Ongehoord

Drank de grote heelmeester

Ongehoord

Drank de grote heelmeester

'Drank de grote heelmeester, de bedrieglijke kwakzalver', schreef de schrijver Tip Marugg. En dat is zo. Alcohol is een sluipmoordenaar, maar het wordt ook de smeerolie van onze maatschappij genoemd. Geen zakenlunch zonder alcohol. In die zin hebben alcoholisten het dan ook moeilijker dan junkies die willen afkicken. Voor drugs moetje naar een dealer, drank is overal.
Heeft iemand eindelijk besloten van de drank af te geraken dan zal hij of zij al gauw merken dat zijn leven gevangen zit in cirkels. De cirkels van Van Dijk, zoals ze genoemd worden: De lichamelijke, de farmacologische, de stoffelijke, de psychische, de sociale en de cirkel van de omgeving, ledere cirkel is even moeilijk te doorbreken. De farmacologische cirkel bijvoorbeeld: Het lichaam bestrijdt de werking van de meeste verslavende stoffen, het leert tevens dat na iedere inname nog wat volgt en reageert alvast op wat komen gaat. Het gevolg is dat men behoefte krijgt aan drank. Maar het gaat verder! Men hoeft namelijk lang niet altijd drank in te nemen om dat mechanisme in werking te doen treden. Een kleur, een voorwerp, of zelfs geluiden kunnen de reactie laten optreden. Nog vele jaren nadat iemand gestopt is, voor velen zelfs een leven lang, blijft het lichaam ingesteld op grote hoeveelheden drank. Zeker zo belangrijk is de cirkel van de omgeving. Een vrouw (ik spreek voor het gemak van vrouw) groeit altijd mee in het drankgebruik én de problemen van haar partner. Stopt de man met drinken, waardoor zijn rol anders wordt, dan zal ook zij moeten veranderen. Op deze problematiek gaat vooral de systeemtherapie in. Volgens de systeemtherapie sluipt in elk gezin een systeem waarin iedereen zijn patronen herhaalt.
Een bijkomstige moeilijkheid voor de systeemtherapeute van de Boumankliniek, Anja Bouman (geen familie), is dat de partners niet altijd mee in therapie willen. De eerste reactie is vaak: 'Ik heb geen probleem, maar hij.' Na het beluisteren van dit programma zult u begrijpen dat dit helaas niet het geval is.

advertentie