Martin Scorsese (1942): regie, bedenker, cast, scenario en productie.
Er zijn 72 films en 3 series gevonden.

Maestro

2023 | Drama

Verenigde Staten 2023. Drama van Bradley Cooper. Met o.a. Carey Mulligan, Matt Bomer, Vincenzo Amato en Greg Hildreth.

Wervelende biopic over de flamboyante Amerikaanse componist/dirigent Leonard Bernstein, die ondanks dat hij gay was, zo’n dertig jaar getrouwd bleef met Felicia Montealegre. De relatie tussen die twee – zij wist overigens vanaf het begin dat hij gay was – staat centraal in deze film, die de kijker soepel door hun levens leidt, maar net iets te veel bij de hand neemt. Acteur/regisseur Cooper (A Star is Born) speelt de charismatische maestro zelf, en doet dat met zoveel energie, dat je nooit vergeet dat je naar een acteur kijkt. De prothetische neus, waarmee de niet-Joodse Cooper meer op de Joodse Bernstein moest lijken, helpt daar ook niet bij. Zodat het anker van de film – net als in Bernsteins leven – de door Mulligan ingetogen en trefzeker gespeelde Montealegre is.

Killers of the Flower Moon

2023 | Misdaad, Drama, Historische film

Verenigde Staten 2023. Misdaad van Martin Scorsese. Met o.a. Leonardo DiCaprio, Robert De Niro, Lily Gladstone, Jesse Plemons en Tantoo Cardinal.

Begin jaren twintig van de vorige eeuw werden tientallen leden van de Osage-stam vermoord nadat op hun land olie was gevonden. Onder de slachtoffers veel Osage-vrouwen, die opvallend vaak met witte mannen waren getrouwd. Deze monumentale verfilming van David Granns gelijknamige non-fictieboek gaat over zo’n echtpaar: Mollie en Ernest Burkhart (Gladstone en DiCaprio). De niet al te snuggere Ernest is een neef van veeboer William Hale (DeNiro), die het brein blijkt achter de moorden op de Osage. Vloeiend verteld (de film duurt ruim drie uur) en indrukwekkend gespeeld episch drama van Scorsese, die diep afdaalt in de ziel van kapitalistisch Amerika.

Pretend It's a City

2021 | Documentaire, Biografie

Verenigde Staten 2021. Documentaire van Martin Scorsese en Fran Lebowitz.

Regisseur Martin Scorsese spreekt tijdens een zwerftocht door New York met ironische schrijfster en vertelster Fran Lebowitz.

Shirley

2020 | Biografie, Drama, Thriller

Verenigde Staten 2020. Biografie van Josephine Decker. Met o.a. Elisabeth Moss, Michael Stuhlbarg, Odessa Young, Logan Lerman en Victoria Pedretti.

Portret van de Amerikaanse schrijfster Shirley Jackson (1916-1965), vooral bekend van de griezelroman The Haunting of Hill House, is een mix van feit en fictie, naar de gelijknamige roman van Susan Scarf Merrell. Verzonnen is het jonge stel dat tijdelijk intrekt bij de auteur (Moss) en haar uitbundige echtgenoot (Stuhlbarg); authentiek zijn de neuroses, frustraties en eigenzinnigheden van de hoofdpersoon. De film is erg sfeervol en suggestief geregisseerd, er worden boeiende thema’s aangesneden en de hoofdrolspelers zijn fantastisch. Ze hadden alleen wel wat meer te doen mogen krijgen in dit nogal richtingloze drama.

The Irishman

2019 | Biografie, Misdaad, Drama

Verenigde Staten 2019. Biografie van Martin Scorsese. Met o.a. Robert De Niro, Al Pacino, Joe Pesci, Anna Paquin en Jesse Plemons.

Melancholiek misdaadepos van grootmeester Scorsese, waarin hij opkomst en ondergang van de Ierse gangster Frank Sheeran (De Niro) vastlegt. Sheeran was de beschermeling van maffiabaas Russell Bufalino (Pesci) en vriend/bodyguard van vakbondsleider Jimmy Hoffa (Pacino), die in 1975 onder verdachte omstandigheden verdween. We volgen Sheeran & Co door tientallen jaren heen, en telkens worden ze gespeeld door zeventigers De Niro, Pacino en Pesci. Dat kon omdat hun gezichten digitaal verjongd werden. Dat is even wennen – want je ziet het wel – maar ook zo vergeten, want daarvoor is dit bijna drie-en-een-half uur lange verhaal veel te meeslepend. En spelen De Niro, Pacino en vooral Pesci – zelfs door de pixels heen – veel te goed.

Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story by Martin Scorsese

2019 | Documentaire

Verenigde Staten 2019. Documentaire van Martin Scorsese.

In 1975 trok Bob Dylan met een groep beroemde muzikanten en dichters (o.a. Joan Baez, Joni Mitchell en Allen Ginsberg) door Noord-Amerika in een volgepropte camper die hij zelf bestuurde. Ze traden op in bescheiden zaaltjes, voor bezoekers die vaak diezelfde middag waren geronseld op straat. Opnames van deze Rolling Thunder Revue werden al gebruikt in Dylans eigen geflopte film Renaldo and Clara (1978); regisseur Scorsese maakte een eigen selectie en vulde de archiefbeelden aan met nieuwe interviews en smeuïge verzinsels. Het resultaat is een wonderlijke nostalgietrip die de mythologie rond Dylan met aanstekelijk plezier in stand houdt.

Lumière!

2016 | Documentaire

Frankrijk 2016. Documentaire van Thierry Frémaux. Met o.a. Thierry Frémaux en Martin Scorsese.

Van de ruim 1400 50-secondenfilmpjes die de gebroeders Lumière maakten tussen 1895 en 1905 worden er in deze liefdevolle ode aan de pioniers van de cinema precies 108 getoond. Al deze prachtig gerestaureerde filmpjes worden uitvoerig (misschien iets te uitvoerig) becommentarieerd door Cannes-festivaldirecteur Frémaux, die ook de baas is van het Institut Lumière en het Lumière Film Festival. Af en toe hoogdravend en altijd chauvinistisch, is dit toch een heerlijke verzameling historische filmpjes, die nooit gaat vervelen.

Silence

2016 | Drama, Historische film

Verenigde Staten​/​​Taiwan​/​​Mexico 2016. Drama van Martin Scorsese. Met o.a. Andrew Garfield, Adam Driver, Liam Neeson, Tadanobu Asano en Issei Ogata.

Al na The Last Temptation of Christ (1988) probeerde regisseur Scorsese de roman Chinmoku van Shusaku Endo te verfilmen, een op feiten gebaseerde tragedie over christenvervolging in zeventiende-eeuws Japan. Gezien de typische Scorsese-thematiek – geloof, twijfel, verraad, verlossing – is zijn toewijding aan het materiaal begrijpelijk, maar de aanvankelijke weerstand van zijn producenten is dat ook. Want wie niet bovenmatig geïnteresseerd is in religie zal een zware dobber hebben aan dit trage, devote, naargeestige epos. Toch dwingt de compromisloze visie van de regisseur respect af, en ook het intense acteerwerk, de vaak prachtige beelden en het ambigue slot maken indruk.

Vinyl

2016 | Drama, Muziek

Verenigde Staten 2016. Drama van Rich Cohen, Mick Jagger, Martin Scorsese en Terence Winter. Met o.a. Bobby Cannavale, Olivia Wilde, Ray Romano, James Jagger en Ato Essandoh.

Al na The Last Temptation of Christ (1988) probeerde regisseur Scorsese de roman Chinmoku van Shusaku Endo te verfilmen, een op feiten gebaseerde tragedie over christenvervolging in zeventiende-eeuws Japan. Gezien de typische Scorsese-thematiek – geloof, twijfel, verraad, verlossing – is zijn toewijding aan het materiaal begrijpelijk, maar de aanvankelijke weerstand van zijn producenten is dat ook. Want wie niet bovenmatig geïnteresseerd is in religie zal een zware dobber hebben aan dit trage, devote, naargeestige epos. Toch dwingt de compromisloze visie van de regisseur respect af, en ook het intense acteerwerk, de vaak prachtige beelden en het ambigue slot maken indruk.

The Wolf of Wall Street

2013 | Misdaad

Verenigde Staten 2013. Misdaad van Martin Scorsese. Met o.a. Leonardo DiCaprio, Jonah Hill, Margot Robbie, Spike Jonze en Jon Favreau.

Op memoires van oplichter/beurshandelaar Jordan Belfort gebaseerde zwarte komedie over het moreel besef van nieuwe generatie beurshandelaars, dat vaak snel verdween toen de miljoenen bleven binnenstromen. DiCaprio is fantastisch (en hilarisch) als Belfort, die zijn team tot nog meer inzet aanspoort door liederlijke feesten te organiseren, prostituees naar kantoor te halen, of kampioenschappen dwergwerpen te organiseren. De ruim honderd miljoen dollar kostende film is al even over the top en excessief als de levens van de personages, maar verveelt ondanks de bijna 180 minuten geen seconde.

Hugo

2011 | Avonturenfilm, Drama, Familiefilm

Verenigde Staten 2011. Avonturenfilm van Martin Scorsese. Met o.a. Asa Butterfield, Chloë Grace Moretz, Ben Kingsley, Sacha Baron Cohen en Ray Winstone.

Weesjochie stuit in Parijs treinstation op aan lager wal geraakte filmpionier George Méliès. Prachtig en betoverend uitstapje van de peetvader van de misdaadfilm naar een (winters) sprookje voor de hele familie, met adembenemende beelden, een aangrijpend verhaal en prima acteurs. Ook in de bijrollen goed bezet. Met oa Sacha Baron Cohen als gemene station-inspecteur en een bijna negentigjarige Christopher Lee als vriendelijke boekenverkoper. De vrijwel vlekkeloze film kreeg elf Oscarnominaties.

George Harrison: Living in the Material World

2011 | Documentaire, Biografie, Muziek

Verenigde Staten 2011. Documentaire van Martin Scorsese.

De film - die zijn titel ontleent aan Harrisons succesvolle album uit 1973 - vertelt over het leven van ex-Beatle George Harrison, die in 2001 overleed. De documentaire verweeft archiefbeelden en foto's met interviews met onder meer George zelf, zijn vrouw Olivia en zoon Dhani, Pattie Boyd, Paul McCartney, Ringo Starr, Yoko Ono, George Martin, Eric Clapton, Astrid Kirchherr, Klaus Voormann, Jeff Lynne, Eric Idle, Phil Spector, Tom Petty en Jane Birkin.

Shutter Island

2010 | Thriller, Mysterie, Drama

Verenigde Staten 2010. Thriller van Martin Scorsese. Met o.a. Leonardo DiCaprio, Mark Ruffalo, Ben Kingsley, Emily Mortimer en Michelle Williams.

U.S. Marshal Teddy (DiCaprio) speurt anno 1954 met een collega (Ruffalo) naar een gevaarlijke ontsnapte vrouwelijke gedetineerde op een psychiatrisch gevangeneneiland. Bij aankomst is de sfeer merkwaardig, en die wordt nog veel vreemder, terwijl de mannen hun naspeuringen doen. Fascinerende personages en verontrustende, verwarrende gebeurtenissen, mooie fotografie van Robert Richardson (Inglourious Basterds, Hugo) en een slim script naar een roman van Dennis Lehane nodigen uit om de film meermaals te bekijken. DiCaprio is uitstekend, de rest van de cast goed tot zeer goed.

Boardwalk Empire

2010 | Televisieserie, Misdaad, Drama, Historische film

Verenigde Staten 2010. Televisieserie van Terence Winter. Met o.a. Steve Buscemi, Stephen Graham, Vincent Piazza, Kelly Macdonald en Michael Shannon.

Misdaadserie over Atlantic City, tijdens de Amerikaanse drooglegging. Nucky Thompson (Buscemi) zwaait daar de scepter, maar zijn positie is allesbehalve onomstreden. Bijfiguren in het verhaal zijn allerlei historische personen, waaronder legendarische misdadigers als Arnold Rothstein, Lucky Luciano en Al Capone. Martin Scorsese liet zich strikken voor de serie - hij regisseerde de pilot-aflevering en is uitvoerend producent - omdat 'hij het fijn vond dat hij bij HBO de vrijheid kreeg om een hele wereld te creëren, met langlopende verhaallijnen en karakterontwikkeling.

The Young Victoria

2009 | Historische film, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 2009. Historische film van Jean-Marc Vallée. Met o.a. Emily Blunt, Rupert Friend, Jim Broadbent, Mark Strong en Paul Bettany.

In 1836 staat de jonge prinses Victoria (Blunt) op het punt de troon van Groot-Brittannië te bestijgen. Niet iedereen is ervan overtuigd dat het wereldvreemde meisje daar klaar voor is. De privésecretaris van haar moeder aast zelf op macht en doet verwoede pogingen Victoria onder zijn gezag te plaatsen. Maar ze heeft een bondgenoot in haar aardige, intelligente en ruimdenkende neef Albert (Friend) uit Duitsland. Zoals het een periodefilm betaamt, bevat The Young Victoria een parade van meer en minder bekende acteurs, onder wie een leuke Broadbent als de lallende koning William. Een onderhoudend, degelijk, soms wat wijdlopig kostuumdrama.

Shine a Light

2008 | Documentaire, Muziek

Verenigde Staten 2008. Documentaire van Martin Scorsese. Met o.a. Mick Jagger, Keith Richards, Charlie Watts, Ron Wood en Christina Aguilera.

Registratie van een concert uit de A Bigger Bang-tour van de Rolling Stones. Regisseur Scorsese, een Stones-fan van het eerste uur, koos voor een relatief kleine zaal om het optreden vast te leggen. Hij huurde een sterrenteam van cameramensen in, met oa Oscarwinnaars Robert Richardson (The Aviator), Andrew Lesnie (Lord of the Rings trilogie) en Robert Elswit (There Will Be Blood). De liedjes worden afgewisseld met archiefbeelden, maar uitgebreid achter de schermen filmen mocht Scorsese niet. Niettemin: een mooie concertfilm.

The Departed

2006 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten​/​​Hongkong SAR van China 2006. Misdaad van Martin Scorsese. Met o.a. Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Jack Nicholson, Mark Wahlberg en Martin Sheen.

Met The Departed keerde Martin Scorsese terug naar zijn beste, grimmige films uit de jaren zeventig, zoals Mean Streets en Taxi Driver. In het hedendaagse Boston infiltreert agent Billy Costigan (DiCaprio) in het criminele Iers-Amerikaanse milieu. Maffiabaas Frank Costello (een fabuleuze Nicholson) heeft een informant bij de politie. Twee mollen, dus, maar wie valt het eerst door de mand? The Departed is een remake van de Hongkongse filmhit Infernal Affairs (Andrew Lau, 1999) en tegelijk een ruw portret van hedendaags Amerika. Scorsese laat tussen de zwartgalligheid door toch wat hoop doorsijpelen en kreeg eindelijk zijn langverwachte Oscar.

No Direction Home: Bob Dylan

2005 | Documentaire, Muziek, Biografie

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Japan 2005. Documentaire van Martin Scorsese.

Maar liefst drie en half uur duurt Martin Scorsese's documentaire over een van de meest ongrijpbare figuren in de popmuziek: Bob Dylan, de folkzanger die begin jaren zestig door de protestgeneratie tot boegbeeld werd verheven, maar zelf herhaaldelijk afstand nam van die status. Grootmeester Scorsese kreeg toegang tot uniek archiefmateriaal en stelde daaruit een fraai portret samen van de zanger die op handen werd gedragen, maar 'Judas' naar het hoofd geslingerd kreeg toen hij in 1966 tijdens een concert in Manchester zijn akoestische gitaar verruilde voor een elektrische. Voor gouden bespiegelingen zorgen onder meer beroemdheden als Allen Ginsberg en Joan Baez. Ook His Bobness zelf vertelt ongebruikelijk openhartig over het begin van zijn muziekcarrière (tot aan zijn 'motorongeluk' in 1966).

The Aviator

2004 | Biografie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten​/​​Duitsland 2004. Biografie van Martin Scorsese. Met o.a. Leonardo DiCaprio, Cate Blanchett, Kate Beckinsale, John C. Reilly en Alec Baldwin.

Maar liefst elf Oscarnominaties ontving dit biografische epos over filmproducent en vliegenier Howard Hughes, maar in de belangrijkste categorieën werd niets verzilverd. The Aviator is dan ook net geen meesterwerk - daarvoor loopt de vertelling hier en daar wat te stroef. Wat niet wegneemt dat Scorseses meesterhand veelvuldig zichtbaar is, in de decors en kostuums, de verbluffende actie en vlekkeloze jazzsoundtrack. DiCaprio is op zijn best als de ziekelijk ambitieuze Hughes en Blanchett en Beckinsale overtuigen als respectievelijk Katharine Hepburn en Ava Gardner, met wie hij relaties had.

Feel Like Going Home

2003 | Documentaire, Muziek

Verenigde Staten​/​​Duitsland 2003. Documentaire van Martin Scorsese.

Martin Scorsese's documentaire uit de zevendelige reeks The Blues.

Charlie: The Life and Art of Charles Chaplin

2003 | Biografie, Documentaire

Verenigde Staten 2003. Biografie van Richard Schickel. Met o.a. Woody Allen, Johnny Depp, Robert Downey jr, Milos Forman en Marcel Marceau.

Richard Schickel, filmcriticus van Time, brengt een eresaluut aan de koning van de stomme film. In deze documentaire plaatst Schickel naast de klassieke fragmenten veel onbekend materiaal, zoals een tennissende Chaplin met Groucho Marx en de eerste stappen van een choreografie die later zou uitgroeien tot de Globe Dance uit The great dictator.

Gangs of New York

2002 | Misdaad, Historische film

Verenigde Staten​/​​Duitsland​/​​Italië​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Nederland 2002. Misdaad van Martin Scorsese. Met o.a. Leonardo DiCaprio, Daniel Day-Lewis, Cameron Diaz, Liam Neeson en Jim Broadbent.

Tien Oscarnominaties (geen een werd er verzilverd) kreeg Gangs of New York, de film die Martin Scorsese al vanaf eind jaren zeventig in zijn agenda had staan. In de Romeinse Cinecittà studio's bouwde hij het New York van halverwege de negentiende eeuw na, waar in de straten bitter strijd wordt geleverd tussen verschillende immigrantengroepen. De jonge Amsterdam (DiCaprio) groeit er op om te zien hoe zijn vader wordt vermoord door een monsterlijke man die niet voor niets de bijnaam The Butcher (Day-Lewis) draagt. Eenmaal volwassen zint hij op wraak. Uit deze bloederige puinhopen groeide uiteindelijk het moderne Amerika, zo betoogt het slotbeeld (mét de toen al vernietigde Twin Towers).

Stanley Kubrick - A Life in Pictures

2001 | Documentaire

Verenigd Koninkrijk 2001. Documentaire van Jan Harlan. Met o.a. Christiane Kubrick, Woody Allen, Martin Scorsese, Steven Spielberg en Jack Nicholson.

Een paar jaar na de dood van Kubrick maakte zijn vertrouwde medewerker, uitvoerend producent en zwager Jan Harlan deze documentaire. De film geeft een inkijkje in de werkwijze van deze lastige perfectionist, er worden bewonderaars aan het woord gelaten, maar ook acteurs die vertellen hoe moeizaam het was om met het genie samen te werken. Interessant voor cinefielen.

A Conversation with Gregory Peck

2000 | Documentaire

Verenigde Staten 2000. Documentaire van Barbara Kopple. Met o.a. Gregory Peck, Lauren Bacall, Cecilia Peck, Martin Scorsese en Mary Badham.

Een paar jaar na de dood van Kubrick maakte zijn vertrouwde medewerker, uitvoerend producent en zwager Jan Harlan deze documentaire. De film geeft een inkijkje in de werkwijze van deze lastige perfectionist, er worden bewonderaars aan het woord gelaten, maar ook acteurs die vertellen hoe moeizaam het was om met het genie samen te werken. Interessant voor cinefielen.

The Muse

1999 | Komedie

Verenigde Staten 1999. Komedie van Albert Brooks. Met o.a. Albert Brooks, Sharon Stone, Andie MacDowell, Jeff Bridges en Cybill Shepherd.

Met zijn eerlijke, cerebrale, semi-autobiografische cinematische onderzoekjes naar zijn eigen neuroses verdient Albert Brooks een plekje naast Woody Allen. In zijn The Muse speelt de onvermijdelijk nerveuze Brooks een scenarioschrijver die geen script verkocht krijgt. Een succesvollere vriend raadt hem een muze aan: Zeus' dochter Sarah (Sharon Stone), die voor goddelijke inspiratie zorgt. In ruil voor heel dure kadootjes. Vrolijke Hollywood-on-Hollywood komedie geeft en passant een kijkje in de keuken van de filmindustrie: ook mensen als Martin Scorsese en James Cameron laten zich bijstaan door de enigmatische blondine.

Il mio viaggio in Italia

1999 | Documentaire

Verenigde Staten​/​​Italië 1999. Documentaire van Martin Scorsese.

Of hij nou Anita Ekbergs befaamde fonteinbad toont uit La Dolce Vita, of een veel minder toegankelijke scène uit het huwelijksdrama L'Eclisse, regisseur Martin Scorsese maakt direct duidelijk waar het in die fragmenten om draait. Wie Scorseses documentaire Il mio viaggio in Italia bekijkt, gaat op filmles bij een begenadigd docent.

Bringing Out the Dead

1999 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1999. Drama van Martin Scorsese. Met o.a. Nicolas Cage, Patricia Arquette, John Goodman, Ving Rhames en Tom Sizemore.

Frank Pierce (Nicolas Cage) is een arts die binnen de hectische wereld van de Eerste Hulp steeds moet opboksen tegen de dood. Hij wordt achtervolgd door het verleden en de patiënten die hij niet heeft kunnen redden. Hij heeft kwellende visioenen die zich uiteindelijk toe spitsen op de geest van één vrouw. Een vrouw voor wiens dood Frank zich in het bijzonder verantwoordelijk voelt. Zij bezoekt hem regelmatig en manifesteert zich na enige tijd in de lastige dochter van een man die hij wel heeft kunnen redden. Aan de hand van deze dagelijkse strijd op leven en dood schetst Bringing Out The Dead een meedogenloos beeld van verlossing en uiteindelijk van liefde.

The Hi-Lo Country

1998 | Western, Romantiek, Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland 1998. Western van Stephen Frears. Met o.a. Woody Harrelson, Billy Crudup, Patricia Arquette, Penélope Cruz en Sam Elliott.

New Mexico, 1946. Een verstokte cowboy, zijn beste vriend en hun liefde voor dezelfde vrouw. Westernveteraan Sam Peckinpah (1925-1984) liep jaren rond met het idee om zijn geliefde boek van Max Evans te verfilmen maar stierf voordat hij de kans ertoe kreeg. Dankzij de bemoeienis van Martin Scorsese werd het uiteindelijk de Ierse Stephen Frears. Peckinpahs scenarist Walon Green (The Wild Bunch) bewerkte het boek tot een tragikomische western en de immer dynamische Woody Harrelson vertolkt de hoofdrol van de Laatste Cowboy. Bekroond op het festival van Berlijn met de Zilveren Beer voor de Beste regie.

Kundun

1997 | Biografie, Drama, Historische film

Verenigde Staten 1997. Biografie van Martin Scorsese. Met o.a. Tenzin Thuthob Tsarong, Gyurme Tethong, Tulku Jamyang Kunga Tenzin, Thencho Gyalpo en Robert Lin.

Poëtisch portret van de peuter die in 1937 als de nieuwe Dalai Lama werd ontdekt en op vierjarige leeftijd begon aan zijn vorming tot spiritueel leider. In 1959 vluchtte hij vanwege de Chinese bezetting halsoverkop naar India. In beelden van adembenemende schoonheid, gemaakt door cameraman Roger Deakins, kijken we naar de wereld via de ogen van een jongen die zijn hele leven is vertroeteld en beschermd en tegelijk als uitverkorene met een enorme verantwoordelijkheid is belast. Kundun is een ongrijpbare film die emotioneel op afstand blijft maar die andermaal Scorsese's reputatie bevestigt van een van de meest begaafde visuele verhalenvertellers van deze tijd.

Kicked in the Head

1997 | Misdaad, Komedie

Duitsland​/​​Verenigde Staten 1997. Misdaad van Matthew Harrison. Met o.a. Kevin Corrigan, Linda Fiorentino, Michael Rapaport, James Woods en Burt Young.

Redmonds leven is een puinhoop: hij heeft geen werk, geen onderkomen maar wel veel emotionele problemen. Dan vraagt zijn oom hem om een zakje cocaïne af te leveren. Maar er breekt een vuurgevecht uit tijdens de overdracht en Redmond gaat er met het kostbare pakketje vandoor. Dat wordt hem natuurlijk niet in dank afgenomen

Dreams of Tibet

1997 | Documentaire

Verenigde Staten 1997. Documentaire van Ben Loeterman. Met o.a. Orville Schell, Martin Scorsese en Jean-Jacques Annaud.

Redmonds leven is een puinhoop: hij heeft geen werk, geen onderkomen maar wel veel emotionele problemen. Dan vraagt zijn oom hem om een zakje cocaïne af te leveren. Maar er breekt een vuurgevecht uit tijdens de overdracht en Redmond gaat er met het kostbare pakketje vandoor. Dat wordt hem natuurlijk niet in dank afgenomen

À la recherche des films perdus

1996 | Documentaire

Frankrijk 1996. Documentaire van Jacques Mény. Met o.a. Madeleine Malthète-Méliès, Henri Langlois, Martin Scorsese, Michelle Aubert en Wolfgang Klaue.

Redmonds leven is een puinhoop: hij heeft geen werk, geen onderkomen maar wel veel emotionele problemen. Dan vraagt zijn oom hem om een zakje cocaïne af te leveren. Maar er breekt een vuurgevecht uit tijdens de overdracht en Redmond gaat er met het kostbare pakketje vandoor. Dat wordt hem natuurlijk niet in dank afgenomen

Grace of My Heart

1996 | Biografie, Muziek, Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1996. Biografie van Allison Anders. Met o.a. Illeana Douglas, Matt Dillon, Eric Stoltz, Bruce Davison en Patsy Kensit.

Redmonds leven is een puinhoop: hij heeft geen werk, geen onderkomen maar wel veel emotionele problemen. Dan vraagt zijn oom hem om een zakje cocaïne af te leveren. Maar er breekt een vuurgevecht uit tijdens de overdracht en Redmond gaat er met het kostbare pakketje vandoor. Dat wordt hem natuurlijk niet in dank afgenomen

Wild Bill - Hollywood Maverick

1995 | Documentaire, Biografie

Verenigde Staten 1995. Documentaire van Todd Robinson. Met o.a. Mike Connors, Clint Eastwood, James Garner, Darryl Hickman en Arthur Hiller.

Een portret van William Wellman, een erg onafhankelijke regisseur die autoriteit verafschuwde. Hij werd geboren in Brookline, Massachussets op 29 februari 1896 als William Augustus Wellman. Was als piloot tijdens WO I verbonden aan het legendarische Lafayette Escadrille. Hij werd neergeschoten en brak zijn rug op twee plaatsen. Nadien werd hij vlieginstructuur en huwde actrice Helen Chadwick. Zo kwam hij in contact met Douglas Fairbanks, die hem een rol gaf in een van zijn films. Als acteur was hij geen succes en toen hij ontdekte dat de regisseur veel meer verdiende, besloot hij regisseur te worden. Hij debuteerde in 1923 met THE MAN WHO WON. Na een reeks B-filmpjes kreeg hij de kans om, dank zij zijn ervaring, voor Paramount de big budget-film WINGS (1929) te draaien. Het succes van deze film maakte niet enkel van hem een topregisseur, maar ook van de onbekende Gary Cooper een superster. Het merendeel van zijn 76 films is al lang vergeten, maar een handvol ervan werden toch klassiekers, denken we maar aan BEAU GESTE (1939), THE OX-BOW INCIDENT (1943), BUFFALO BILL (1944), BATTLEGROUND (1949) en THE HIGH AND THE MIGHTY (1953). Na een ruzie met de producenten rond zijn film LAFAYETTE ESCADRILLE (1958), een eerbetoon aan zijn vroegere legereenheid, trok hij zich terug uit de filmwereld. Hij stierf in 1975. Een uitstekende biografie met getuigenissen van een resem acteurs en regisseurs die met hem gewerkt hebben. Robinson schreef het scenario. Alec Baldwin sprak de commentaar in. Montage is van Leslie Jones. Voor de fotografie tekenden Christian Sebaldt en Theodor Angell. Dolby Stereo THX.

Search And Destroy

1995 | Komedie

Verenigde Staten 1995. Komedie van David Salle. Met o.a. Griffin Dunne, Rosanna Arquette, Illeana Douglas, Ethan Hawke en Dennis Hopper.

Producent Martin Merkheim heeft een grote belastingsschuld. Zijn vrouw Lauren is er wanhopig van, maar het lijkt alsof het Martin niet deert. Als hij aankondigt de bestseller van de tv- goeroe Dr. Luther Waxling te verfilmen, loopt ze weg. Martin gaat naar Dallas om het contract voor filmrechten te tekenen, maar dat is minder eenvoudig dan hij dacht; Waxling wil eerst geld zien.

Robbie Robertson: Going Home

1995 | Biografie, Muziek

Duitsland​/​​Verenigde Staten 1995. Biografie van Findlay Bunting. Met o.a. Robbie Robertson, Eric Clapton, Ronnie Hawkins, Barry Levinson en Daniel Lanois.

VV.

Con los ojos cerrados

1995 |

Italië​/​​Frankrijk​/​​Spanje 1995. Francesca Archibugi. Met o.a. Martin Scorsese, Fulvio Lucisano en Leo Pescarolo.

VV.

Clockers

1995 | Misdaad, Drama, Experimenteel, Thriller

Verenigde Staten 1995. Misdaad van Spike Lee. Met o.a. Harvey Keitel, John Turturro, Delroy Lindo, Mekhi Phifer en Isaiah Washington.

De titel is dieventaal voor de kleine drugsdealers die dag en nacht (around the clock) de volksbuurten van Amerikaanse steden afschuimen op zoek of onderweg naar verslaafde klanten. Sterk sfeerbeeld van het leven in Brooklyn, cynisch, zonder goedkope effecten, eenvoudig maar ook complex script van regisseur Lee en auteur Price.

Casino

1995 | Misdaad, Drama, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Frankrijk 1995. Misdaad van Martin Scorsese. Met o.a. Robert De Niro, Sharon Stone, Joe Pesci, James Woods en Frank Vincent.

Na Goodfellas verfilmde Scorsese opnieuw een boek van Nicholas Pileggi over de Italiaans-Amerikaanse maffia. De Niro is Ace Rothstein, een charismatische gangster die voor de maffia enkele casino's in Las Vegas moet controleren. Zijn ondergang begint wanneer hij verliefd raakt op een callgirl (Stone). Met de komst van zijn vroegere, moordzuchtige maatje (Pesci) worden de zaken er niet beter op. Niet zozeer een maffiafilm per se, als wel een portret van de stad Las Vegas. Flitsende montage, energiek ritme en uitstekende jaren zeventig aankleding. Stone kreeg voor haar rol een Oscarnominatie.

A Personal Journey with Martin Scorsese through American Movies

1995 | Documentaire

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1995. Documentaire van Martin Scorsese en Michael Henry Wilson.

In opdracht van het British Film Institute ter gelegenheid van honderd jaar film maakte Scorsese een persoonlijke balans op van een eeuw Amerikaanse film. Dit alles illustreert hij met tientallen filmfragmenten en een grote hoeveelheid interviews. Het geheel werd een boeiend essay dat meer zegt over Scorsese dan over de Amerikaanse filmgeschiedenis maar hij manifesteert zich als een uitstekend verteller.

Quiz Show

1994 | Drama

Verenigde Staten 1994. Drama van Robert Redford. Met o.a. Rob Morrow, John Turturro, Ralph Fiennes, Paul Scofield en David Paymer.

Regisseur Redford reconstrueert een van de bizarste schandalen uit de Amerikaanse tv-geschiedenis. Een idealistische onderzoeker (Morrow) ontdekt dat quizkandidaat Charles Van Doren (Fiennes) vooraf de antwoorden krijgt van de producenten van de immens populaire Twenty-One show, omdat die niet willen dat de minder representatieve - en bovendien Joodse - kandidaat Herbie Stempel (Turturro) wint. Met de fraaie Quiz Show heeft Redford niet alleen bijtend commentaar op de televisie-industrie van toen en nu geleverd (waar maar een wet geldt: die van de kijkcijfers), maar ook op het 'onschuldige' Amerika van de jaren vijftig.

The Age of Innocence

1993 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1993. Drama van Martin Scorsese. Met o.a. Daniel Day-Lewis, Michelle Pfeiffer, Winona Ryder, Geraldine Chaplin en Miriam Margolyes.

De jonge jurist Newland Archer (Day-Lewis) is veelbelovend, geliefd en keurig verloofd met een dame uit welgestelde kringen (Ryder). En dan ontmoet hij haar gescheiden, uit Europa teruggekeerde nicht Ellen Olenska (Pfeiffer), een intrigerende sociale outcast. Regisseur Scorsese bewerkte het boek van Edith Wharton, die met fijne blik en scherpe pen de laatnegentiende-eeuwse New Yorkse elite beschreef. Formidabele acteurs worden omringd door vakwerk van het hoogste niveau: een van de beste films uit het indrukwekkende oeuvre van de maker. Vijf Oscarnominaties; kostuumontwerper Gabrielle Pescucci kreeg het beeldje.

Naked In New York

1993 | Komedie

Verenigde Staten 1993. Komedie van Daniel Algrant. Met o.a. Eric Stoltz, Marie-Louise Parker, Jill Clayburgh, Ralph Macchio en Lynne Thigpen.

Jake Briggs besloot op zijn 8ste schrijver te worden. Dat was in 1965 toen zijn vader New York tijdens de grote stroomstoring verliet, hem en zijn moeder achterlatend. Hij werd opgezadeld met twee vrouwen - zijn moeder en een buurvrouw.

Mad Dog and Glory

1993 | Misdaad, Romantiek, Drama, Komedie, Thriller

Verenigde Staten 1993. Misdaad van John McNaughton. Met o.a. Robert De Niro, Uma Thurman, Bill Murray, David Caruso en Mike Starr.

Timide politiefotograaf Wayne 'Mad Dog' Dobie (De Niro) redt toevallig het leven van gangster Frank Milo (Murray), die hem vervolgens uit dankbaarheid zijn vriendschap én een van zijn werkneemsters (Thurman) aanbiedt. Maar de politieman is niet noodzakelijk blij met dit gezelschap. McNaughton, die debuteerde met het verontrustende Henry: Portrait of a Serial Killer (1986), vertelt ditmaal een lichtvoetig verhaal, waarin hij zijn acteurs de ruimte geeft om hun personages gedetailleerd vorm te geven. Scenarist Richard Price, die onder meer The Color of Money en Sea of Love op zijn naam heeft staan, co-produceerde met Martin Scorsese. Het camerawerk is van de Nederlander Robby Müller.

Music For The Movies: Bernard Herrmann

1992 | Documentaire, Muziek

Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk 1992. Documentaire van Joshua Waletzky. Met o.a. Lucille Fletcher, James Stewart, Louis Kaufman, Don Cristlieb en David Raksin.

Een goed gedocumenteerd portret van Bernard Herrmann (1911- 1975), de componist die vooral bekendheid verwierf door zijn samenwerking met Orson Welles en Alfred Hitchcock. Op zijn twee[KA3]entwintigste begon hij te componeren voor de radio. Zo kwam hij in contact met Welles en diens Mercury-Theater. Toen deze met CITIZEN KANE debuteerde in Hollywood nam hij Herrmann mee. Al vlug werd hij een gerespecteerd componist die echter gevreesd werd voor zijn driftbuien. In 1956 begon zijn samenwerking met Hitchcock voor THE TROUBLE WITH HARRY, een partnership dat eerst in 1966 met ruzie zou eindigen toen Hitch een liefdesthema vroeg voor TORN CURTAIN en Herrmann dit weigerde. Hij trok zijn hele score terug en John Addison kreeg de opdracht een nieuwe te schrijven. In deze documentaire wordt een sc[KA2]ene uit die film getoond zoals Hitch ze in de film bracht en zoals Herrmann ze zag met zijn muziek. Een hele reeks mensen die Herrmann goed kenden komen aan het woord en maken hiervan een onthullend beeld dat ons de man achter de kunstenaar toont. Waletzky schreef het scenario en monteerde de film. Fragmenten uit o.a. CITIZEN KANE, THE GHOST AND MRS. MUIR, ON DANGEROUS GROUND, CAPE FEAR (1961), NORTH BY NORTHWEST, THE MAN WHO KNEW TOO MUCH, PSYCHO, TORN CURTAIN, LA MARIEE ETAIT EN NOIRE, SISTERS en TAXI DRIVER (zijn laatste score). Nieuw beeldmateriaal is van Mark Daniels en Jeffrey Feldman.

Jesus Christ Moviestar

1992 | Documentaire

Verenigd Koninkrijk 1992. Documentaire van Martin Goodsmith. Met o.a. Harvey Cox, Sheila Johnston, George Stevens, Jr., Max von Sydow en Enrico Irazoqui.

Een overzicht van honderd jaar Christus in de film. Reeds eind negentiende eeuw liep hij al over het water, maar de eerste grote film over het evangelie, opgenomen in natuurlijke decors ontstond in 1912. In 1916 verscheen hij in zijn eerste Amerikaanse film, INTOLERANCE, waarna Cecil B. DeMille zich specialiseerde in spectaculaire religieuze films. Het probleem was echter dat, vooral in Engeland, gelovigen in opstand kwamen tegen het in beeld brengen van Christus, dus was hij jarenlang niet persoonlijk te zien in films als BARABBAS (1935), THE ROBE (1953), BEN-HUR (1958) en THE BIG FISHERMAN (1959). Nicholas Ray was de eerste in het [KL]moderne[KLE] Hollywood die zijn gezicht toonde in de figuur van Jeffrey Hunter in KING OF KINGS. Daarop zagen we Max von Sydow in THE GREATEST STORY EVER TOLD, Enrique Irazoqui in het omstreden IL VANGELO SECONDO MATTEO en Robert Powell in JESUS OF NAZARETH. Christus was tevens het onderwerp van musicals (GODSPELL en JESUS CHRIST SUPERSTAR) en satires (LIFE OF BRIAN). Willem Defoe beeldde hem uit in het sterk gehekelde THE LAST TEMPTATION OF JESUS CHRIST en Denys Arcand baseerde zich op zijn personage voor JÉSUS DE MONTRÉAL. Een grondige en interessante documentaire met een overvloed aan filmfragmenten en met interviews met de meeste betrokkenen. Robin Hill deed de research, terwijl Graham Taylor monteerde. Nieuw beeldmateriaal is van Andrew Martin.

Gershwin

1992 | Documentaire, Biografie, Muziek

Italië​/​​Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk 1992. Documentaire van Alain Resnais. Met o.a. Edward Jablonski, Betty Comden, Adolph Green, Philippe Baudouin en Bertrand Tavernier.

Een hulde aan het muzikale talent van een van Amerika`s grootste componisten, George Gershwin. De film begint bij diens dood op 11 juli 1937. Gershwin werd geboren op 26 april 1898. Alhoewel zijn ouders niet bepaald begoed waren kregen hij en zijn oudere broer Ira toch de kans om muzikale studies te volgen. Op zijn vijftiende werd Gershwin reeds ge[KA3]engageerd door een muzikant van Tin Pan Alley. Vanaf zijn zeventiende start hij een vruchtbare collaboratie met zijn broer. Via het orkest van Paul Whiteman krijgt Gershwin wereldfaam als pianist en zijn compositie `Rhapsody in Blue` werd over de hele wereld een sensatie. Hij werkte met de grootste en populairste sterren van zijn tijd. De sfeer van de eerste dertig jaar van de twintigste eeuw wordt herschapen aan de hand van tekeningen, foto`s en geluidsfragmenten (met de nadruk uiteraard op de muziek), die Resnais op een zeer persoonlijke manier verwerkt. Een boeiend document dat een duidelijk beeld schetst van een invloedrijk muzikaal genie. Resnais schreef zelf het scenario en Edward Jablonski was verantwoordelijk voor de commentaar. De tekeningen werden gemaakt door Guy Peellaert.

The Scorsese Machine

1991 | Documentaire, Biografie

Frankrijk 1991. Documentaire van André S. Labarthe. Met o.a. Martin Scorsese, Jay Cooks, Raphael Donato, Brian De Palma en Julia Judge.

Een ongewoon, eigenzinnig portret van een van de belangrijkere vertegenwoordigers van de Amerikaanse cinema van het laatste 25 jaar van de 20e eeuw. We zien hoe de de grootmeester werkt; hij spreekt van zijn opvattingen over tiende muze, zijn liefde voor de Europese cinema, zijn favoriete films, enz. Ook trouwe medewerkers spreken vrijuit over hun baas. Tenslotte neemt de ploeg ons mee naar het huis van Scorsese`s ouders waar ze aan een typische Italiaanse middagmaal zitten, terwijl vader en (vooral) moeder Scorsese over hun zoon praten. De documentaire werd opgenomen in november 1988 kort nadat Scorsese THE LAST TEMPTATION OF JESUS CHRIST had voltooid. We krijgen fragmenten te zien uit MEAN STREETS, ALICE DOESN'T LIVE HERE ANYMORE en RAGING BULL. Alles werd tot een geheel gemonteerd door Danielle Anezin. De camera werd gehanteerd door Jacques Audrain.

Guilty by Suspicion

1991 | Drama

Verenigde Staten​/​​Frankrijk 1991. Drama van Irwin Winkler. Met o.a. Robert De Niro, Annette Bening, George Wendt, Martin Scorsese en Patricia Wettig.

Aangrijpend drama over de beruchte blacklist in het Hollywood van de jaren vijftig. Onder leiding van senator McCarthy wordt een ware heksenjacht geopend op Hollywoodpersoonlijkheden die verdacht worden van communistische sympathieën. Deze zwarte bladzijde in de Amerikaanse geschiedenis wordt verteld aan de hand van de lotgevallen van fictieve regisseur David Merrill (De Niro), die ooit een paar partijbijeenkomsten heeft bezocht, weigert zijn vrienden aan McCarthy en zijn kornuiten te verraden, vervolgens op de zwarte lijst geplaatst wordt en nergens meer aan het werk komt. Martin Scorsese speelt een regisseur die uit wanhoop naar Engeland uitwijkt.

Cape Fear

1991 | Thriller, Horror, Actiefilm, Experimenteel

Verenigde Staten 1991. Thriller van Martin Scorsese. Met o.a. Robert De Niro, Nick Nolte, Jessica Lange, Juliette Lewis en Joe Don Baker.

In deze briljant gestileerde remake van de gelijknamige thriller uit 1962 is De Niro een angstaanjagende, sadistische ex-gevangene die wraak neemt op de advocaat (Nolte) die hem zijns inziens onterecht achter slot en grendel deed belanden. Scorsese liet de originele score van Bernard Herrmann (de vaste componist van Hitchcock) reorkestreren door filmcomponist Elmer Bernstein. Mitchum en Peck - in 1962 respectievelijk ex-gevangene en diens advocaat - zijn nu te zien in fraaie bijrollen. De fotografie (in Panavision) was in handen van meester Freddie Francis. Thelma Schoonmaker deed de montage.

The Grifters

1990 | Film noir, Thriller

Verenigde Staten 1990. Film noir van Stephen Frears. Met o.a. Anjelica Huston, John Cusack, Annette Bening, Pat Hingle en J.T. Walsh.

De eerste Amerikaanse film van de Britse regisseur Stephen Frears is een sombere film noir over een bizarre liefdesdriehoek tussen een jonge, nogal naïeve oplichter (Cusack), zijn lief (Bening), die ook een oplichter blijkt maar verre van naïef, en zijn jonge moeder (Huston), ook al oplichter en gevaarlijk verliefd op haar zoon. Het is een film waarin iedereen iedereen wantrouwt en bedriegt, een schaduwrijk oedipaal misdaaddrama gebaseerd op werk van de recent herontdekte misdaadauteur Jim Thompson. Het scenario van deze door Martin Scorsese geproduceerde film werd verzorgd door Donald E. Westlake.

Made in Milan

1990 | Documentaire, Korte film

Verenigde Staten 1990. Documentaire van Martin Scorsese.

Tijdens zijn voorbereidingen van een show, vertelt modeontwerper Giorgio Armani over zijn kijk op mode, over zijn familie en over de stad Milaan.

Goodfellas

1990 | Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1990. Misdaad van Martin Scorsese. Met o.a. Robert De Niro, Ray Liotta, Joe Pesci, Lorraine Bracco en Paul Sorvino.

Al zolang hij zich kan herinneren wil Henry (Liotta) een gangster worden. En vanaf zijn zestiende mag hij inderdaad aan de slag bij de Italiaanse maffia-familie de Luccheses. Zijn carrière loopt voorspoedig. Scorsese luisterde als jochie graag naar de sterke en grappige verhalen die gangsters in de New Yorkse buurt waarin hij opgroeide op straathoeken vertelden. Zijn sublieme Goodfellas baseerde hij op de biografie van de echte Henry Hill. De Niro had intensief contact met Hill om te bestuderen hoe zijn personage, een collega van Henry, handelde, liep en sprak. En zo viel alles perfect op zijn plek. Uitbundig, virtuoos en grimmig misdaadepos.

Akira Kurosawa's Dreams

1990 | Drama, Experimenteel

Japan​/​​Verenigde Staten 1990. Drama van Akira Kurosawa en Ishiro Honda. Met o.a. Akira Terao, Mitsuko Baisho, Mieko Harada, Chishû Ryû en Toshihiko Nakano.

Een achtluik, die steeds apocalyptischer wordt: de dromen van een tachtig-jarige, die door iedereen beschouwd wordt als de grootste in leven zijnde Meester van de Film. Het resultaat is uiteenlopend en wie het ziet zal het werk steeds weer verschillend waarderen. Toch draagt op z'n minst één schuifje klassieke Kurosawa-keur: de bergbeklimmers, die verzeild raken in een alles verzwelgende sneeuwjacht. Scorsese zet in een van de luiken Van Gogh neer en wie valt dan niet op dat hij het dialoog spreekt zoals we dit onmiskenbaar gewend zijn van Burt Lancaster? Camerawerk van Takao Saito.

New York Stories

1989 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1989. Drama van Martin Scorsese, Francis Ford Coppola en Woody Allen. Met o.a. Nick Nolte, Rosanna Arquette, Heather McComb, Giancarlo Giannini en Woody Allen.

Drieluik met drie films van drie regisseurs die zich afspelen in New York.
1. Life Lessons. Van Martin Scorsese. Over oudere macho-kunstenaar (Nolte) en zijn assistente/minnares (Arquette) die er tussenuit wil knijpen. Camerawerk van Néstor Almendros.
2. Life without Zoe. Van Francis Ford Coppola. Variatie op het oude kinderboek 'Eloise' over een klein, rijk meisje dat in een hotel in New York woont, terwijl haar ouders de wereld rondreizen. Camerawerk van Vittorio Storaro.
3. Oedipus Wrecks. Van Woody Allen. Komedie, waarin een man letterlijk wordt achtervolgd door zijn zeurende moeder; Woody is in topvorm als het ongelukkige slachtoffer Sheldon Millstein, en Questel is om te gillen in de rol van zijn moeder Sadie Millstein. Het camerawerk is van Sven Nykvist.

Chances Are

1989 | Fantasy, Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1989. Fantasy van Emile Ardolino. Met o.a. Cybill Shepherd, Robert Downey jr, Ryan O'Neal, Mary Stuart Masterson en Christopher McDonald.

In het subgenre van de fantasykitschkomedie is deze kleffe zeperd een prachtstukje Hollywood-antireclame. Waarin Louie in 1964 door een verkeersongeval het leven laat en in 1987 als Alex herinneringloos wordt herboren. Door een samenloop van scenariofortuinlijkheden belandt Alex bij 'zijn' nabestaanden en gaan er Louie-belletjes rinkelen. Flut voor onverbeterlijke snotterverslaafden, inclusief pastelkleurtjesfotografie en marsepeinsoundtrack. Enige bezienswaardigheid: Mary Stuart Masterson. Een van de handvol bioscoopfilms van Ardolino (1943-1993), na jaren bij de Amerikaanse publieke televisie laatbloeiend hitregisseur met onder meer Dirty Dancing op zijn cv.

The Last Temptation of Christ

1988 | Drama

Verenigde Staten​/​​Canada 1988. Drama van Martin Scorsese. Met o.a. Willem Dafoe, Harvey Keitel, Verna Bloom, Barbara Hershey en David Bowie.

IJzersterke, moderne interpretatie van het leven van Jezus naar het boek van Nikos Kazantzakis, waarin Jezus wordt voorgesteld als iemand aan wie niets menselijks vreemd is. De film heeft veel stof doen opwaaien en wordt in religieuze kringen beschouwd als blasfemisch.

The Color of Money

1986 | Drama

Verenigde Staten 1986. Drama van Martin Scorsese. Met o.a. Paul Newman, Tom Cruise, Mary Elizabeth Mastrantonio, Helen Shaver en John Turturro.

In 1961 speelde Paul Newman in The Hustler de jonge biljartprof Eddie Felson die probeert een legendarische biljartspeler van zijn troon te stoten. Vijfentwintig jaar later nam Newman zijn glansrol weer op in het vervolg The Color of Money, maar deze keer is hij de oude kampioen en Tom Cruise zijn gretige opvolger. Overtuigende rol van Cruise die altijd het best uit de verf komt naast grote acteurs als Nicholson, Hoffman en hier naast zijn grote voorbeeld Paul Newman. Newman zelf, die zeven keer vergeefs door de Academy was genomineerd, won nu dan toch zijn eerste Oscar.

Amazing Stories: Mirror, Mirror

1986 | Thriller, Fantasy, Horror

Verenigde Staten 1986. Thriller van Martin Scorsese. Met o.a. Sam Waterston, Helen Shaver, Dick Cavett, Tim Robbins en Dana Gladstone.

Tijdens een talkshow met Dick Cavett (die zichzelf speelt) lacht de zelfingenomen schrijver van griezelverhalen Jordan Manmouth (Waterston) de suggestie van het publiek weg, dat hij uit sensatie en om den brode zou schrijven. Hij beweert immuun te zijn voor angst. Weer thuis gebeurt er iets heel vreemds in de spiegel. Wie hoopt op wat aangename ontspanning met deze aflevering uit de over het algemeen grappig/vreemde serie, zit helemaal verkeerd. Scorsese brengt een nachtmerrie-achtige analyse van de angst. Schitterend spel van Waterston, die door een onherkenbare Robbins de stuipen op het lijf gejaagd krijgt. Het scenario is van Joseph Minion naar een verhaal van Steven Spielberg. Het camerawerk is van Robert Stevens. Aflevering 19 van het eerste seizoen, nummer 19 van 45. Dolby.

Amazing Stories I,II,III,IV,V,VI

1986 | Fantasy

Verenigde Staten 1986. Fantasy van Joe Dante, Tom Holland en Martin Scorsese. Met o.a. Joe Seneca, Kathleen Lloyd, John Scott Clough, John Lithgow en Patrick Swayze.

Met een enorm budget door Steven Spielberg overgeproduceerde stories, eerst op de Amerikaanse buis, later op video. Korte, bovennatuurlijke verhalen (drie per videoband van 70 minuten) waarmee zowel gevestigde als nieuwe regisseurs zichzelf moesten bewijzen. De verhalen zijn - naar Spielberg - vrij bescheiden van opzet met weinig personages, een eenvoudige intrige en meestal één belangrijke locatie. Onder de regisseurs: Joe Dante, Tom Holland, Phil Joanou, Mick Jarvis, Todd Holland, Martin Scorsese, Paul Michael Glaser, Donald Petrie, Brad Bird, Thomas Carter, Matthes Robbins e.a.

After Hours

1985 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 1985. Thriller van Martin Scorsese. Met o.a. Griffin Dunne, Rosanna Arquette, Teri Garr, Linda Fiorentino en John Heard.

IJzersterke zwarte komedie over kantoorbediende Paul (Dunne), die op weg naar zijn afspraakje met een mooie blondine (Arquette) van het ene bizarre avontuur in het andere rolt: zijn laatste geld vliegt uit een taxiraampje, hij heeft net niet genoeg wisselgeld voor de ondergrondse, zijn afspraakje pleegt zelfmoord, hij wordt aangezien voor een inbreker en door een vigilante-feministe in een ijscokar achtervolgd - en dat is pas het begin. Scorsese laat Paul een opmerkelijke stoet New Yorkers ontmoeten, met op de achtergrond de verontrustend stomende stad, en kreeg voor zijn film de regieprijs in Cannes.

The King of Comedy

1983 | Drama

Verenigde Staten 1983. Drama van Martin Scorsese. Met o.a. Robert De Niro, Jerry Lewis, Sandra Bernhard, Diahnne Abbott en Shelley Hack.

De titel en de aanwezigheid van Jerry Lewis zouden kunnen wijzen in de richting van pure comedy, maar The King of Comedy is een film over obsessies, zoals de meeste films van regisseur Martin Scorsese. Huisacteur Robert De Niro neemt wederom de hoofdrol voor zijn rekening als de drammerige handtekeningenjager Rupert Pupkin, die net zo beroemd wil worden als zijn idool: tv-komiek Jerry Langford (Lewis). Bitterzoete en bijtende satire op de Amerikaanse showwereld en de hysterie rondom het idool-zijn verpakt in een boeiende zwarte komedie. The King of Comedy was de openingsfilm van het filmfestival van Cannes in 1983.

Pavlova: A Woman for All Time

1983 |

Verenigd Koninkrijk 1983. Emil Lotianu. Met o.a. Martin Scorsese, James Fox en Galina Beljaewa.

De titel en de aanwezigheid van Jerry Lewis zouden kunnen wijzen in de richting van pure comedy, maar The King of Comedy is een film over obsessies, zoals de meeste films van regisseur Martin Scorsese. Huisacteur Robert De Niro neemt wederom de hoofdrol voor zijn rekening als de drammerige handtekeningenjager Rupert Pupkin, die net zo beroemd wil worden als zijn idool: tv-komiek Jerry Langford (Lewis). Bitterzoete en bijtende satire op de Amerikaanse showwereld en de hysterie rondom het idool-zijn verpakt in een boeiende zwarte komedie. The King of Comedy was de openingsfilm van het filmfestival van Cannes in 1983.

Raging Bull

1980 | Biografie, Sportfilm, Drama

Verenigde Staten 1980. Biografie van Martin Scorsese. Met o.a. Robert De Niro, Cathy Moriarty, Joe Pesci, Frank Vincent en Nicholas Colasanto.

Na Taxi Driver leverde de samenwerking tussen regisseur Scorsese, acteur De Niro en scenarist Paul Schrader opnieuw een schitterend en verontrustend drama over een bezeten man op. De Niro - die voor deze rol 25 kilo aankwam - is Jake LaMotta, een bokser uit The Bronx die het in de jaren 40 schopt tot middengewicht kampioen, maar tenslotte vadsig en gedesillusioneerd eindigt als meelijwekkende gastheer van een louche nachtclub. De gevechtsscènes zijn briljant gefilmd, maar juist de magistrale verbeelding van de teloorgang van de kampioen maakt dit tot zo'n onbetwist meesterwerk. Oscar voor De Niro.

The Last Waltz

1978 | Muziek, Documentaire

Verenigde Staten 1978. Muziek van Martin Scorsese. Met o.a. The Band, Neil Diamond, Neil Young, Bob Dylan en Joni Mitchell.

'This film should be played loud!' Met deze woorden opent Martin Scorseses registratie van het allerlaatste optreden van The Band, veelvuldig geroemd als de beste concertfilm aller tijden. Dat is misschien wat overdreven, de korte interviews over hun beginjaren en het leven 'on the road' die door de film zijn geweven voelen ongemakkelijk en halen steevast het ritme en de energie eruit. Maar als tijdsbeeld, vooral dankzij de vele gastoptredens van onder andere Bob Dylan, Neil Young en Muddy Waters, is The Last Waltz nog altijd onvergetelijk.

American Boy: A Profile of: Steven Prince

1978 | Documentaire

Verenigde Staten 1978. Documentaire van Martin Scorsese. Met o.a. Steven Prince, Martin Scorsese, Kathi McGinnis, Mardik Martin en Julia Cameron.

'This film should be played loud!' Met deze woorden opent Martin Scorseses registratie van het allerlaatste optreden van The Band, veelvuldig geroemd als de beste concertfilm aller tijden. Dat is misschien wat overdreven, de korte interviews over hun beginjaren en het leven 'on the road' die door de film zijn geweven voelen ongemakkelijk en halen steevast het ritme en de energie eruit. Maar als tijdsbeeld, vooral dankzij de vele gastoptredens van onder andere Bob Dylan, Neil Young en Muddy Waters, is The Last Waltz nog altijd onvergetelijk.

New York, New York

1977 | Musical, Drama

Verenigde Staten 1977. Musical van Martin Scorsese. Met o.a. Liza Minnelli, Robert De Niro, Lionel Stander, Barry Primus en Mary Kay Place.

Verguisde en geprezen musical is volgens zeggen van de regisseur zijn meest persoonlijke film. 'Ik herken veel van mezelf in mijn hoofdpersonen, vooral in Francine Evans (de zangeres die anno 1945 een amoureuze en professionele relatie begint met saxofonist Doyle). Zij is een workaholic die iedereen in haar omgeving de baas is en zichzelf tenslotte een weg baant naar de top.' Doyle krijgt het inderdaad moeilijk. De titelsong wordt prachtig gezongen door Minnelli maar werd pas een hit toen Sinatra het in zijn repertoire nam. Decors van Boris Leven staan garant voor perfecte sfeertekening van de big band-era van de jaren veertig en vijftig.

Taxi Driver

1976 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1976. Drama van Martin Scorsese. Met o.a. Robert De Niro, Jodie Foster, Cybill Shepherd, Peter Boyle en Albert Brooks.

Vietnamveteraan en taxichauffeur Travis Bickle kan niet slapen. Hij vindt het dus geen probleem om nachtdiensten te draaien en accepteert ook ritten naar de ruigste buurten. Door de ramen van zijn taxi ziet hij het verloederde New York van de jaren zeventig. Het neonlicht wordt er gebroken door de schijnbaar constante regen. Travis vindt regen niet erg: 'Someday a real rain will come and wash all this scum off the streets.' Enerverende klassieker van Scorsese met De Niro in een van zijn meest iconische rollen. Gouden Palm in Cannes.

Cannonball!

1976 | Actiefilm, Drama, Komedie

Verenigde Staten 1976. Actiefilm van Paul Bartel. Met o.a. David Carradine, Bill McKinney, Veronica Hamel, Robert Carradine en Judy Canova.

Overvloedig veel plezier in deze ironische film over een race dwars door Amerika. Rollen zijn bezet door vrienden en collega's van regisseur, onder wie producer Roger Corman en regisseurs Martin Scorcese, Jonathan Kaplan en Joe Dante; ook Sylvester Stallone die later Rocky speelt. Lijkt op The Gumball Rally, ook in 1976 uitgekomen. Het scenario is van de regisseur en Donald C. Simpson. Het camerawerk is van Tak Fujimoto. Ook bekend als Carquake.

Italianamerican

1974 | Documentaire

Verenigde Staten 1974. Documentaire van Martin Scorsese. Met o.a. Catherine Scorsese en Charles Scorsese.

Martin Scorsese interviewt zijn ouders, kinderen van Italiaanse immigranten, in hun appartement in Little Italy, Manhattan.

Alice Doesn't Live Here Anymore

1974 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1974. Drama van Martin Scorsese. Met o.a. Ellen Burstyn, Kris Kristofferson, Alfred Lutter III, Diane Ladd en Jodie Foster.

Het grote voorbeeld van Alice (Burstyn) is zangeres Alice Faye, maar pas na de dood van haar tirannieke man, als ze al flink in de dertig is, probeert ze haar droom van een carrière als de hare waar te maken. Ze verkoopt haar bezittingen en trekt met haar elfjarige zoon naar Monterey. Haar odyssee over het platteland van de VS, met zijn stoffige stadjes vol snackbars en drugstores, levert een boeiende en ontroerende tragikomische film op. Schitterend spel van Burstyn, die voor haar prestatie een Oscar kreeg, en van Kristofferson, als de goed menende kerel die haar liefde tracht te winnen. Een door en door Amerikaanse film, die echter ontegenzeglijk een internationale impact heeft. Een vroege maar al zeer karakteristieke film van Scorsese, met een complexe, overdadig barokke stijl en een brutaal gebruik van menselijke emoties. Knap scenario van Robert Getchell, in beeld gebracht door Kent L. Wakeford. Later omgewerkt tot komische tv-serie.

Mean Streets

1973 | Drama, Thriller, Misdaad

Verenigde Staten 1973. Drama van Martin Scorsese. Met o.a. Robert De Niro, Harvey Keitel, Amy Robinson, David Proval en Richard Romanus.

De doorbraakfilm van regisseur Scorsese vertelt het verhaal van twee jeugdvrienden: Scorsese's alter ego Charlie (Keitel), een gekwelde misdadiger in spe die in de gunst van zijn maffia-oom probeert te komen, en Johnny Boy (De Niro), een opvliegend, zelfdestructief persoon die zijn schulden niet kan afbetalen en zodoende in de problemen komt. Meer dan een film over twee kleine criminelen is Mean Streets vooral een verkenning van de invloed van het katholieke geloof, een drama over schuld en boete. Vanwege geldgebrek werden veel shots uit de hand geschoten, wat verbazingwekkend goed uitpakte.

Boxcar Bertha

1972 | Drama, Misdaad

Verenigde Staten 1972. Drama van Martin Scorsese. Met o.a. Barbara Hershey, David Carradine, Barry Primus, Bernie Casey en John Carradine.

Hershey's vader komt om bij een vliegtuigongeluk door een fout van zijn chef - er is geen uitkering. Ze moet aan de slag om in leven te blijven. Carradine is een militante jongeman, die lid is van de vakbond. Zij zien hoe het Amerikaanse groot kapitaal de arbeider gewetenloos uitbuit. Samen overvallen ze banken en postwagons (waarbij dodelijke slachtoffers vallen) en verdelen de buit onder de werkende en hongerende massa. Een niet al te overtuigende rauwe film over de Grote Depressie van 1930-1940. De personages vertonen weinig diepgang en een goed verhaal ontbreekt. Scorsese maakte dit gewelddadige vluggertje dat zijn speelfilmdebuut is, voor Roger Corman voor hij doorbrak met Mean Streets en kon bewijzen dat hij wél talent had.

Obsessions

1969 | Thriller

Nederland​/​​Duitsland 1969. Thriller van Pim de la Parra. Met o.a. Dieter Geissler, Alexandra Stewart, Tom van Beek, Donald Jones en Marijke Boonstra.

Vakkundige thriller (Martin Scorsese werkte zelfs mee aan het scenario) met helaas zwak acteerwerk. Een student en zijn journalistieke vriendin proberen te achterhalen wat er voor geheimzinnigs op een Amsterdams kamertje gebeurt. Het schokkende slot is een verrassing. Met Duits kapitaal gemaakt.

Who's That Knocking at My Door

1967 | Drama

Verenigde Staten 1967. Drama van Martin Scorsese. Met o.a. Harvey Keitel, Zina Bethune, Anne Collette, Lennard Kuras en Michael Scala.

Debuut van regisseur Martin Scorsese is een vingeroefening voor het latere Mean Streets en bevat typische Scorsese-thema's als de botsing tussen goed en kwaad en de worsteling met de traditionele waarden van het katholieke geloof. Straatjongen J.R. (Keitel) ontmoet jonge, zelfstandige kunststudente die in niets lijkt op de 'broads' uit Little Italy. Innerlijke verwarring en conflicten zijn het gevolg. Uiteindelijk verbreekt de vrouw de relatie. Scorseses ultieme lowbudgetfilm is een psychologische karakterstudie én intense registratie van Little Italy's ruige straatleven.