Aanwinst #2

Micro gaan

Kun je structureel beter functioneren door dagelijks gebruik te maken van microdoses lsd? Volkan zoekt het uit.

Met: Trees luisteraar Alissa, micro lsd fans Thomas, Sjanett de Geus, Matthijs Diederiks, Deniz en Roman, Eddy Jacobs (Beckley Foundation), Kim Kuypers (onderzoeker Maastricht University).

Transcriptie

Trees luisteraar Alissa:

Hoi Trees, er is een artikel dat op de Correspondent staat dat over microdosing gaat. Dus kleine hoeveelheden drugs nemen, kan ook softdrugs zijn. Dat is een heel interessant onderwerp.

Voice over Volkan:

Dankje Alissa voor je reactie. Dat is inderdaad een interessant idee. Ook andere luisteraars hebben hierom gevraagd. En daarom wil ik ’t in deze reportage hebben over het zogenoemde microdoseren, het regelmatig gebruik van kleine hoeveelheden lsd. De meeste mensen kennen de verhalen uit Sillicon Valley en horen de belofte dat je er structureel beter door functioneert, nee niet per se op een feestje, maar gewoon ‘s ochtends op het werk…

… Is dat ook zo? En wat is dat dan, beter functioneren? Dat ga ik uitzoeken. Welkom in de wondere wereld van beeldschone anekdotes waar de wetenschap grip op probeert te krijgen.    

Matthijs Diederiks:

Het zorgt ervoor dat je dingen niet. De dingen je uitstelt, omdat je er geen zin in hebt of omdat je denkt dat je het antwoord nog niet hebt en daardoor niet mee aan de slag kunt. Dat smelt als het ware weg en je doet het gewoon. En 9/10 keer kom je erachter dat het helemaal niet zo ingewikkeld was als je dacht. Dat vind ik heel fijn. Die gedachtegang wordt versoepeld.

Voice over Volkan:

Dit is Matthijs Diederiks. Hij is filmmaker. Volgens Matthijs gebruikt volgens het Trimbos Instituut om en nabij nul procent van de Nederlanders het structureel lsd. Om en nabij, dat is dus niet niemand. Om ’n helder beeld van de ervaringen te krijgen, bel ik andere mensen die aan microdosering doen of hebben gedaan en bereid zijn hun ervaringen te delen.

Sjanett de Geus:

Mijn naam is Sjanett de Geus. Ik ben host van de Transformatie Academie Podcast. Ik microdoseer nu zo'n driekwart jaar. Ik merk dat ik makkelijker, sneller, en langer in flow kom. Zodat ik echt in een deep work kom. Het werk waarvoor ik moet gaan creëren. 

Deniz:

Ik ben Deniz, 22 jaar. En in ons moderne is het heel erg makkelijk om ons te verliezen in de hectiek en in de rat race zeg maar. En daarom dacht ik dat microdoseren wel kon helpen om in het dagelijks wat meer rust te vinden. 

Ik heb het toen geprobeerd. Voor iets meer dan een week. En ik moet zeggen dat ik bij het microdoseren is het een hele subtiele verandering. Het heeft geen hele grote verandering teweeggebracht in de manier waarop ik naar de wereld kijk ofzo, maar ik was wel meer gegrond in mezelf. Over het algemeen hele positieve ervaringen. 

Roman: 

Ja ik ben eigenlijk sinds dat ik heel jong ben heel benieuwd naar nieuwe dingen of methodes of medicijnen ofzo die me slimmer maken, die me beter maken, of blijer, of meer energie. Toen las ik een paar jaar geleden over microdosing. En ehm. Dat klonk eigenlijk als een soort van super human medicijn waar je slimmer van wordt, slimmer, energieker en blijer.

Toen heb ik een beetje lsd gekocht op het dark web, met bitcoin. Die nu heel veel waard zijn geworden, maar die ik niet meer heb. En ehm. En ja. Ik heb 'r eigenlijk niets meer aan gehad. Ik werd er alleen maar heel geirriteerd van. En ehm. Helemaal niet zo creatief zoals iedereen beweerd. Dus het was eigenlijk een beetje een teleurstelling voor mij. 

Thomas:

Ik ben Thomas, 29 jaar, woon in Amsterdam. En ben nu ongeveer 6 jaar werkzaam in 3d animatie, film en reclame. Ik gebruik nu microdosing vooral om ehm beetje uit de sleur te breken die ik werk vooral ervaar en om mogelijk pessimistische moodswings niet per se tegen te gaan maar meer te egaliseren om wat meer steady optimistische kijk te ervaren. 

Voice over Volkan:

Ik ben Matthijs, Sjanett, Deniz, Roman en Thomas dankbaar dat ze hun ervaringen met mij hebben gedeeld… Toch roepen hun ervaringen bij mij meer vragen op dan antwoorden. De een ervaart wel positieve gevolgen en de ander weer niet. Het verhaal van Thomas valt me op. Hij gebruikt microdosering lsd als remedie tegen de dagelijkse sleur. Hoe dan? Komt dat echt door de lsd? Ik mag bij ‘m langskomen. Thomas neemt zijn microdosering lsd ’s ochtends bij het ontbijt en zo gebeurt het dat ik op een benauwde dinsdagochtend bezweet aankom bij z’n huis in Amsterdam-Noord. Hij zet eerst ’n kop koffie.

Interview Thomas:                                               

Hoop dat het smaakt Wat ligt er nog meer op tafel Thomas? 

Twee croissantjes. Een blok kaas. En een geel bakje met een

afbeelding van een kat die ik nu openmaak.

En wat zit erin? 

Daar zitten een aantal lsd zegels, volgens mij zijn het er opgeknipt in stukjes, in 1/8 stukjes.

Waarom 1/8

Omdat dat een lage dosering is. Ehm. Je wil niet een hele zegel nemen want dan ben je 6 uur of langer aan het trippen. Kan ik je niet aanraden als je werk moet doen of afspraken hebt. 

Voice over Volkan:

Om lsd-microdoseringen uit te leggen vergelijkt Thomas het met alcohol.

Interview Thomas:                                                        

Het verschil is ehm. Het is eigenlijk, zou ik omschrijven tussen 1 biertje, dan voel je een beetje oke, je komt los bent socialer, en heb je t naar je zin.

Voice over Volkan:

Met 1 biertje ben je niet de controle kwijt, en zou je nog kunnen werken. Bij tien bier gaat dat stuk lastiger, net als een hele zegel lsd.

Interview Thomas:                                            

Oke, je hebt 'm opgeknipt. Ik heb croissantjes bij. Ga jij die nu op het croissantje leggen en opeten? 

Een vriend van mij, vriend uit onze gedeelde vriendengroep, is hij een beetje de tripmaster. Hij zegt dat je het beste onder je tong kan leggen, totdat je m zat ben en dan. 

Smaakt het nergens naar of smaakt het naar karton? 

Het smaakt een beetje zurig, ehm. Ik denk dat daar de naam acid vandaan komt. Het is alsof je een kwart citroensap druppel in je mond hebt gekregen.

Voice over Volkan:

Thomas krijgt in september 2017 een grote opdracht. Hij moet daarin veel werk verzetten, drie maanden lang tot wel zeven dagen in de week. Dat breekt hem op en hij zoekt naar een oplossing.

Interview Thomas:

Het omslagpunt. Uiteindelijk. De uiteindelijke beslissing weet ik niet zo heel goed. Ik denk dat ik dacht. Als ik dit ga doen is het in ieder geval leuker als ik ga werken ofzo.

Voice over Volkan:

Thomas merkt het effect van micro lsd al meteen in de eerste week.

Interview Thomas:                                

Meer focus. En eigenlijk beste manier beste omschrijving om het te omschrijven. Bijvoorbeeld je kijkt minder naar je telefoon. De gesprekken die je hebt zijn wat productiever, wat effectiever. Je bent meer open. Je hebt wat sneller een soort van connectie. Je kan wat sneller switchen tussen ik ben heel gefocused en ik heb eventjes een gesprek met iemand. Ehm. De leuke dingen op een dag zijn ietsjes leuker. En alle negatieve dingen ah kut m'n computer mn software heeft dit en dit opgefokt en nu moet ik weer een save soort van half uur geleden laden en weer opnieuw doen. Dat is normaal. Dat voelde als een enorme tegenslag en dat soort shit gebeurd constant met animatie. En dat soort dingen zijn dan net minder erg. Dan denk je, oja kan gebeuren. In plaats van ah fuck gaan we weer. 

Voice over Volkan:

Thomas vraagt zich af of het microdoseren een placebo is of niet

Interview Thomas:

Ik weet niet of het placebo effect is of niet. Het zou. Het is sowieso niet 100% placebo effect. Want ik heb ook een keer, de eerste weken nam ik net iets te veel en dan merk je wel soort van net na de lunch soort van je voelt tintelingen. Je voelt lichamelijk echt werken. Maar de positieve effecten die ik er nu aan toeschrijf aan die complete periode van microdosering zouden natuurlijk net zo goed placebo kunnen zijn. 

Voice over Volkan:

Thomas vertelt zijn collega’s niet dat hij aan de micro lsd zit.

Interview Thomas:

Nou toen ik het uiteindelijk, ik heb misschien na een paar weken, misschien na de eerste maand ofzo, heb ik dat verteld, dat ik aan het microdosen was en toen zeiden heel veel mensen wel van: oh ja, dan snappen we wel wat er... met terugwerkende kracht zagen ze het dan wel ofzo.

Wat zagen ze?

Nouja, dat ik vrolijker was en een soort van flexibeler.

Maar ze konden niet per se aanwijzen: oh ja, jij zit ergens aan?

Nee... Ja, precies. Maar ik denk dat je, je ziet het niet, je merkt het niet direct: jij hebt iets op, of jij hebt drugs op bijvoorbeeld.

Voice over Volkan:

De micro lsd betekende voor Thomas, al was het maar tijdelijk, uiteindelijk een ontsnapping uit zijn sleur. Maar is het wel eerlijk? Is het niet alsof je met op doping werkt? 

Interview Thomas:

Ja, misschien. Ja, het is een goede vraag. Eerlijkheid is ook.. ja eerlijk

Ja, ik denk dat je wel wat macht hebt misschien omdat je, je bent opeens, nou een sociaal monster zou ik het niet noemen. Je hebt een soort van duidelijkheid en een soort van overzicht dat je wel kan toepassen op sociaal niveau, dat je bijvoorbeeld, je bent gewoon wat gewiekster, is het misschien het goeie woord.

Je hebt altijd van die sociale beesten die gewoon letterlijk iedereen aanspreken. en.. een vriend van mijn bijvoorbeeld, Tom, groetjes aan Tom, je weet wie je bent,

Hij zit gewoon op een constante sociale high, waarin hij heel veel macht heeft op een zekere manier, en ik denk dat als je dat niet vanuit je zelf hebt. Kijk macht moet niet de reden zijn waarom je dit doet, maar als je het niet vanuit jezelf hebt, is het dan vals spelen? Dat weet ik niet. Als mensen depressief zijn en ze gaan aan de antidepressiva, is dat oneerlijk tegenover de mensen die nooit een depressie hebben?

Voice over Volkan:

Ik vertrek bij Thomas en ga naar de redactie. In de trein bedenk ik me hoe ik verder moet met het onderzoek. Hoe kan ik naast de anekdotes nagaan of het ook echt klopt wat ik hoor? Kan microdosering lsd je echt uit een dagelijkse sleur halen, net als bij Thomas, of is het allemaal placebo?

Eenmaal op de redactie beslis ik om te kijken of er al wetenschappelijke onderzoeken zijn gedaan naar de effecten. Ik struin door de databases PubMed, ProQuest en Google Scholar. Ik zie dat er nog maar weinig onderzoeken zijn uitgevoerd die ingaan op de werking van micro lsd. Toen lsd in de jaren ’50 en ’60 nog legaal was, zijn er wel wetenschappelijke onderzoeken uitgevoerd, maar deze gaan vaak over de effecten van hogere doseringen. Ik vind wel één kwalitatief onderzoek, 21 interviews met mensen die vertellen over hun ervaringen met micro lsd. De onderzoeksresultaten verschillen weinig van de anekdotes die ik in mijn reportage heb opgetekend, namelijk overwegend positief.

En dan stuit ik op de Beckley Foundation, een Britse stichting. Ik bel ze en spreek met Eddie Jacobs, de wetenschappelijke assistent van Amanda Feilding, de oprichter van de stichting die blijkbaar erg belangrijk is. 

Interview Eddy Jacobs:                               

So the Beckley Foundation is funding so much research because our director Amanda Feilding, back from the days before the ban, has first-hand experience on just how beneficial these compounds could be to humanity. Now that the political game is starting shifting a bit and we're able to do this research, we are convinced that what we want to do is not just insist that these could have some benefits, but bring the data to the table and let science do the talking.

Voice over Volkan:

Amanda realiseerde zich dat psychedelische drugs ook grootschalige voordelen kunnen hebben, Maar hoe gaan ze die voordelen onderzoeken? Ik vraag hem of er ook ander onderzoek is dan het ene anekdotische onderzoek wat ik heb gevonden, waarin mensen vertellen dat ze creatiever zijn geworden.

Interview Eddy:

We got a lot of anecdotal data, that actually, having a small amount of LSD every three days helps me think more creatively. So this could be the placebo effect. One thing psychedelics do is improve your mood, and it might just be that you are in a better mood, you judge yourself as more creative. That's fair, which is why the Beckley Foundation are doing the placebo controlled, double blind trial, so we can test the impact of microdosing on creativity but we don't have to worry about this placebo effect because the participants won't know whether they are taking a small bit of LSD or just a sugar pill.

Voice over Volkan:

Dat is wat ik inderdaad wil weten, een gecontroleerd wetenschappelijk onderzoek naar effecten van micro lsd. Eddy wijst me erop dat er op dit moment 8 verschillende gecontroleerde onderzoeken lopen, waaronder eentje in Nederland. Bij de 

Universiteit van Maastricht. Ik besluit meteen te bellen en krijg direct de onderzoeker aan de telefoon:

Interview Kim Kuypers:

Ik ben Kim Kuypers. Ik ben onderzoeker aan de universiteit Maastricht. Wij gaan kijken of micro doseringen lsd creativiteit en cognitief flexibel denken vordert.                                                       

Voice over Volkan:

Kim doet een zogenoemd dubbelblind onderzoek. Zowel de onderzoeker als de proefpersonen weten niet wat zij voor stof slikken. De proefpersonen krijgen verschillende doseringen lsd. Zo probeert Kim te onderzoeken welke dosering welk effect heeft. Daarnaast krijgen proefpersonen ook een placebo. Maar hoe meet je creativiteit?

Kim Kuypers:

Er wordt een probleem voorgeschoteld en jij wordt gevraagd zoveel mogelijk oplossingen te bedenken voor dat probleem.

En dan eigenlijk zoveel mogelijk opties te benoemen?

Eh creativiteit, dus flexibel denken wordt op verschillende manieren gescoord. Dus zoals jij dat zegt, in het aantal opties die jij kan aangeven dat noemen wij fluincy, dus hoe vlot kan iemand met oplossingen komen. Maar het is niet dat als iemand veel oplossingen dat dat goed is. We scoren ook originaliteit. Dus in vergelijking met de andere proefpersonen, hoe origineel is dat antwoord. En dan nemen we de ratio van beide en dat is voor ons creativiteit.    

En wanneer komt dit onderzoek uit? Het is een lopend onderzoek?

Ja het is een lopend. We zijn een aantal weken geleden gestart en wij verwachten de resultaten rond Kerst.

En kun je ons al iets vertellen, voorzichtig, wat je tot nu toe hebt gehoord, en waar je heel verbaasd over was of juist een bevestiging was van je bevindingen.

Nee dat kan ik nog niet. Want het is dubbelblind onderzoek. De onderzoeker weet niet wanneer een proefpersoon een microdosering krijgt. Dus nee, we weten het nog niet.

Nog even een ding over het fonds waar jullie geld van krijgen. Ja. Van Beckley Foundation. Waarom hebben jullie geld van Beckley Foundation nodig?

Omdat wetenschappelijk onderzoek handen vol geld kost. Zoals ik altijd zeg, we zitten boordevol ideeën maar we kunnen ze niet uitvoeren omdat we geen geld hebben. En nu is Beckley al jaren geïnteresseerd in het effect van psychedelica op vooral creativiteit. Zij waren bereid een bedrag te geven. Dekt niet alle studiekosten. Maar zij doen een bijdrage zodat wij dit onderzoek wel kunnen uitvoeren.

Beckley lijkt ook een doel te hebben met het verstrekken van geld, hoe kijk jij hiernaar?

Doel je nu op dat wij zouden kunnen beïnvloed worden om bepaalde resultaten te leveren?

Wat zou het antwoord zijn als ik daar op doel?

Nee helemaal niet. Ik denk we hebben hetzelfde doel. Wij willen aantonen of zien of het al niet werkt. Ik denk dat Beckley, zij zijn overtuigd dat het werkt en daarom willen zij wetenschappelijk onderzoek steunen, maar ik ga me niet laten beïnvloeden als zij overtuigd zijn dat het werkt en het niet komt uit onze resultaten. Dan gaat het zo opgeschreven worden, dat het niet werkt, dat is wetenschap.

Wat denk je zelf persoonlijk, los van onderzoek? Is het nou homeopathie of echt?

Ik weet het niet, en dat is zo, ah, dat is zo intrigerend, het zou zomaar placebo effect kunnen zijn, maar weten het niet. We zullen het rond Kerst weten.

Voice over Volkan:

Ah, dat is niet wat ik wilde horen. Ik moet tot Kerst wachten op de eerste onderzoeksresultaten. Andere lopende onderzoeken waar ik contact mee heb gehad, zoals het samenwerkingsonderzoek van Imperial College London met de Mount Sinai ziekenhuis in New York, en de Leiden Universiteit, konden ook niks zeggen over hun voorlopige onderzoeksresultaten. Ze doen allemaal wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van microdoses lsd. Het is dus nog afwachten. Ik ben benieuwd of jij je zou opgeven als proefpersoon voor zo’n drugsonderzoek, net als dat van Kim? Laat het weten in de app.

 

Download de app

Trees is een journalistieke zoektocht, waarbij journalisten Meike, Volkan en Tessa met jou uitzoeken wat jij wilt weten. Reageer op de vragen en verhalen van de makers en draag actief bij aan lopende onderzoeken via de app. Trees luistert naar je.



Get it on Google Play