Mondo Boekenclub - I.M.

Sluit je aan bij onze Mondo Boekenclub, waarin we elke maand onder leiding van een bekende schrijver een boek lezen waarvan hij, zij of hen vindt dat iedereen gelezen moet hebben! Een persoonlijke klassieker dus. In de maand november lezen we met Elfie Tromp 'I.M.' van Connie Palmen.

Hoe werkt het?

1. Bemachtig een exemplaar van het boek. 
2. Volg ons op Instagram of Facebook en schrijf je in op onze nieuwsbrief (die vind je op deze pagina!). Voor de liefhebber is er ook een speciale Facebookgroep, waar je met lezers (én Elfie!) in gesprek kunt. 
3. Begin met lezen! Wekelijks sturen we je leesopdrachten van Elfie Tromp. 

Heel november lezen we I.M. van Connie Palmen met boekenclubhost Elfie Tromp.

Wie is Elfie Tromp?
Elfie Tromp is schrijver, performer en presentator. In 2013 debuteerde ze met haar roman Goeroe, waarna in 2016 Underdog volgde. Daarnaast schrijft ze poëzie, in 2018 gebundeld onder de titel ‘Victorieverdriet’. In 2020 betreedt ze de planken met haar muzikale solovoorstelling ‘NIET VANDAAG SATAN (maar wel vanavond)’. Deze maand is ze onze boekenclubhost.

over het boek

I.M.

I.M. is een roman van Connie Palmen en verscheen in 1998. Het vertelt het liefdesverhaal tussen de schrijfster en de journalist Ischa Meijer die in 1995 plotseling overleed.

In I.M. komen verschillende genres samen. Fictie, journalistiek, literatuur, werkelijkheid. Maar ook meerdere thema's als het leven en de dood, Europa en Amerika. We volgen een intense, gepassioneerde liefde tussen twee sterke karakters en het verhaal houdt je van begin tot eind in zijn greep.

Omdat 2020 het 25e sterfjaar van Ischa Meijer is, maakte de VPRO een podcast over zijn meest bewogen interviews. Anton de Goede praat met o.a. Ramsey Nasr, Karin Bloemen en Connie Palmen. Luister de podcast Een dik uur met Ischa op de radio.

Connie Palmen

Connie Palmen is een schrijver die grote successen behaalde met boeken als De vriendschap, I.M. en Lucifer. In 1991 debuteert en breekt door met haar roman De wetten (1991), een roman waarvan er in het jaar van verschijning 400.000 exemplaren worden verkocht. Ze won zowel de AKO (1995) als de Libris Literatuurprijs (2016) en schreef in 2017 het Boekenweekessay.

leesopdrachten van Elfie

1

Een liefdesgeschiedenis willen vertellen is als het beschrijven van een diamant. Je kunt het op vele manieren bekijken; banaal, verheven, spiritueel, seksueel. Kortom: de liefde is veelkantig. Zo ook I.M. en dat begint al met de titel. In memoriam, in margine, de initialen van Ischa Meijer… Welke genres en invalshoeken om de liefde te beschrijven heeft de schrijver gekozen?

2

Omdat Ischa Meijer een publiek figuur was, kennen de meeste lezers het tragische einde al. Toch blijf je doorlezen om uiteindelijk verpletterd achter te blijven. Hoe houdt de schrijver je als lezer geboeid en weet ze spanning in het verhaal te brengen?

3

I.M. is een liefdesverhaal zonder in clichés te vallen. De openingsscene waarin beide geliefdes in hun broek poepen door de opbouwende liefdesspanning is iconisch en uniek. Ischa Meijer was echt de grote liefde van de schrijver en ze noemt het boek een monument voor hem. Toch is ze niet alleen maar vol lof. Door welke details en anekdotes maakt ze Meijer menselijk en echt?

4

Er wordt in het boek veel gesproken over de verschillende krachten van literaire genres zoals fictie, autobiografie en interview. Connie Palmen noemt haar werk autofictie; ze gebruikt details uit haar eigen leven, vervormt ze eventueel om zo een universeel verhaal te maken. Het laat je nadenken over hoe een verhaal verteld kan worden en hoe we onze eigen (liefdes)verhalen vormen. Had de schrijver, met de details die ze gebruikt, ook een totaal ander soort liefdesverhaal kunnen maken?

5

Het boek werd goed verkocht, maar de recensies waren zeer wisselend toen het boek uitkwam. De schrijver en de uitgever werden zelfs beticht van ordinaire sensatiezucht. In het boek wordt veel gereisd door Amerika en wordt het omgaan met geschiedenis – en het eren van helden in de Amerikaanse cultuur – vergeleken met de Nederlandse. Begrijp je de ophef rondom het boek? Wat zegt dat over hoe we naar roem en succes kijken?

voorgaande edities van de Mondo Boekenclub