De rechtbank in Rotterdam heeft vandaag vier Koerden vrijgesproken die ervan verdacht werden in Zeeland een PKK-kamp te hebben georganiseerd.

Leyla M., Ömer A., Mehmet B., en Bilal Y. werden samen met 51 andere Koerden op 3 december 2012 gearresteerd bij een grote politie-operatie op vakantiepark Klaverweide in Ellemeet.

Het Openbaar Ministerie vermoedde dat er een bijeenkomst van de Koerdische Arbeiderspartij PKK aan de gang was waarbij aanwezigen werden geworven voor de gewapende strijd.

De PKK staat op de Europese lijst van verboden terroristische organisaties en is ook in Nederland in 2007 verboden.

Het OM verdacht de vier ervan onder meer lid te zijn van de PKK, een bijeenkomst van een verboden organisatie te hebben gefaciliteerd en te hebben opgeroepen tot deelname aan de gewapende strijd. Volgens de officier van justitie zouden de vier daarin een leidende rol hebben gehad.

De rechtbank concludeerde dat de feiten in het dossier onvoldoende zijn voor alle beschuldigingen. Van in beslag genomen spullen, zoals foto's, tijdschriften en een zak met telefoons, kon volgens de rechter niet worden aangetoond dat die van de verdachten waren.

Een belangrijke rol in het proces vormden de door de politie afgeluisterde gesprekken. Het OM linkte de vier middels stemherkenning aan verdachte gesprekken of toespraken. Ook dat bewijs houdt volgens de rechter geen stand. Bovendien is de stemherkenning deels gebaseerd op het oordeel van tolken die urenlange gesprekken hebben beluisterd en vertaald. Maar tolken zijn hiervoor onvoldoende deskundig.

De rechtbank vond onvoldoende bewezen dat de verdachten betrokken waren geweest bij de organisatie van de bijeenkomst. Daardoor kwam de rechter ook niet toe aan de vraag of de bijeenkomst een PKK-kamp was. 

De vier verdachten waren niet aanwezig bij het proces. Samen met vijf andere Koerden zaten ze bijna drie maanden vast op de terroristenafdeling van de gevangenissen in Rotterdam en Vught.

De rechter heeft zich niet uitgelaten over de principiële vraag of de PKK een terroristische organisatie is of partij in een intern gewapend conflict, zoals een Belgische rechter onlangs wel deed.

Het Openbaar Ministerie heeft twee weken de tijd om beroep te gaan.

Argos maakte vier uitzendingen over de PKK.

Beluister hier

Deel 1 PKK in Zeeland?

Deel 2 De lange arm van Turkije

Deel 3 De lange arm van Turkije

Deel 4 PKK in Zeeland?