Uithuisplaatsingen: kinderbeschermingswet beschermt niet

Uithuisplaatsingen: kinderbeschermingswet beschermt niet

De kinderbeschermingswet is niet goed uitvoerbaar en de rechtsbescherming van de kwetsbaarste kinderen en ouders is onvoldoende. Noodgrepen en urgente actie zijn noodzakelijk. Dat zijn de conclusies van een dik rapport dat deze week verscheen. Wat betekent dat voor gezinnen, ouders en kinderen?

Een productie van: Judith Konijn en Barbara Schreuders

Alleenstaande moeder Chantal kan daarover meepraten. Ze heeft drie kinderen, die drie jaar geleden uithuisgeplaatst zijn. Sindsdien doet ze er alles aan om de kinderen weer thuis te krijgen. Maar dat is moeilijk. Waar loopt zij tegenaan? En hoe heeft haar oudste dochter Zoë, die nu in een grote instelling woont, maar haar moeder erg mist, de uithuisplaatsing met alle gevolgen vandien ervaren?

Argos kijkt deze week met een aantal hoofdpersonen naar de stevige conclusies van het rapport over de kinderbeschermingswet, dat is uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit Leiden, in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC). Wat zijn de problemen en hoe zijn die op te lossen? Met hoofdonderzoeker Mariëlle Bruning, bestuurder van een jeugdbeschermingsorganisatie Pim Croiset van Uchelen, Jeugdrechter Susanne Tempel en Minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind.

 

Zaterdag 10 september, 14 uur, NPO Radio 1

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

sprekers

Franc Weerwind

Minister voor Rechtsbescherming

 

Susanne Tempel

Kinderrechter in Breda

Mariëlle Bruning

Hoofdonderzoeker van het rapport "Eindevaluatie Wet herziening kinderbeschermings-
maatregelen"

Pim Croiset van Uchelen

Bestuurder van de grootste jeugdbeschermings-
organisatie (Partners voor Jeugd met o.a. William Schrikker Stichting)

Zoë

Dochter van Chantal, werd op haar zestiende uithuisgeplaatst en woont nu in een instelling zonder haar broertjes

Chantal

Moeder van drie uithuisgeplaatste kinderen

achtergrondverhalen

Uithuisgeplaatst: vijf kinderen, een huis en hun voogd

Vijf uithuisgeplaatste kinderen, tussen de twaalf en zestien jaar oud, wonen al jaren samen. Ze zijn als broertjes en zusjes. Ze voelen zich fijn op de plek waar ze wonen: een woonboerderij aan de rand van een Noord-Limburgs dorp. Maar hun voogden, dat zijn hun wettelijke vertegenwoordigers, zijn minder blij met deze woonplek. Ze moeten er weg. Wat nu?

Kinderbescherming moet beter

Er moeten meer geld en middelen beschikbaar komen om de uitvoering van de kinderbeschermingsmaatregelen te verbeteren, zegt minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming. Meer menskracht, minder bureaucratie en verlaging van de caseload voor hulpverleners. Op dit moment is Weerwind samen met staatssecretaris Van Ooijen van VWS bezig met een plan en hij verwacht er binnenkort ‘een klap op te geven’. 

dossier

Ieder jaar worden er duizenden kinderen uit huis geplaatst. Soms op vrijwillige basis, maar ook regelmatig met spoed en onder politiebegeleiding. Ouders en kinderen die het daar niet mee eens zijn, hebben weinig mogelijkheid om een uithuisplaatsing terug te draaien.