Argos

de lange arm van Turkije

De lange arm van Turkije

Zat Turkse geheime dienst achter moordaanslag in Parijs? En liet Nederlandse justitie zich ongewild voor een karretje spannen?

Vlak voor kerst overleed de Turkse moordverdachte Ömer Güney in hechtenis in Frankrijk. Volgens het Franse Openbaar Ministerie was Güney de man die op 9 januari 2013 in het Koerdisch cultureel centrum in Parijs drie vrouwen doodschoot. Ook concludeerde het Franse OM op basis van het strafrechtelijk onderzoek dat Güney in contact stond met de Turkse geheime dienst MIT en in opdracht van die dienst infiltreerde in Koerdische kringen in Frankrijk én in Nederland. Want: Güney was vijf weken voor de moordaanslag aanwezig bij een meerdaagse Koerdische bijeenkomst in een vakantiepark in het Zeeuwse Ellemeet. Daar werd hij op 3 december 2012, samen met 54 andere personen, opgepakt bij een grootscheepse politie-inval, maar als een van de eersten weer vrijgelaten. Het strafproces tegen Güney zou deze maand in Parijs beginnen, maar door zijn overlijden gaat dit niet meer door.

Wat deed Güney in Ellemeet? Wat zijn de bewijzen van de Franse justitie? Zijn er meer aanwijzingen dat de Turkse MIT in Westeuropa bezig is met illegale operaties? En wat betekent de dood van Güney voor de waarheidsvinding over de drievoudige moordaanslag in Parijs en de mogelijke opdrachtgevers?

luister hier de vorige uitzendingen terug

lees hier de kamervragen n.a.v. deze uitzending

De boeken

Vaste recensent Margalith Kleijwegt bespreekt non-fictie met een onderzoeksjournalistiek tintje.

Vandaag: Caroline Tee, The Gulen Movement in Turkey, the politics of Islam and modernity( IB Taurus, 2016)

En Paul Cliteur, Bardot, Fallaci, Houellebecq en Wilders, Juridische vervolging van religiekritiek en vreemdelingenvrees (De Blauwe Tijger, 2016