Mijke de Jong (1959): regie, scenario en productie.
Er zijn 26 films en 1 serie gevonden.

Modern Love Amsterdam

2022 | Drama

Nederland 2022. Drama van Met o.a. Hannah Hoekstra, Fedja van Huêt, Matteo van der Grijn, Rifka Lodeizen en Jade Olieberg.

Nog een anthologyserie, ditmaal over de liefde en alle verschillende vormen die liefhebben kan aannemen. Net als in het Amerikaanse origineel, lieten ook de Nederlandse scenaristen zich inspireren door de populaire rubriek uit The New York Times. Wel gaven ze er een Amsterdamse draai aan. Dus zijn er bakfietsen, gaan de hoofdpersonen naar Artis en reizen ze met de pont. Dit werkt prima, want liefde is natuurlijk universeel en liefdesproblemen zijn dat ook. Al voelen de oplossingen voor deze problemen, met redelijk korte afleveringen van 23 tot 39 minuten, soms wel iets overhaast.

Along the Way

2022 | Drama

Nederland​/​​Griekenland 2022. Drama van Mijke de Jong. Met o.a. Malihe Rezaie, Nahid Rezaie en Sina Nazari.

Twee jonge vrouwen raken tijdens hun vlucht naar Europa hun familie kwijt. Ze moeten zich zien te redden tussen de mensenhandelaren en drugsdealers, en het najagen van hun dromen dwingt hen tot het maken van pijnlijke keuzes. Along the way toont een vluchtverhaal vanuit vrouwelijk perspectief en is losjes geïnspireerd op de echte ervaringen van de tweelingzussen die de hoofdrollen spelen. Zij acteerden nooit eerder in een professionele productie. Toch nemen de hoofdrolspelers de kijker moeiteloos mee in het verhaal: hun charisma en levensvreugde spatten van het scherm.

God Only Knows

2019 | Drama

Nederland 2019. Drama van Mijke de Jong. Met o.a. Marcel Musters, Monic Hendrickx, Elsie de Brauw en Ilias Addab.

Op Witte Donderdag springt de verwarde Thomas (Musters) angstig in een gracht. Zijn oudere zus Doris (De Brauw) schiet meteen te hulp, terwijl jongere zus Hannah (Hendrickx) zich liever afzijdig houdt. Welke aanpak is het meest verantwoord? Tijdens het paasweekend – een beladen periode voor het gereformeerd opgevoede drietal – komen de onderlinge spanningen tot een kookpunt. Regisseur/scenarist Mijke de Jong (Tussenstand, Layla M.) en haar sublieme, deels improviserende acteurs schetsen een pijnlijk realistisch familieportret, waarin liefde en ergernis steeds om voorrang strijden. Origineel, prettig minimalistisch verteld.

Layla M.

2016 | Drama

Nederland 2016. Drama van Mijke de Jong. Met o.a. Nora El Koussour, Ilias Addab, Hassan Akkouch, Karl Ferlin en Mohammed Azaay.

De Amsterdamse tiener Layla (sterk gespeeld door nieuwkomer El Koussour) voelt zich onbegrepen. Niet alleen thuis, maar ook op school en langs het voetbalveld (waar de scheids steevast 'verkeerde beslissingen' neemt en zo haar broer benadeelt). Alleen een groep strenggelovige moslims lijkt haar te begrijpen. En dan vooral die leuke Abdel (Addab). Intelligent, onbevooroordeeld en vooral levensecht portret van een radicaliserende tiener. De Layla van regisseur De Jong en scenarioschrijver Jan Eilander is levenslustig en irritant, gevat en kortzichtig. Net als de meeste pubers. Maar wel een stuk gevaarlijker.

Kunsthart

2016 |

Nederland 2016. Mijke de Jong. Met o.a. Guy Clemens, Sieger Sloot en Hannah van Lunteren.

Het leek de organisatoren van de inauguratie van koning Willem Alexander een geweldig idee om highbrow met lowbrow te mixen: kon top-dj Armin van Buuren niet een moppie meespelen met het Concertgebouworkest? Om daarover te praten komen chef-dirigent Mariss Jansons, Erika van Buuren, vrouw en zaakwaarnemer van Armin en voorzitter van het inhuldigingscomité Hans Wijers in een hotelkamer bijeen. Het wordt een pittig gesprek. Korte en mooie registratie van het grappige en scherpe gelijknamige theaterstuk van gezelschap Mugmetdegoudentand. De acteurs zijn geweldig, vooral Clemens als Mariss én Irina Jansons.

Fiftyfifty

2015 | Drama

Nederland 2015. Drama van Mijke de Jong. Met o.a. Marcel Musters en Lies Visschedijk.

Zwarte komedie over een stel met een open relatie. De veertigers Milou en Jens hebben goede afspraken en regels over hun minnaars en minnaressen en delen alle verantwoordelijkheden fiftyfifty. Ze lijken het goed voor elkaar te hebben, alles is perfect in balans - totdat Milou een keer verder doorvraagt over Jens’ minnares dan was afgesproken. Gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk dat Aaf Brandt Corstius schreef voor mugmetdegoudentand. Ook daarin vertolkten Lies Visschedijk en Marcel Musters de hoofdrollen.

Brozer

2014 | Drama

Nederland​/​​Noorwegen 2014. Drama van Mijke de Jong. Met o.a. Leonoor Pauw, Marnie Blok, Lieneke le Roux en Adelheid Roosen.

Vervolg op de film Broos uit 1997, waarvoor de cast destijds werd bekroond met een Gouden Kalf voor beste actrice. De zussen die in Broos nog een felicitatievideo voor hun jubilerende ouders probeerden te maken, helpen in Brozer hun stervende zus het leven los te laten. Die zus wordt gespeeld door Leonoor Pauw, die zelf ook stervende was. Dat gegeven wordt gebruikt in de film, die halverwege overgaat van fictie naar werkelijkheid. De actrices spelen niet langer vier zussen, maar zijn zichzelf en helpen Pauw bij het sterfproces. Wat een bijna opdringerig-openhartige, maar altijd oprechte film oplevert.

Joy

2010 | Drama

Nederland 2010. Drama van Mijke de Jong. Met o.a. Samira Maas, Coosje Smid, Dragan Bakema, Lisette Livingston en Dalorim Wartes.

Met Joy voltooide De Jong een drieluik rond opgroeiende, ontoegankelijke meisjes, dat ook Bluebird en Het Zusje van Katia omvat. Joy (prima debutante Maas), is achttien jaar geleden als pasgeborene te vondeling gelegd. Nu, na jaren van kindertehuizen en emotionele leegte, wil ze op zoek naar haar moeder. De camera zit dicht op de huid van Joy, een bruusk, dolend meisje dat hunkert naar warmte. Haar naam klinkt wrang, en slaat misschien eerder op de nadrukkelijk opgewekte dancehit 'Tu es foutu' van In-Grid, waar Joy steeds naar luistert. Gouden Kalveren voor Beste Film, Beste Script en voor de bijrol van Coosje Smid.

Het zusje van Katia

2008 | Drama

Nederland 2008. Drama van Mijke de Jong. Met o.a. Betty Qizmolli, Julia Seijkens, Olga Louzgina en Ian Bok.

Dit tweede deel van De Jongs trilogie over pubermeisjes met ernstige groeipijnen (dat begon met Bluebird en werd voltooid met Joy) is gebaseerd op de gelijknamige Spaanse roman van Andrés Barba. Het verhaal werd verplaatst van Madrid naar Amsterdam-Noord, waar het naamloze, kinderlijke meisje uit de titel woont met haar oudere zus, paaldanseres, en Russische moeder, prostituee. Wat een meedogenloze tragedie had kunnen worden à la Lilja 4-ever blijft in handen van De Jong, scenarist Jan Eilander en de formidabele, naturel spelende cast gevoelig en ingetogen.

Tussenstand

2007 | Drama

Nederland 2007. Drama van Mijke de Jong. Met o.a. Elsie de Brauw, Marcel Musters en Stijn Koomen.

De relatie tussen veertigers Roos (De Brauw) en Martin (Musters) loopt op z'n einde, maar, vanwege hun zeventienjarige zoon Isaac (Koomen), proberen ze het beschaafd te houden. Dat lukt niet erg. Regisseur De Jong liet de camera steevast gericht staan op de hoofdrolspelers, zodat je goed kunt zien hoe hun reactie is op datgene wat hun gesprekspartner zegt. Met fascinerend resultaat, vooral omdat Musters en De Brauw enorm in vorm zijn. Op het Nederlands Film Festival onderscheiden met drie Gouden Kalveren en de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek.

Allerzielen

2005 | Korte film

Nederland 2005. Korte film van Michiel van Jaarsveld, Mijke de Jong, Tim Oliehoek, Marco van Geffen en Nicole van Kilsdonk.

Filmproject van zestien korte films over de moord op filmmaker Theo van Gogh en de gevolgen voor Nederland. De filmpjes zijn: 72 maagden door Michiel van Jaarsveld,
02/11 door Mijke de Jong, Betsy door Tim Oliehoek, Dylan door Marco van Geffen, Genade door Nicole van Kilsdonk, Goodbye door Meral Uslu, Groeten uit Holland door Hanro Smitsman, Met uitzicht op bloemen door Maarten Treurniet, Nachtwacht door Norbert ter Hall, Restaurant door Eddy Terstall, Stabat Mater door Mariecke van der Linden en Rob Schröder, Stofwolk door David Lammers, Storm door Rita Horst, Van 12 hoog door Ger Beukenkamp, Vincent Destombes President Altadis E.U. 08/11/04 Lyon, Frankrijk door Constant Dullaart en Welterusten Wilders door Peter de Baan.

Bluebird

2004 | Drama, Familiefilm

Nederland 2004. Drama van Mijke de Jong. Met o.a. Elske Rotteveel, Kees Scholten, Elsie de Brauw, Bright O'Richards en Jaap Spijkers.

De dertienjarige Merel (Rotteveel) is een slimme, energieke scholiere die van de ene op de andere dag het slachtoffer wordt van pesterijen. Tegenover de volwassenen houden Merel en haar kwelgeesten de schijn op maar naarmate de pesterijen toenemen verandert Merel geleidelijk in een schichtige puber. Jeugdige actrice Elske Rotteveel kan uitstekend overweg met de rol van de transformerende puber en het scenario van Helena van der Meulen blinkt uit in subtiele observatie van het meisje zonder te vervallen in al te veel voorgekauwde analyse en achtergrondinformatie. Populair op scholen als aanleiding voor klassegesprekken over pesten.

Uitgesloten

2001 | Romantisch drama

Nederland 2001. Romantisch drama van Mijke de Jong. Met o.a. Egbert Jan Weeber, Nadja Hüpscher, Michiel Huisman, Medi Broekman en Anne Buurma.

Uitgesloten speelt aan het begin van de jaren '80, al lijkt het soms alsof we in de jaren '50 zijn beland. Jonathan Stork bijvoorbeeld mag van z'n ouders niet roken, niet vrijen, en zondags niet werken, erger nog, hij moet op de Dag des Heren met de Vuurtoren langs de deur. Een crime voor een vlotte 17-jarige. Maar als hij dwars ligt, en weigert om 'in waarheid' te leven, ligt hij eruit. Niet alleen bij de Jehovah's Getuigen, maar ook bij z'n vader & moeder die nu eenmaal geen zondaar in hun midden kunnen dulden. Uitgesloten is een mooi geregisseerd en geloofwaardig verhaal over een curieus dilemma.

Lopen

1999 |

Nederland 1999. Mijke de Jong. Met o.a. Sabrina van Halderen, Thomas Pasierowski, Finn Poncin, Elsie de Brauw en Sophie Hoeberechts.

Tv-film over twee Amsterdamse hartsvriendinnen Karin (Elsie de Brauw) - journalist, kunstgeschiedenisdocent en moeder - en Robin (Sophie Hoeberechts) - eigenares van een smart shop en Feng Shui-adviseur - die in een moordend tempo voortdurend onderweg zijn naar wat het leven hen zou kunnen brengen. Totdat Karin instort en het de hoogste tijd wordt voor een opmerkelijke keuze. Een energiek werk over de keerzijde van de drang naar individuele zelfbeschikking. Gastrollen van schilder Peter Klashorst en Joop Braakhekke. (VM/VPRO Gids)

Kussen

1999 | Romantiek

Nederland 1999. Romantiek van Nicole van Kilsdonk. Met o.a. Ricky Koole, Robert de la Haye, Huub van der Lubbe, Marisa van Eyle en Malou Gorter.

Een staking van de tabaksindustrie laat alle verslaafde rokers van Nederland zonder sigaretten zitten. Ook Paul (De la Haye), die een nieuwe editie van de toeristengids van Amsterdam klaarstoomt en die zojuist door zijn vrouw in de steek gelaten werd. Op een dag ontmoet hij de jonge, mooie, vrijgevochten Map (Koole), eveneens verslaafd. Map doet graag voor dat ze hoogzwanger is. Ze denkt dat Paul een Brit is en dat hij dus onbeperkt aan rookgerief kan komen. Daar hij nog sigaretten heeft wordt hij ook aanvaard door de excentrieke moeder (Van Eyle) van Map, die nog steeds zit te wachten op de terugkeer van Elvis. Een vreemde romantische komedie waarin alles draait rond sigaretten, liefde en Elvis, in die volgorde. De dialogen zijn leuk en de situaties zijn niet steeds even logisch, maar verlopen in een esotherische sfeer. Van Kilsdonks scenario gaat uit van een haast surrealistische toestand waarvan de zwarte markt moeiteloos floreert. Zo wordt na maanden staking een sigaret een fortuin waard. Een origineel en geestig idee dat speels uitgewerkt werd. Stereo.

Het labyrint

1998 |

Nederland 1998. Mijke de Jong. Met o.a. Manja Topper, Carice van Houten, Jasper Boeke, Hermine Landvreugd en Sanne de Graaf.

Een staking van de tabaksindustrie laat alle verslaafde rokers van Nederland zonder sigaretten zitten. Ook Paul (De la Haye), die een nieuwe editie van de toeristengids van Amsterdam klaarstoomt en die zojuist door zijn vrouw in de steek gelaten werd. Op een dag ontmoet hij de jonge, mooie, vrijgevochten Map (Koole), eveneens verslaafd. Map doet graag voor dat ze hoogzwanger is. Ze denkt dat Paul een Brit is en dat hij dus onbeperkt aan rookgerief kan komen. Daar hij nog sigaretten heeft wordt hij ook aanvaard door de excentrieke moeder (Van Eyle) van Map, die nog steeds zit te wachten op de terugkeer van Elvis. Een vreemde romantische komedie waarin alles draait rond sigaretten, liefde en Elvis, in die volgorde. De dialogen zijn leuk en de situaties zijn niet steeds even logisch, maar verlopen in een esotherische sfeer. Van Kilsdonks scenario gaat uit van een haast surrealistische toestand waarvan de zwarte markt moeiteloos floreert. Zo wordt na maanden staking een sigaret een fortuin waard. Een origineel en geestig idee dat speels uitgewerkt werd. Stereo.

Gordel van smaragd

1997 | Drama

Nederland 1997. Drama van Orlow Seunke. Met o.a. Piet Kamerman, José Rizal Manu, Bram van der Vlugt, Frans Tumbuan en Christine Hakim.

Een staking van de tabaksindustrie laat alle verslaafde rokers van Nederland zonder sigaretten zitten. Ook Paul (De la Haye), die een nieuwe editie van de toeristengids van Amsterdam klaarstoomt en die zojuist door zijn vrouw in de steek gelaten werd. Op een dag ontmoet hij de jonge, mooie, vrijgevochten Map (Koole), eveneens verslaafd. Map doet graag voor dat ze hoogzwanger is. Ze denkt dat Paul een Brit is en dat hij dus onbeperkt aan rookgerief kan komen. Daar hij nog sigaretten heeft wordt hij ook aanvaard door de excentrieke moeder (Van Eyle) van Map, die nog steeds zit te wachten op de terugkeer van Elvis. Een vreemde romantische komedie waarin alles draait rond sigaretten, liefde en Elvis, in die volgorde. De dialogen zijn leuk en de situaties zijn niet steeds even logisch, maar verlopen in een esotherische sfeer. Van Kilsdonks scenario gaat uit van een haast surrealistische toestand waarvan de zwarte markt moeiteloos floreert. Zo wordt na maanden staking een sigaret een fortuin waard. Een origineel en geestig idee dat speels uitgewerkt werd. Stereo.

Broos

1997 | Komedie, Drama

Nederland 1997. Komedie van Mijke de Jong. Met o.a. Lieneke le Roux, Maartje Nevejan, Adelheid Roosen, Leonoor Pauw en Marnie Blok.

Vijf zussen hebben zich teruggetrokken in een oud strandhuis om er een videoband te maken ter ere van het veertigjarig huwelijk van hun ouders. Het is vrijwel meteen hommeles tussen de dames. En dan gaan ze ook nog praten over het verleden. Interessant drama, waarvoor regisseur De Jong in Locarno werd genomineerd voor een Gouden Luipaard. De actrices die de zussen spelen mochten een Gouden Kalf voor beste actrice delen. Gebaseerd op een gelijknamig toneelstuk. In 2014 verscheen Brozer, ook geregisseerd door De Jong, met dezelfde actrices, over het - daadwerkelijk - naderende einde van Pauw (1956-2013).

Lieve Aisja

1996 | Drama

Nederland 1996. Drama van Mijke de Jong. Met o.a. Marina Iaellala, Rachida Iaellala, Jetteke van Schie, Abdembi Azzaoui en Nora Tahtahi.

Als haar vader is overleden, keert de in Rotterdam opgegroeide Aisja met haar familie terug naar Marokko. Ze probeert zich aan de strenge regels van het kleine dorpje en haar oom aan te passen, maar het huis van haar oom wordt steeds meer een gevangenis. Bovendien dreigt ze op haar veertiende al uitgehuwelijkt te worden. Haar broer kan dit niet aanzien en weet haar over te halen naar Nederland terug te vluchten...

Stills

1995 | Korte film, Drama

Nederland 1995. Korte film van Mijke de Jong. Met o.a. Erik Visser, Kumar Ayivor, Martijn Galjé, Marcel Hensema en Catalijn Willemsen.

Als haar vader is overleden, keert de in Rotterdam opgegroeide Aisja met haar familie terug naar Marokko. Ze probeert zich aan de strenge regels van het kleine dorpje en haar oom aan te passen, maar het huis van haar oom wordt steeds meer een gevangenis. Bovendien dreigt ze op haar veertiende al uitgehuwelijkt te worden. Haar broer kan dit niet aanzien en weet haar over te halen naar Nederland terug te vluchten...

Frans en Duits

1995 |

Nederland 1995. Orlow Seunke. Met o.a. Dick Boutkan, Truus Dekker, Margôt Ros, Pierre Bokma en Ramsey Nasr.

Als haar vader is overleden, keert de in Rotterdam opgegroeide Aisja met haar familie terug naar Marokko. Ze probeert zich aan de strenge regels van het kleine dorpje en haar oom aan te passen, maar het huis van haar oom wordt steeds meer een gevangenis. Bovendien dreigt ze op haar veertiende al uitgehuwelijkt te worden. Haar broer kan dit niet aanzien en weet haar over te halen naar Nederland terug te vluchten...

The Four A.M. Feed

1994 |

Nederland 1994. Mijke de Jong. Met o.a. Rebecca van Groningen, Karin Larssen, Jeroen Willems en Elsie de Brauw.

Als haar vader is overleden, keert de in Rotterdam opgegroeide Aisja met haar familie terug naar Marokko. Ze probeert zich aan de strenge regels van het kleine dorpje en haar oom aan te passen, maar het huis van haar oom wordt steeds meer een gevangenis. Bovendien dreigt ze op haar veertiende al uitgehuwelijkt te worden. Haar broer kan dit niet aanzien en weet haar over te halen naar Nederland terug te vluchten...

Still you

1994 |

Nederland 1994. Mijke de Jong.

Als haar vader is overleden, keert de in Rotterdam opgegroeide Aisja met haar familie terug naar Marokko. Ze probeert zich aan de strenge regels van het kleine dorpje en haar oom aan te passen, maar het huis van haar oom wordt steeds meer een gevangenis. Bovendien dreigt ze op haar veertiende al uitgehuwelijkt te worden. Haar broer kan dit niet aanzien en weet haar over te halen naar Nederland terug te vluchten...

Hartverscheurend

1994 | Drama

Nederland 1994. Drama van Mijke de Jong. Met o.a. Marieke Heebink, Mark Rietman, André-Arend van Noord, Mientje Kleijer en Tanar Catalpinar.

Tweede speelfilm van de Jong (na IN KRAKENDE WELSTAND) met centraal een jong stel, Heebink en Rietman, dat er niet in slaagt een duurzame relatie op te bouwen. Gesitueerd in een afgedankt havengedeelte van Amsterdam, met op de achtergrond ook Koerdische migranten en de vluchtelingenproblematiek. Heebink zou men een kind van de kraakbeweging kunnen noemen. Zij is niet bereid al volwassen te worden, en hoe haar zwangerschap uiteindelijk afloopt blijft 'multi-interpretabel' zoals dat heet. Regisseuse de Jong schreef ook het scenario, en een en ander tekent een pessimistisch, zeg maar nihilistisch wereldbeeld, dat op quasi documentaire wijze in beeld is gebracht door cameraman Joost van Starrenburg. Kreeg op de Nederlandse Filmdagen de Persprijs en op het Filmfestival van Gent een distributiepremie.

4 Tokens - Still You

1993 |

Nederland 1993. Mijke de Jong. Met o.a. Robert Rappance, Joan Taylor en Gabriella Uetz.

Tweede speelfilm van de Jong (na IN KRAKENDE WELSTAND) met centraal een jong stel, Heebink en Rietman, dat er niet in slaagt een duurzame relatie op te bouwen. Gesitueerd in een afgedankt havengedeelte van Amsterdam, met op de achtergrond ook Koerdische migranten en de vluchtelingenproblematiek. Heebink zou men een kind van de kraakbeweging kunnen noemen. Zij is niet bereid al volwassen te worden, en hoe haar zwangerschap uiteindelijk afloopt blijft 'multi-interpretabel' zoals dat heet. Regisseuse de Jong schreef ook het scenario, en een en ander tekent een pessimistisch, zeg maar nihilistisch wereldbeeld, dat op quasi documentaire wijze in beeld is gebracht door cameraman Joost van Starrenburg. Kreeg op de Nederlandse Filmdagen de Persprijs en op het Filmfestival van Gent een distributiepremie.

In krakende welstand

1989 | Drama

Nederland 1989. Drama van Mijke de Jong. Met o.a. Sophie Hoeberechts, Ottolien Boeschoten, Matthias Maat, Angela van der Zon en Pieter Anno.

Hoeberechts, Boeschoten en Maat waren ooit actief in de krakersbeweging. Na een decennium wordt hun leven niet meer beheerst door maatschappelijke discussies. Maat bedenkt nu reclameteksten, Hoeberechts volgt journalistiek en alleen Boeschoten is actief gebleven en zelfs radicaler geworden. Het gebeuren heeft plaats in één gebouw. De autoriteiten willen het gebouw kopen, het in orde brengen en het voor weinig geld verhuren aan de huidige bezetters. Maar ze moeten er dan wel voor een jaar uit. Geestdriftige nieuwe krakers nemen dan de plaats in van de verburgerlijkte ouwe krakers. Een soort 'verloren paradijs' van krakers. Oer-Nederlands met de vele facetten van de kraakbeweging. Geslaagde sfeerweergave van debutante de Jong maar lawaaierig is geen synoniem van levendig. Een cameorolletje is weggelegd voor de tv-persoonlijkheid Jan Lenferink als een bekende Nederlander.

B-121

1983 |

Nederland 1983. Mijke de Jong. Met o.a. Carla Reitsma en Linda de Wolf.

Hoeberechts, Boeschoten en Maat waren ooit actief in de krakersbeweging. Na een decennium wordt hun leven niet meer beheerst door maatschappelijke discussies. Maat bedenkt nu reclameteksten, Hoeberechts volgt journalistiek en alleen Boeschoten is actief gebleven en zelfs radicaler geworden. Het gebeuren heeft plaats in één gebouw. De autoriteiten willen het gebouw kopen, het in orde brengen en het voor weinig geld verhuren aan de huidige bezetters. Maar ze moeten er dan wel voor een jaar uit. Geestdriftige nieuwe krakers nemen dan de plaats in van de verburgerlijkte ouwe krakers. Een soort 'verloren paradijs' van krakers. Oer-Nederlands met de vele facetten van de kraakbeweging. Geslaagde sfeerweergave van debutante de Jong maar lawaaierig is geen synoniem van levendig. Een cameorolletje is weggelegd voor de tv-persoonlijkheid Jan Lenferink als een bekende Nederlander.