4 tot 5 Op 11 juli 1963 werden negentien leiders van het ANC opgepakt in hun schuilplaats, een boerderij in het plaatsje Rivonia. Het proces dat daarop volgde, was onderwerp van wereldwijd protest, werd veroordeeld door de VN-veiligheidsraad en was de aanleiding voor sancties die jaren later tot de afschaffing van de apartheid leidden. In een tweedelige “Passages Passanten” gemaakt door Bart Luirink en Peter van den Akker, een reconstructie van dit proces, waarin 8 van de 10 beklaagden, waaronder Nelson Mandela, tot levenslange gevangenisstraffen veroordeeld werden.

Van 5 tot 6 In 1986 maakten de makers van het VPRO-programma Het Spoor Terug een serie legendarische treinreizen voor de radio. Zo reisden de spoorreporters langs de Birma-spoorlijn, de Schotse Kyle-lijn en maakten ze diverse min of meer obscure binnenlandse reizen. In deze aflevering van de serie Het Spoor Per Spoor reizen makers Kiki Amsberg en Gertie Hesseling van de hoofdstad Dakar in Senegal naar Bamako in Mali. Per trein gaan ze dwars over de Afrikaanse savanne. Deze week hoort u in Woord het eerste deel van deze tweedelige reportage. Volgende week het tweede deel.

advertentie