Argos

Problemen in gevangenis voor zieke gedetineerden

Gedetineerden en (oud-)werknemers van het Justitieel Medisch Centrum (JMC) in Scheveningen zeggen dat er ernstige problemen zijn in de gevangenis voor zieke gedetineerden. Ze worden in die opvatting gesteund door verschillende onderzoeken van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

In het JMC worden jaarlijks gemiddeld 750 patiënten opgenomen.
In 2008 overleed er een 17-jarige jongeman in het JMC. Dat leidde tot veel kritiek, onderzoeken en veranderingen. Maar in 2011 overleed er weer een gevangene. Uit documenten van het IGZ, in bezit van Argos, blijkt dat toegezegde inhoudelijke verbeteringen niet zijn doorgevoerd.

Argos, over gebrekkige zorg aan zieke gevangenen.

Inspecteur moet vergoeding van dertigduizend euro betalen

Inspecteur Singh Joeloemsingh van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) moet een deel van de schadevergoeding betalen die de inspectie door zijn toedoen heeft moeten uitkeren aan een vaatchirurg. De inmiddels ontslagen inspecteur krijgt ook zijn baan niet terug. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep (CRvB) beslist. De inspecteur had een klacht ingediend bij het tuchtcollege over de vaatchirurg. Dat had hij volgens de CRvB te vroeg gedaan, en hij had dat niet op eigen houtje mogen doen.

fragmenten