Het DNA-spoor in de moordzaak Van der Bolt is hoogstwaarschijnlijk niet van de dader, terwijl de politie daar wel altijd vanuit is gegaan. Dat zegt de advocaat van de nabestaanden in het vijfde deel van de podcastserie ‘De moord op Patrick’ van Sanne Boer.

Het DNA-spoor in de moordzaak Van der Bolt is hoogstwaarschijnlijk niet van de dader, terwijl de politie daar wel altijd vanuit is gegaan. Dat zegt de advocaat van de nabestaanden in het vijfde deel van de podcastserie ‘De moord op Patrick’, van het programma Argos.

Advocaat Marijn Zuketto kreeg inzage in het rapport dat de Universiteit Maastricht heeft opgesteld in 2013. De studenten van de projectgroep Gerede Twijfel hebben het hele politiedossier van de zaak “Patrick van der Bolt” kritisch tegen het licht gehouden. Dit deden ze in opdracht van het Openbaar Ministerie Limburg. Het doel was om te kijken waar het fout was gegaan in het opsporingsonderzoek en waar mogelijk nieuwe suggesties te doen.

Een van de hoofdconclusies in het rapport is dat het DNA-materiaal wat gevonden is op een kogelhuls hoogstwaarschijnlijk afkomstig is van de buurman van Patrick. De buurman zag Patrick door het keukenraam liggen en belde de hulpdiensten. Toen de politie en de ambulancebroeders de woning van Patrick betraden, liepen Patricks buurman en Patricks vriendin ook mee naar binnen. De buurman zou daarna -volgens de ambulancebroeders- een kogelhuls hebben opgeraapt en weer neergelegd nadat hij erop gewezen werd dat hij nergens aan mocht zitten. 

De studenten concluderen dat er al die jaren hoogstwaarschijnlijk gerechercheerd is met het verkeerde daderprofiel. Zij komen tot deze conclusie nadat ze de getuigenverklaringen van destijds hebben gelezen. 

DNA spoor op huls

De studenten van de Universiteit Maastricht hebben hun bevindingen voorgelegd aan een DNA-deskundige die concludeert: “dat het DNA op de kogelhuls karakteristieken heeft die passen bij het oprapen van een huls.” 

In totaal zijn zes mensen op de plaats delict geweest; twee politieagenten, twee ambulancebroeders en de vriendin en de buurman. Van geen van deze mensen is ooit DNA afgenomen. Advocaat Zuketto wil dat de buurman alsnog gevraagd wordt zijn DNA af te staan om uit te sluiten of vast te stellen dat zijn DNA op de huls zit.

De politie Limburg is er steeds vanuit gegaan dat het DNA-spoor dat gevonden is op de kogelhuls van de schutter was. De hoofdverdachte werd in 2003 vrijgelaten, omdat er geen match met zijn DNA gevonden werd. 

In de media:

De regionale zender L1 besteedde aandacht aan de nieuwe ontdekking in het onderzoek naar de cold case van Patrick van der Bolt. 
Het gesprek met Ron van der Bolt, de broer van Patrick en Sanne Boer, de maker van de podcastserie kun je hier bekijken →

Ook in De Limburger aandacht voor de zaak →