Lekker lenen?

p0=1+r...?

De rente van je studieschuld wordt gelijkgesteld aan het gemiddeld effectief rendement van de openbare lening van de staat. Maar wat houdt dat eigenlijk in?

De rente op een studieschuld verandert voortdurend. Hij wordt elk jaar opnieuw vastgesteld. Nu staat de rente bijvoorbeeld op nul procent, maar in 2012 stond hij nog op 1,39 en in 2008 stond hij zelfs op 4,17 procent. Hoe kan dat?

In de Wet Studiefinanciering 2000 staat dat de minister de rente bepaalt op basis van het gemiddeld effectief rendement van Nederlandse staatsobligaties. Om dit te brijpen bijt Tessa zich vast in een ingewikkelde rekensom.

 

Met: Emile Spijkerman (econoom Ministerie van Financiën) en Elwin de Groot (econoom Rabobank).

Staatsobli-wat?!

Tessa gaat langs bij econoom Emile Spijkerman op het ministerie van Financieën. Hij is expert op het gebied van staatsobligaties en kan haarfijn uitleggen wat dat nou precies is, zo'n obligatie. Na het interview pakt hij er een stoffige map bij en haalt een stel oude staatsobligaties tevoorschijn. Bekijk ze hieronder!

Wist je dat?

De rente op een staatsobligatie wordt nog steeds coupon genoemd. Vroeger moest je een klein papiertje, een coupon, inleveren bij de bank om de rente van de door jouw gekochte staatsobligatie te innen. Op de laatste afbeelding hierboven zie je die coupons.

Download de app

Trees is een journalistieke zoektocht, waarbij journalisten Meike, Volkan en Tessa met jou uitzoeken wat jij wilt weten. Reageer op de vragen en verhalen van de makers en draag actief bij aan lopende onderzoeken via de app. Trees luistert naar je.



Get it on Google Play