gids: 27 en 28 mei

Zondag 28 mei geen tv-uitzending, maar zaterdag 27 en zondag 28 mei wèl uitzendingen op NPO Radio 4, 23.00 uur. Met o.a. muziek van David Lang.

zaterdag 27 mei op radio en tv

09.00 - 9.50 uur Televisie NPO1
Herhaling 20 mei 
Klarinettist, componist en crossover-wizard Steven Kamperman exploreert samen met draailier virtuoos Valentín Clastrier de rijkdom van de volksmuziek.
Katharina Bäuml met haar Capella de la Torre is een van de twee artists in residence tijdens het festival Oude Muziek. De nadruk van festival Oude Muziek 2017 ligt op de 16de eeuw, die met zijn nieuwe, revolutionaire geest vol vuur de strijd aangaat met kerkelijk machtsmisbruik.
Het Antwerpse Die Anarchistische Abendunterhaltung bestaat 25 jaar. Om dit te vieren brengt de band een retrospectief album uit.

21.00 - 23.00 NPO Radio 2 Soul & Jazz 
Tom Klaassen maakt plaats voor de jaarlijkse NPO Soul en Jazzlijst, die voorheen bekend was als 'de Zwarte lijst' 

23.00 - 24.00 NPO Radio 4

  • Een tip voor het Festival Oude Muziek in augustus: muziek van renaissance-componist Heinrich Isaac, die precies 500 jaar geleden overleed, door Hesperion XXI olv Jordi Savall.
  • We tippen het Oranjewoud Festival dat van 1 tot 5 juni plaatsvindt. Muet muziek van Valentin Silvestrov door pianist Maarten van Veen; en het mooie Death Speaks van David Lang.  
  • Vandaag is componiste Thea Musgrave jarig, ze wordt deo volente 89. Bekend door opera's en orkestmuziek, maar schreef ook mooie kamermuziek.
  • Maandag 29 mei speelt de jonge pianist Lucas Debargue in het Concertgebouw het Vierde pianoconcert van Rachmaninoff.
  • Een mooie nieuwe CD van het Rein Godefroy Trio: It will come.

zondag 28 mei op radio en tv

10.30 - 11.20 uur Televisie NPO1
geen uitzending i.v.m. met de versslaggeving rondom het Roland Garros Tennis tournooi.

23.00 - 24.00 NPO Radio 4
Tom Klaassen verkent de grenzen van de klassieke muziek:

  • Een nieuwe CD, Meeting of the spirits, met jazzklassiekers gespeeld door cellist Matt Haimovitz.
  • 2017 is Monteverdi-jaar. Een groots festival in Amersfoort op 3, 4 en 5 juni door het ensemble Le Nuove Musiche, dat ook alle madrigalen van Monteverdi aan het opnemen is. Luister naar de uitzending... je kunt kaartjes winnen voor het festival als je het antwoord weet op de vraag wat het stadje Mantua met Monteverdi te maken heeft.
  • Violiste Isabelle Faust bracht een nieuwe CD uit met de Sonate voor viool en piano van César Franck.
  • 30 mei 2017 treedt minimal-pionier Terry Riley op in het Muziekgebouw aan 't IJ, samen met zijn zoon Gyan Riley. Hypnotiserende minimal music.