'Sponsor van de vooruitgang', het klinkt leuk, maar wat bedoelen we daar precies mee? In deze estafette geeft steeds een andere VPRO-er een voorbeeld van vooruitgang.

Rob van Hattum, eindredacteur en programmamaker bij The Mind of the Universe, kiest voor Human. En om dan specifiek te zijn: de manier waarop de VPRO Human heeft geholpen om een zelfstandige omroep te worden.

blik op de maatschappij

Toen Human als 'levensbeschouwelijke omroep' haar zendtijd dreigde kwijt te raken, heeft de VPRO haar eigen leden gevraagd om een gedeelte van hun lidmaatschap aan de Human te geven.

'Dat was een heel slimme manier om humanistisch-filosofisch gedachtegoed echt te verankeren in de publieke omroep,' zegt Rob. 'Ik heb het zelf ook gestudeerd, en ik geloof dat het een enorm nuttig uitgangspunt is van waaruit je een goede blik ontwikkelt op de maatschappij.'

Had de internationale gemeenschap de verovering van de moslimenclave Srebrenica en de moord op de meer dan 8000 moslimmannen door Bosnisch-Servische troepen kunnen voorkomen? Een team van Argos (Human/VPRO) ging op onderzoek uit, stuitte op nieuwe feiten en maakten er een (interactieve) documentaire van.

niet clean, wel green

Maar de vooruitgang zit natuurlijk ook in VPRO-eigen programma's als Tegenlicht. 'Tegenlicht is in staat échte veranderingen in de samenleving te initiëren en mensen te inspireren. Er zijn weinig tot geen programma’s op de Nederlandse televisie die zoveel hebben bijgedragen aan de vooruitgang van Nederland.'

'En de VPRO kent geen clean desk policy - zelfs geen clean office policy. Dat vind ik ook vooruitgang. Laten we dat vooral zo houden. Waar nog wel aan gewerkt kan worden is de verduurzaming van de VPRO. Geen afvalscheiding, veel vlees in de kantine, een groen dak waar niets op wordt verbouwd; daar mag nog wel iets met de vooruigang gebeuren.'

aan wie geef je het stokje door?

Rob van Hattum kreeg het stokje van Jasper Koning. Nu is het zijn beurt, en Rob is benieuwd wat Bert Janssens, de directeur van Human, onder vooruitgang verstaat:

‘Het mag zo langzamerhand weleens naar buiten, toch? Laten we eens kijken wat de Human onder vooruitgang verstaat.'