Argos radio

Fabrikanten van bekkenbodemmatjes aan de operatietafel

Duizenden vrouwen kregen zonder dat ze dit wisten een experimenteel implantaat: een kunststof bekkenbodemmatje, ook wel Mesh genoemd. Ze ervaren dagelijks veel pijn, kunnen amper bewegen en zijn arbeidsongeschikt geraakt. Mesh-fabrikanten, waaronder Johnson & Johnson, hielpen gynaecologen bij de operaties waardoor de beruchte matjes op grote schaal geplaatst konden worden.

Pas jaren na de ingreep ontdekten de patiënten de innige samenwerking in de operatiekamer tussen artsen en de Mesh-fabrikanten, toen ze hun ziekenhuis aansprakelijk stelden voor de geleden schade, toen ze hun patiëntdossiers opvroegen vanwege de lopende rechtszaken of gewoon door stom toeval. “Ik voelde mij een proefkonijn, omdat ik niet wist dat mijn arts tijdens mijn operatie assistentie nodig had van een verkoper.”

Hoogleraar patiëntveiligheid Jan Klein en voorzitter van patiëntenorganisatie MeshedUp, Maria Smit, reageren in de uitzending.

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

sprekers

Jan Klein

Hoogleraar patiëntveiligheid

Maria Smit

Voorzitter van patiëntenorganisatie MeshedUp

achtergrondverhalen

"Ik voelde mij verraden en verkracht"

Duizenden vrouwen kregen een kunststof bekkenbodemmatje geïmplanteerd en dragen nu levenslang de gevolgen. Het inmiddels verboden implantaat werd destijds onder begeleiding van fabrikanten ingebracht, zonder dat patiënten dit wisten. Zo blijkt uit onderzoek van Argos en Small Stream Media.

Vreemde handen aan de operatietafel

Fabrikanten van implantaten, zoals hartkleppen, pacemakers en heupprotheses helpen mee bij operaties. Dit gebeurt vaak zonder dat patiënten hiervan weten.