Kooiman (SP) eist onderzoek IGZ naar dood gedetineerde in JMC

Afgelopen zondag is gedetineerde Peter S. (achternaam is bij de redactie bekend) overleden.

Hij zat vast in het Justitieel Centrum voor Somatische Zorg, voorheen Justitieel Medisch Centrum, voorheen het Penitentiair Ziekenhuis in Scheveningen. Advocaat Arthur Vonken zegt in Argos dat hij zondagavond om 23.00 gebeld is door de directeur van de PI Haaglanden, waar het JMC onder valt, met de mededeling dat zijn cliënt is overleden. Peter is waarschijnlijk aan “een gat in zijn long” overleden. Dat verbaast Vonken omdat hem niets bekend was van longklachten.

Peter (57) is, zegt Vonken, een zwerver die hij al zo’n 15 jaar kent. Af en toe zit hij in een huis van het Leger des Heils, af en toe in de gevangenis voor kleine vergrijpen zoals eten in een restaurant zonder te betalen. Zijn cliënt heeft waarschijnlijk een zus maar die is nog onvindbaar. Verdere familie, vrienden of bekenden zijn niet bekend. Niemand doet nu meer navraag naar zijn dood, zegt de advocaat die dat zelf niet kan doen omdat zijn cliënt overleden is. “Dat is hoogst onbevredigend.”

Nine Kooiman, SP-Tweede kamerlid vindt dat in elk geval de Inspectie voor de Gezondheidszorg een onderzoek moet doen naar de dood van Peter. Ze reageert morgen live in Argos op nog twee andere casussen van gedetineerden die klagen over de manier waarop ze behandeld worden in het JMC.

Een gedetineerde is G. Smidts, die met zijn klachten inmiddels gelijk heeft gekregen van de interne klachtencommissie van het JMC en vorige maand van de nationale Ombudsman.

Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven zei op 10 december in de Tweede Kamer dat “de zaak nu op orde is” in het JMC. Teeven antwoordde op vragen naar aanleiding van de uitzending van Argos van 7 december. Daarin besteedden we aandacht aan problemen in het Justitieel Medisch Centrum naar aanleiding van twee eerdere overlijdensgevallen, in 2007 en 2011. In beide gevallen heeft dat geleid tot tuchtklachten tegen dokters uit het JMC.

Dit voorjaar verwacht de IGZ een onderzoek naar de kwaliteit van de zorg in het JMC af te ronden.