Ongehoord

Zappen van New York naar IJsland: Newland.

Ongehoord

Zappen van New York naar IJsland: Newland.

Klaas Kuitenbrouwer en Patricia de Ruijter merkten dat ze op een vergelijkbare manier werden aangetrokken door de grote stad en door de ruige natuur. Van beide omgevingen trok ze de wildheid en een gevoel van ruimte en vrijheid.
Ze maakten een reis naar de archetypische grote stad New York en naar de rauwe wildernis van IJsland; allebei plekken waar ze nog nooit geweest waren. Ze vroegen zich af of die volkomen verschillende oorden, als je er op een bepaalde manier naar zou kijken, tot eenzelfde ervaringslandschap zouden kunnen gaan behoren: Newland.
Ze bedachten een manier van reizen die het mogelijk maakte de reiservaringen van de verschillende bestemmingen naast elkaar te leggen en in verband te brengen. Een 7-daagse procedure werd ontworpen, die ze op beide reisbestemmingen ten uitvoer brachten. Elke dag van de reis kreeg een titel in de vorm van een werkwoord. Aan elke dag werd zo vooraf een houding en een manier van handelen toegekend.
Dag 1 Sluipen: Voorzichtig verkennen, ruiken, betasten.
Dag 2 Infiltreren: In contact treden, voorstellen, gesprekjes.
Dag 3 Zinken: Op één plek blijven en die op je in laten werken.
Dag 4 Vinden: Geen plannen. In beweging blijven, mee laten voeren.
Dag 5 Verbinden: Iets dat overblijft creëren, een contact of constructie.
Dag 6 Feesten: Feesten.
Dag 7 Blijven: Afscheid nemen. Realiseren wat er blijft alsherinnering en ervaring.
De wereld is kleiner geworden. De delen zijn meer met elkaar verbonden geraakt. Economisch; via de uitwisseling van mensen en informatie en via de telkens afgenomen reistijden. Om van Central Park naar Coney Island te komen, kost iets minder dan helft van de tijd die nodig is om van New York IJsland te bereiken. Reisbestemmingen komen zo in een ander, directer verband te staan. Ze liggen dichter bij elkaar. Een andere, meer impulsieve en associatieve manier van reizen is mogelijk geworden. Reizen kan meer op zappen gaan lijken.
Zoals de geoefende TV-kijker films op verschillende netten al zappend aan elkaar monteert tot zijn eigen film, zo zijn Klaas Kuitenbrouwer en Patricia de Ruijter in IJsland en New York op zoek gegaan naar een nieuw landschap: NewLand.
In Ongehoord een radioverslag van deze reis. In het vroege voorjaar wordt in galerie Buro Empty in Amsterdam een multimedia-installatie gepresenteerd naar aanleiding van het NewLand-project.