De Radiovereniging

Radioklassieken 1: slotuitzending van VPRO-vrijdag

De Radiovereniging

Radioklassieken 1: slotuitzending van VPRO-vrijdag

De Radiovereniging, programma van het Genootschap van Vrienden van het Medium Radio, gemaakt door Wim Noordhoek en voorzitter Arend Jan Heerma van Voss, met aflevering 1 van de serie Radioklassieken.

Herhaling van de slotuitzending van VPRO-vrijdag, uitgezonden op 27-09-1974. Bevat o.a. fragmenten van Riet en Keesje, Schilderswijk, Paranoia Radio Show, Anton Constandse etc.

Laatste uitzending van het totaalprogramma 'VPRO-Vrijdag' een fragmentarische terugblik op de vyf jaar waarin het programma werd uitgezonden. Presentatoren waren Wim Noordhoek en Ineke van den Bergen. Met commentaren van Anton Constandse, Laurens ten Cate en Theo Stibbe en reportages van Fred Ruysenaars, Erik Boshuyzen en Peter Flik over de Rotterdamse havenstaking begin jaren '70, de Schilderswyk in Den Haag, de bewaking van legerplaats Oirschot en akties van Vietnamveteranen in Washington. Verder fragmenten van de hoorspelen 'De Paranoia Radio Show' en 'Met Riet en Kees op stap' en in het programma gebruikte tunes en muziek.

Uitgebreide beschrijving:
0'00" Aankondiging John Jansen van Galen van de laatste VPRO-Vrijdag: "Herdenking en terugblik." Tune.
Aankondiging door Wim Noordhoek van de eerste VPRO-vrijdag met aansluitend korte fragmenten uit deze aflevering, waaronder commentaren van Anton Constandse, Laurens ten Cate en Theo Stibbe, een aankondiging van een reportage door Ineke van den Bergen en fragmenten uit reportages van Fred Ruysenaars en Erik Boshuyzen. Muziek.
na 5'45" Inleiding pres. over de omwenteling die 'VPRO-Vrijdag' in 1969 voor de radio betekende. Muziek.
na 9'05" Pres. over de radioverslaggeving in die tijd: "Wij zouden het helemaal anders gaan doen." John Jansen van Galen leidt fragmenten in uit een reportage over de Haagse Schilderswijk met opnames van bewoners. Muziek.
na 13'45" Inleiding presentator over het democratiseringsproces bij de vakbeweging, begin jaren '70, met aansluitend opnames van de
Rotterdamse havenstaking van september 1970. Muziek.
na 18'52" Inleiding presentator over de buitenlandse verslaggeving voor de radio in die tijd: "Dat is geen radio, besloten wij." en hij vervolgt over de wijze waarop 'VPRO-Vrijdag' het buitenlandse nieuws behandelde. Aansluitend fragmenten uit een reportage van Jan Donkers over actievoerende Vietnam-veteranen, die hun onderscheidingen inleveren: "My wive divorced me for turning in these medals." Afsluiting met 'The last post.'
na 24'11" Aankondiging presentator van een deel van het in de huiskamer van Wim Noordhoek, met amateurs opgenomen hoorspel: 'De Paranoia Radio Show'. Tune met inleiding verteller Wim Noordhoek gevolgd door hoorspel.
na 30'36" Aankondiging presentator van fragmenten uit het hoorspel: "Met Riet en Kees op stap." Inleiding hoorspel door pres. Ruud
Engelander, gevolgd door Riet en Kees, die worden voorgesteld aan de commentator Anton Constandse. Muziek. Riet en Kees over de volkstelling. Afsluiting hoorspel.
na 35'37" Muziek.
na 37'22" Tune:"Ons telefoonnummer is:..." presentator wijdt uit over de eerste telefoonrubriek op de Nederlandse radio, die zoveel navolging heeft gekregen. Tune: "Vandaag dit, morgen dat."
presentator over het omwille van de luisteraar gestaakte experiment, waarbij het programma werd onderbroken voor actualiteiten. Muziek. presentator over de betekenis van 'VPRO-Vrijdag' voor het Nederlandse muziekleven. Muziek.
na 40'58" presentator over controversiële onderwerpen die niet mochten worden uitgezonden. Aansluitend een voorbeeld: "Democratisch
vergassen."
na 42'38" presentator leidt een destijds spraakmakende documentaire in van Peter Flik, die zich door een dienstplichtig militair laat rondleiden langs de gaten in het hek van legerplaats 'Oirschot'. Tune: "VPRO commentaar". presentator gaat kort de namen af van de commentatoren die jarenlang het "politieke geweten" van de 'VPRO-Vrijdag' uitzendingen zijn geweest.
na 47'43" Tune: "U luistert naar VPRO-Vrijdag." Presentator sluit programma af met tijdmelding. Muziek. Programmaflarden en muziek.
na 53'03" Afsluiting pres. Muziek.